Nationaal Record


OLYMPUS DIGITAL CAMERAIn Nederland houden we van sportieve prestaties. Als we een voetbalwedstrijd winnen staat het land op zijn kop. Als we tweede worden bij een wereldkampioenschap voetballen is dat genoeg voor een nationale orgie van ruim een dag. We tellen serieus mee, daar gaat het om. De wereld is op dat moment op ons gericht. En niet alleen sport houdt ons bezig. Er zijn wedstrijden op allerlei niveaus en voor ieder wat wils. Wekelijks zijn er allerlei kook, dans- en zangcompetities die televisiekijkend Nederland aan de buis gekluisterd houden. De order om de olie onder Brazilië weg te pompen is een resultaat waar wij trots op moeten zijn. Als een geëmigreerde Nederlander in het Duitse parlement gekozen wordt is dat een slotje in het 8-uur journaal waard. Zelfs de lengte van het totaal aantal files op de autoweg of de warmste dag als nieuw record kan het land in beroering brengen.

En zo ook met de belangrijkste publieke discussie van dit jaar over Sinterklaas en met name de rol van Zwarte Piet. Dag en nacht op radio, tv en web worden we doodgegooid met opinies en deskundigen. Er is nu zelfs een Facebook-pagina die wordt voorgesteld als petitie (naam: Pietitie), waar een kleine 800.000 likes in één dag op zijn uitgebracht. De begeleidende informatie is uiterst summier: ‘Laat Nederland’s mooiste traditie niet verloren gaan.’ en ‘Uiteraard is pietitie.nl ook tegen de afschaffing van het Sinterklaasfeest.’ Zoveel likes op een dag is een absoluut record. We weten nu wat het land ècht bezig houdt. In protesten tegen ontslagen, sluitingen en bezuinigingen of tegen oorlog en geweld krijg je nog geen fractie van dat aantal op de been. Duizend mensen voor een manifestatie van denkbeeldig de grootste partij van Nederland is al veel. Een paar duizend voor een demonstratie tegen desastreuze bezuinigingsmaatregelen is uitzonderlijk. Alleen met een spannende sportwedstrijd of een bekende Nederlander die kan zingen krijg je de straten en de stadions nog gevuld.

Maar kom je aan een gehistoriseerde verbeelding van een donkere kindslaaf en zijn witte meester, de iconen van onze middenstand en dus zonder twijfel vrienden van kinderen jonger dan vijf jaar, dan gaat het land pas echt op tilt. Dan wordt een meningsverschil een heilige oorlog. Er is al een demonstratie aangekondigd op het Malieveld in Den Haag op 26 oktober die naar verwachting alle nationale records gaat breken. Filosofen hadden nooit kunnen dromen dat Dasein zo populair zou worden. De gemiddelde marketing manager van een speelgoedfabrikant kijkt met jaloerse blikken naar zo’n fenomeen, maar de bonus gaat nu naar een ander. Het is namelijk een geschenk uit de hemel voor Geert Wilders, die met zijn aanhangers kans ziet om het onderwerp te gebruiken als bewijs dat alleen hij en zijn intimi strijden voor het echte Nederland dus tegen de rest van de wereld. Zij zien in de bemoeizucht van buiten het bewijs voor de voortschrijdende islamisering. En dat het allemaal de schuld is van de immigranten, het buitenland en hun linkse handlangers. De bekende mantra, want het zijn voor hen altijd weer dezelfden die fout zijn. Die willen ons ook nog ‘onze’ Zwarte Piet afpakken en een kinderfeestje kapot maken.

Er is daarom nauwelijks een debat of discussie, of zelfs maar een fatsoenlijk gesprek mogelijk over zulke heikele zaken als Zwarte Piet, koloniaal – en slavernijverleden, of banaliteiten als emancipatie en racisme. Kritiek wordt verstaan als bedreiging van het eigen gelijk. Bij de feiten blijven wordt gezien als arrogant. Je trapt af en toe luidruchtig van je af, schopt af en toe een mediamieke bal in het open politieke doel en je bent verzekerd van aandacht van duizenden of miljoenen. De ander die het waagt hier kritiek op te hebben moet zijn mond houden of oprotten en in het beste geval genoegen nemen met beschimping en een enkele doodsbedreiging. Iemand die twijfelt aan al het goede van Zwarte Piet is een landverrader en verdient te worden gemangeld of erger. Prof. Shepherd van de VN commissie die na klachten eens komt kijken wat het Sinterklaasfeest eigenlijk is, wordt “aap” genoemd en “moet naar haar eigen land oprotten”. Zulke opmerkingen tellen nu even zwaar als het lezen van de brief die ze in januari naar onze regering had gestuurd in de beoordeling van wat er eigenlijk aan de hand is.

