Samen tegen samen


Wilders-and-Le-PenEindelijk stond Nederland weer eens in de internationale belangstelling. Deze week was Marine le Pen in Nederland op bezoek bij Geert Wilders. De media waren uitgerukt om zoveel mogelijk aandacht te besteden aan de ontmoeting. Wilders is populair dus is het normaal om veel aandacht aan hem te besteden en ook in het buitenland is men ondertussen vertrouwd met de kapriolen van onze nationale stoorzender. Hoe anders was dat toen Wilders eerder op bezoek ging bij Le Pen in Frankrijk. Daar besteedt men natuurlijk ook aandacht aan Le Pen, maar het bezoek van Wilders vorige maand was geen batterij aan nieuwsberichten, opinieprogramma’s, talk shows en nabeschouwingen waard. Beiden spraken over een “historische samenwerking” om de vrijheid en soevereiniteit van de lidstaten terug te halen uit Brussel.

Le Pen sprak van een historische keerpunt en dat was het gezien de aandacht van de media zeker. De twee hielden een persconferentie in een propvol zaaltje, waar ze aankondigden een as te smeden met andere Eurosceptische partijen om gezamenlijk ten strijde te trekken tegen de EU en alles wat daarmee te maken heeft. Volgens Le Pen stort ieder groot rijk in en daar moet je op voorbereid zijn en daar mag je best een handje bij helpen. Volgens Wilders was dit het begin van “de bevrijding van de Europese elite” en “het monster Brussel”. De elite, links, immigratie, de media, vrije kunst, Islam, zigeuners; je kunt het zo gek niet verzinnen.  Voor iedere vijand is wel een publiek te vinden dat graag ieder moreel of historisch besef of gezond verstand laat varen voor een goed gevoel.

Geert vindt Marine charismatisch en ontkent enig verband met haar vader Jean-Marie le Pen, de tot drie wegens antisemitisme veroordeelde erevoorzitter van Front National en kandidaat voor het Europese parlement. Volgens Geert staat Marine niet achter Jean-Marie’s uitspraken en leeft hij in het heden en kijkt hij liever naar de toekomst. En volgens Marine moeten we geen oude koeien uit de sloot halen en hoeft men het niet “5000%” met elkaar eens te zijn om toch gezamenlijk op te trekken tegen de EU. Geen wonder dat de nieuwe directeur van CIDI, Esther Voet, uiterst bezorgd is over deze ontwikkeling. Wilders kijkt liever naar de overeenkomsten dan naar de verschillen, zo liet hij ons weten. Anders gezegd, je neemt antisemitisme, vreemdelingen- of homohaat op de koop toe in de strijd tegen Brussel en hun handlangers. Je ontkent het gewoon en dus bestaat het niet. Het is immers voor een goed doel, dus mag je best wegkijken bij misdaden tegen de mensheid. Daar is blijkbaar wel een publiek voor te vinden.

Men rekent op een verbond met andere Eurosceptische partijen als het Belgische Vlaams Belang en het Italiaanse Lega Nord en hoopt ook op medewerking van de Oostenrijkse FPÖ en de Zweedse Democraten (SD). De Britse UKIP heeft bij monde Nigel Farage al aangegeven niet geïnteresseerd te zijn in samenwerking met FN of met Wilders, omdat Wilder’s zogenaamde vrijheid van meningsuiting en zijn pleidooi voor een verbod op de Koran elkaar intellectueel niet verdragen. En dan hebben het nog niet over het ontbreken van enig democratisch gehalte binnen de PVV. De Deense Volkspartij (FP) heeft ondertussen al te kennen gegeven niet geïnteresseerd te zijn in samenwerking met FN, juist vanwege hun latente antisemitisme. De Denen dreigen nu hun samenwerking met de Zweden op te schorten en voelen ook niets voor de FPÖ en het Vlaams Belang. UKIP heeft trouwens ook niks met FN of Lega Nord.

Dat wordt een interessant blok, waar nu al niemand wil samenwerken om van de Europese samenwerking af te komen. In het allerbeste geval krijgen de vier, misschien vijf partijen een dertigtal zetels in het 750 zetels tellende parlement. Dat is hooguit dus 4% en waarschijnlijk wordt het minder. Alleen in Frankrijk en Nederland zijn de extreme rechtspopulisten zo groot. De verkiezingen zijn bovendien pas in mei. Voor Wilders maakt dat allemaal niet uit. Hij weet ook wel dat zo’n blok in het EP niets voor elkaar zal krijgen. Zijn doel is de indruk te wekken dat hij en zijn PVV belangrijke internationale spelers is en het gebrek aan kritische media in Nederland speelt hem in de kaart. Na jaren bij allerlei obscure organisaties te hebben rondgehangen ziet hij in het verbond met FN een kans om legitimiteit te claimen. Niet op basis van inhoud of beleid, maar op basis van mogelijke zetels en peilingen en bijbehorende aandacht.

In ieder geval in Nederland is er al genoeg publiek te vinden voor zo’n dun politiek programma. Publiek dat Wilders blind gelooft en net als hun profeet antisemitisme en homohaat zien als noodzakelijk kwaad om eindelijk van die communisten, negers en moslims af te komen en elkaar wijs te maken dat racisme niet voorkomt, althans niet onder ‘echte’ Nederlanders. Je kunt hier dagelijks het hele media spectrum vullen met grijsgedraaide platen die de onvrede en het wantrouwen tegen het establishment voeden met onzinnige standpunten, drogredenen en cirkelredeneringen. Niet dat het ergens over gaat of concreet wat oplevert voor het land of onze economische crisis oplost, maar daar gaat het niet om. Het voelt zo lekker om belangrijk gevonden te worden in een cocktail van pretentie, agitatie en haat. Het enige dat winst van de PVV bij de komende verkiezingen voor Nederland oplevert is dat we in het Europarlement nog minder serieus genomen worden. Wie wil er nou samenwerken met een land dat niet wil samenwerken?

Dit stukje had op 14 november 2013 op Krapuul moeten verschijnen; helaas was de server uit de lucht

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media, Politiek, PVV en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Samen tegen samen

  1. terrebel zegt:

    5000 Procent? Was zwaar overdrijven niet een kenmerk van extreem rechtse nationalisten zoals papa le Pen die absoluut niet met Wilders wilde samenwerken?

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s