De klucht van de vernieuwing


18th_century_dowserGisteren was er enige ophef in de marge van medialand Nederland. Het met één miljoen euro door Veronica gefinancierde ThePostOnline kwam met een oproep aan politici om aangifte te doen tegen dit blog. Aanleiding was een artikel van Bart Schut dat eerst op Joop en later op ThePostOnline verscheen. Daarin noemt de auteur — hij noemt zichzelf journalist — dit blog “viespeuken”, “rioolgeur van het internet” en “afvoerputje”. Men had het namelijk gewaagd in een artikel Bert Brussen, chefredacteur van ThePostOnline, te beschuldigen van het verspreiden van vunzigheden en bovendien ook nog minister Asscher werd vergeleken met de ontwerpers van de Neurenberger rassenwetten. Brussen heeft net als Niemöller en de gemiddelde PVV-aanhang de neiging misstanden in de samenleving te koppelen aan afkomst en herkomst te koppelen aan intelligentie. Of aan ‘links’, want volgens hen mogen dankzij linksmensen die hier niet horen ten koste van ‘ons’ hun gang gaan. Het moet gezegd worden, want anders hoort niemand het.

Je zou denken dat er sinds WO2 voor zulke pseudowetenschap en hun politieke uitwassen in het Westen geen ruimte meer is, maar Nederland vormt langzaamaan de grote uitzondering op de regel. In dezelfde ‘traditie’ suggereert Schut in zijn stukje dat ‘inter’ uit internationale socialisten geschrapt kan worden, want er is immers geen verschil met nationaalsocialisten. Internationale socialisten worden er namelijk van beschuldigd antisemitisch te zijn. Dat staat in een rapport van onderzoeksbureau IVA dat zich beroept op bronnen uit de wondere wereld van antiantifi, een anoniem clubje dat antifa en extreemlinks zegt te bestrijden. Er is weliswaar geen enkel bewijs voor die beschuldigingen en dat de NVU toevallig ook een afdeling onder die naam heeft is geen onderwerp van discussie, maar de toon is gezet. Schut is niet de eerste die dit ‘benoemt’. Eerder stelde de PVV socialisten gelijk met nationaalsocialisten en stelde zo dat op 5 mei ook de slachtoffers van het linkse verzet tegen de Duitse bezetting zouden moeten worden herdacht.

Het herplaatsen van het opinieartikel van Schut op ThePostOnline werd gevolgd door een artikel van ‘de redactie’, waarin politici werden opgeroepen aangifte te doen tegen Krapuul. Men sprak er schande van dat politici werden vergeleken met nazi’s en vroeg zich af waarom zij geen aangifte deden. Politici zouden zich toch tegen zulke vergelijkingen moeten verzetten? “Hun online podium dient steeds vaker voor het plaatsen van pure persoonlijke haat en laster”, aldus ‘de redactie’, “… online schoffering door de medewerkers van Krapuul.nl als het volgens hen niet ‘links genoeg’ is.” Het artikel was ondertekend door “alle redacteuren” en vrijwilligers. Na enkele reacties op de laatste regel van het bericht bleek het colofon van ThePostOnline een uurtje later gewijzigd. Van de 24 redacteuren zijn er nog 9 overgebleven, maar Annabel Nanninga en Bart Nijman (beide GeenStijl) sieren nu de lijst van vrijwilligers en ex-PVV medewerker Sam van Rooy staat nog steeds in de lijst vaste medewerkers.

De actie van de redactie ThePostOnline, dat zichzelf omschrijft als “platform zonder ideologie of dogma’s” en vernieuwend noemt omdat ze genegeerd worden als ze zaken benoemen die men nergens anders kàn lezen, is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Alhoewel verschillende direct betrokkenen zich daar regelmatig van allerlei racistisch taalgebruik en het uitschelden en schofferen van onwelgevallige critici bedienen ziet men in Krapuul, een klein blog vergeleken met ThePostOnline, aanleiding om vervolging te eisen. Brussen, bekend geworden omdat hij ooit een doodsbedreiging retweette, noemt Schut’s artikel in een commentaar op zijn eigen artikel: “Een goed stuk, wat ons betreft een aanzet tot een dergelijk debat. Een debat dat gaat over de grenzen van belediging, haatzaaien en vrijheid van meningsuiting.” Blijkbaar is iemand voor hoer of een bevolkingsgroep voor rifapen uitmaken een voorrecht dat je alleen als hoofdredacteur van ThePostOnline en zijn intimi mag genieten. Deze hypocrisie blootleggen wordt dan ook onmiddellijk afgestraft. Onwelgevallige reacties op de oproep worden direct door de hoofdredacteur persoonlijk verwijderd.

