‘Het was maar een grapje’


De afgelopen weken waren er talloze blogs, opiniestukken en talk shows over racisme in Nederland. Bestaat het wel, bestaat het niet en wat vindt u ervan? De ‘discussie’ is nu zover afgedwaald dat het nu gaat over de vraag of racisme überhaupt erg is. De NOS stuurde een verslaggever op pad om enkele van de 1,5 miljard inwoners van China te vragen of onze Gordon wel racistisch is als hij bij wijze van grap een meneer van Chinese afkomst aanspreekt met de Nederlandse gewoonte om een maaltijd niet te bestellen via een naam, maar via een nummer. In de Volkskrant verscheen een opiniestuk waarin gesteld werd dat racistische grapjes best leuk kunnen zijn en dat het politiek correct is om daar tegen te zijn. Het begon allemaal naar goed-Nederlandse gewoonte met een discussie over de beetje domme donkere helper van de witte wijze goedheiligman, die worden gezien in het licht van een volkse traditie, die we met hand en tand moeten verdedigen. Iedereen die tegen dit kinderfeestje is, zo wordt gesteld, moet maar opsodemieteren naar hun eigen land, wat natuurlijk vreemd is wanneer zij hier geboren zijn.

Ota Benga, een menselijk tentoonstellingsobject, in 1906. “Leeftijd, 23 jaar. Lengte, 1 meter 50. Gewicht, 46 kilo. Bezorgd uit de Kasai Rivier, Congo Vrijstaat, Zuid-Centraal-Afrika, door Dr. Samuel P. Verner. Tentoongesteld iedere namiddag in de maand september.” (Tekst bord buiten het tentoonstellingsgebouw voor primaten, september 1906 in de dierentuin van de Bronx, New York. Bron

Volgens de rechterflank van het politieke spectrum is iedereen een racist en dus is racisme heel gewoon. Dat je als blanke een hekel hebt aan zwarten en vice versa is natuurlijk en zit in de genen, vinden ze. Mensen die geloven in een blank superieur Nederland schermen graag met misdaadcijfers om aan te tonen dat niet-blanken misdadiger zijn dan blanken. Het ludieke aan dit argument is dat ze ook zeggen dat sociale factoren ondergeschikt zijn aan genetische factoren. Daarom tellen ze misdaadcijfers wel, maar cijfers over armoede, werkeloosheid, sociale uitsluiting, discriminatie en stigmatisering weer niet. Bovendien, zeggen ze, worden juist de blanken gediscrimineerd, want die criminele niet-blanken worden altijd voorgetrokken. Die zijn weliswaar veel vaker werkeloos en hebben minder kans op de arbeidsmarkt, het is hun schuld en ook nog een complot over links, dat de ware Nederlanders hun banen kwijtraken. Het is een eindeloos betoog van verzinsels, hyperbolen, drogredenen en cirkelredeneringen en de discussie valt eenvoudig niet te winnen, want iedere kritiek op het idee van een complot wordt gezien als bewijs van dat complot.

Ondertussen gaat het schelden op of in de sociale media vrolijk verder. Nergens wordt zoveel en zo vaak gescholden op Internet als in Nederland. Alles wat men kutmarokkanen verwijt wordt digitaal uit de kast getrokken om het argument voor Zwarte Piet en tegen negers en hun linkse handlangers die daar een probleem mee hebben kracht bij te zetten. Iemand voor aap en/of hoer uitmaken omdat hij zwart is, of critici met de dood bedreigen moet je zien als grapje zonder intenties. Geen intenties betekent dan dat er blijkbaar niets mis is mee. Het is ondertussen wel duidelijk dat niet het kind centraal staat in dit kinderfeestje. De PVV ging zelfs zo ver dat mishandelaar van vrouwen nu dierenliefhebber Dion Graus pleitte voor het ingrijpen van de regering om het symbool van de middenstand te redden van de ondergang. Een grapje, zou je denken, maar nee, het was uiterst serieus bedoeld. De economische waarde van mensen die zich zwart schminken en een pagepakje aantrekken om onder begeleiding van kapriolen kinderen met suikergoed en andere cadeau’s te plezieren is niet in geld uit te drukken.

Eerder kwamen rapporten naar buiten dat het onderwijssysteem in Nederland voor geen meter deugt, maar deze week kwam het heugelijke nieuws dat onze kenniseconomie werkt. Het aantal uitgegeven patenten in Nederland bleek de afgelopen vijf jaar verdrievoudigd. Daarin wordt blijkbaar het bewijs gezien dat de wetenschap dankzij de kenniseconomie geld oplevert en dat is dus goed. Onze wetenschap is wat waard. Ook was er het nieuws dat zwarte scholen best goede cijfers kunnen halen heeft, wat door sommigen weer wordt gezien als bewijs dat racisme niet bestaat. Er werden door een adviesraad voor het onderwijs vraagtekens gezet bij het gepropageerde onderwijssysteem, dat alleen prestatie als maat neemt en een brede vorming ondergeschikt maakt. Kinderen worden tegenwoordig regelmatig getest door een commercieel bedrijf, dat hun rating-systeem voor scholen verkoopt via de media om ouders te manipuleren in het idee dat ze ergens voor kunnen kiezen. Het instrueren van primaten die na verloop van tijd feilloos op het juiste knopje kunnen drukken is blijkbaar voldoende voor een succesvolle toekomst waarin ‘we met elkaar lekker veel geld verdienen’, zoals een glimlachende Rutte het altijd zo mooi weet te zeggen. Als je niet mee wil doen, tel je niet mee. Racisme als onschuldig grapje verkopen om er geld, bekendheid of politieke macht mee te verdienen, wie is daar nou tegen?

Dit artikel verscheen eerder op Krapuul, 26 november 2013

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media, Politiek, PVV en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op ‘Het was maar een grapje’

  1. Terzijde: Graus is evenmin dierenliefhebber.

  2. joost tibosch sr zegt:

    Sint leest en ziet, sinds hij weer in het land is, met grote verbazing en ergernis wat hier weer niet alleen over racisme wordt gezegd, maar vooral hoe men elkaar hier, blank en zwart, blank en blank, zwart en zwart zit te verketteren. Zelf dacht hij de laatste halve eeuw alleen maar bijgedragen te hebben aan steeds plezieriger samenleven tussen blanke en zwarte landgenoten en kinderen alsmaar te hebben laten zien dat je als blanke Sint de grootste vrienden bent met je zwarte Pieten. Hij zag ook dat sommigen, zelfs verklede Pieten, met – wat ze hier PVV- mentaliteit noemen zwarten nu nog steeds minder vinden dan blanken. Daar snapt bleekscheet Sint geen barst van. Die Pieten heeft hij dan ook onder de douche gezet, en blank ontslagen! PS Besef dat Sint ook doorheeft dat die verdraaide commercie hem weer wil “inpakken”. En je moet toch, ook de oude gelovigen, weten dat dat ook niet bij het echte Sinterklaasgeloof hoort

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s