Dit extreem wereldvreemde en agressief-defensieve gedrag is het logische gevolg van het stimuleren van hebzucht, onverdraagzaamheid en wantrouwen in de afgelopen vijftien jaar. Op papier zag het er aanvankelijk allemaal prachtig uit maar de droom werd woest verstoord door de harde werkelijkheid. Nu de gewaande rijkdom toch een lege huls blijkt te zijn en de wereld kleiner is geworden rest ons blijkbaar niets anders dan vastklampen aan onze eigen illusies en onszelf te beschermen tegen hen die dat laatste restje Nederlandse identiteit willen afpakken. Dat laatste restje is blijkbaar Zwarte Piet, symbool in de strijd tegen iets, maar het is onze strijd en we gaan voor de overwinning. In de Guardian werd het treffend verwoord: een landelijke cognitieve dissonantie van een omvang die nog niet eerder is waargenomen in de geschiedenis van de mensheid. Dat hebben we toch weer mooi voor elkaar gekregen. De beste ergens in zijn.

@wltrrr kon vroeger aardig tennissen en won wel eens een toernooi. Voor de parafernalia uit die tijd is helaas geen belangstelling of maatschappelijke verantwoordelijkheid getoond, waardoor dit erfgoed voor altijd verloren is gegaan. Maar gelukkig heeft hij zelf een aantal leuke herinneringen die met hem ook zullen verdwijnen. Dit is het derde en laatste artikel in de reeks over Sinterklaas en Zwarte Piet. Eerder verschenen ‘Waar bemoeien ze zich mee?’ en ‘Het kinderfeestje’.

Dit artikel verscheen eerder op Krapuul, 23 oktober 2013.

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Cultuur, Media, Politiek en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Nationaal Record

  1. King Billy zegt:

    “Ik heb de ware identiteit van de Nederlander nog niet gevonden”. Wacht eens af, indien blijkt dat ook WA wordt bespioneerd. Oranje en Sinterklaas. Het Nationale Geweten in hypeloving, attractieland Nederland.

  2. joost tibosch sr zegt:

    Met 40-jarige Klaaservaring heb ik alleen nog maar meegemaakt dat door Sinterklaas het -zo typerend voor Nederland met zijn eigen geschiedenis- samenleven van zwarte en blanke landgenoten de laatste halve eeuw er alleen maar plezieriger op geworden is. De laatste decennia blijkt vanaf zijn intocht zelfs -en dat zie je voor je ogen gebeuren- dat niet alleen kleur, maar ook afkomst en wel of niet godsdienst van landgenoten geen obstakel meer zijn voor jong en oud om hier de komende maand allerplezierigst met elkaar om te gaan. Dat onze comsumptiemaatschappij daar handig zoals altijd zijn te overdadige graantjes van meepikt, is jammer genoeg niet meer te vermijden. Die donkere consumptiedrift heeft ons al lang en niet slechts bij Sinterklaas “in de zak gestoken”. Alle onderbuikgevoelens van welke fobie of chagrijn dan ook, die nu nog plotseling zo hoog oplaaien, lijken dan weer vergeten te zijn. Als ex-Klaas praat ik niet voor “eigen parochie”, maar alleen maar namens mijn nu echt oude zelf.

  3. Robbert Poort zegt:

    Geweldig stuk. Dezelfde autotochtoon die zeurt over Pieterman,maakt zich ook druk over de pepernoten die half september al in de winkel liggen. Sinterklaas was de eerste leugen die ik destijds als kleutermens begin ’70 al ontkrachtte. Paard op het dak en Piet die betaalt kreeg voor bezoek met zijn Master op pakjesavond. Raar. Hele volksstammen, blanke volksstammen roeren zich NU om het meest debiele commerciële feest in stand te houden. P V V in optima forma. Cultuur? Me Hol! (vrije vertaling , SintNieklaas, M. Romeijn – Alles us Liefde)

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s