Als Internetveteraan moest ik denken aan de flame wars van midden jaren negentig, toen Internet voor de meesten nog tamelijk obscuur was en webfora nog niet bestonden. Alles was toen nog heel klein, de commercie had het Internet nog niet ontdekt. Ikzelf zou niet snel een vergelijking maken tussen het immigratiebeleid van Asscher en de Neurenberger rassenwetten, maar kan me goed voorstellen dat iemand die een gruwelijke hekel heeft aan extreemrechts en alles wat daarnaar ruikt zoiets schrijft. Ik vind schelden ook niet interessant omdat het afleidt van de inhoud. Er zitten bij ThePostOnline ook hele goede schrijvers, maar de markt voor talent is maar klein in Nederland. GeenStijl is veruit de grootste Nederlandstalige website die uitpuilt van de beledigingen en uitingen van racisme en haat met bijbehorende schrijfstijl. De Dagelijkse Standaard staat bol van de ‘inhoud’ waarin Obama een communistische moslimneger wordt genoemd en misdaden en maatschappelijke misstanden worden omkleed met drogredenen om te bewijzen dat het blanke ras en het superieure westen gevaar lopen. Het herkauwen van het eigen gelijk wordt in die kringen gezien als onderzoeksjournalistiek.

Tegenwoordig, althans volgens de peilingen, is de grootste politieke partij een eenmanspartij, die zichzelf groot heeft gemaakt door anderen te kleineren, door de meest hatelijke opmerkingen en valse beschuldigingen richting immigranten, allochtonen en Moslims, die hun geloof fascisme en nazisme noemt en links hun handlangers die ‘ons’ kapotmaken. Dat is allemaal kennelijk geen enkel probleem, maar Asschers beleid vergelijken met de Neurenberger rassenwetten is ècht een brug te ver. Daartegen moet hard opgetreden worden door niet nader genoemde politici. Tenminste, dat vindt ‘de hele redactie’ van ThePostOnline. En als je dat niet vindt, dan ben je gewoon geen redacteur meer. Dan krijg je via Twitter een sneer van de dienstdoende accountbeheerder van ThePostOnline, die je naroept dat het maar goed is dat je niet in de redactie zit. “Geef je het ook even door aan je haatzaaiende vrindjes?”

@wltrrr vindt het jammer dat in Nederland er zo weinig linkse, kritische media zijn, zoals in de meeste andere landen. Het grootste deel van de tijdschriftenmarkt is in handen van de Telegraaf Media Groep en Sanoma. Het grootste tijdschrift is Elsevier. GeenStijl, Telegraaf en nu.nl zijn de grootste websites. RTL is de grootste zender. De Volkskrant is de Telegraaf voor lezers die niet met de Telegraaf gezien willen worden. In Trouw mag Elma Drayer op grond van horen zeggen iedereen voor antisemiet uitmaken. Bij Pauw en Witteman mag Fennema een mevrouw denigreren die door liefhebbers ‘foute linkse jood’ wordt genoemd  Logisch dat in zo’n klimaat een eenmanspartij die overal tegen is de grootste partij wordt. Alleen kritiek die iedereen leuk vindt is straks nog toegestaan. Help Krapuul deze winter door.

Dit artikel verscheen eerder op Krapuul, 15 oktober 2013

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media, Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De klucht van de vernieuwing

  1. joost tibosch sr zegt:

    Zolang dit soort mannen/vrouwen het nog van hun grote mond moeten hebben, beinvloeden ze als de machoklieren in een klas alleen nog de peilingen. In een klas kunnen ze door de anderen in samenwerking nog voor joker worden gezet. In het gewone zgn volwassen leven schijnen we nu zelfs te moeten wachten op de dag dat ze het echt voor het zeggen krijgen,,en zichzelf wel voor schut zetten. Je moet er -zelfs op mijn leeftijd- alleen niet aan denken!

  2. Arjan Fernhout zegt:

    Ach, gut, arme Krapuuljochies. Blijf jij ze nou maar water en voeding geven, wltrrr, daar gaan ze misschien van groeien. Ondanks een paranoïde boer als jvdheuvel.

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s