Verzuiling 2.0


Vroeger had je in dorpen soms meerdere voetbalclubs, katholieke, protestantse en niet-confessionele. Je kon nog de maatschappelijke en culturele verschillen zien of horen tussen de programma’s AVRO, NCRV en KRO. Er waren verschillende vakbonden die weliswaar allemaal de belangen van arbeiders vertegenwoordigden, maar verschillend waren door hun ideologische of religieuze overtuigingen. Je had wijken waar je niet kwam omdat daar ketters of ongelovigen woonden en scholen waar je van je ouders in een grote boog omheen moest lopen. Het was de tijd dat Nederland was verbonden door de verdeling van de samenleving in levensbeschouwelijke en sociaal-economische groepen.

Tegenwoordig bestaat dat niet meer, althans niet in die zin. Er is een nieuwe verzuiling aan het ontstaan met groepen, die fan zijn van een voetbalclub, een kleding- of automerk, of van bekende Nederlanders en hun TV-programma’s en daaraan hun identiteit en culturele verbondenheid ontlenen. Groepen die verbonden zijn met politieke stromingen die niet op levensbeschouwing of sociaal-economische ideeën zijn gebaseerd, maar op levensstijl, uiterlijkheden en thema’s zoals veiligheid, immigratie en voor of tegen Nederland zijn. Natuurlijk speelt (financiële) welvaart ook een rol, maar je hebt tegenwoordig ook mensen met een bijstandsuitkering die op de VVD stemmen. Alles wordt anders. Niets is wat het was.

Politicologie-student Yernaz Ramautarsing vertelde vorige week bij Pauw en Witteman dat hij rechts en een fan was van Ayn Rand’s Atlas Shrugged. Ramautarsing zet zich in tegen wat hij noemt de ‘linkse indoctrinatie’ op universiteiten. Gesprekspartner Freek de Jonge had geen zin in een oeverloze discussie met iemand die ‘linkse theorieën’ minacht en trok zich terug uit het gesprek. Daarin zag Ramautarsing, met een paar honderd likes op Facebook, zijn gelijk en zagen de sociale media hooligans over rechts hun overwinning, uitgedrukt in scheldkanonnade’s, verwensingen en verdachtmakingen aan het adres van De Jonge. Filosofie-student Jojanneke van der Veen, voormalige voorzitter van de jongerenorganisatie Dwars van GroenLinks, kwam vandaag met een reactie in de Volkskrant. Ze introduceerde zichzelf als links meisje en schreef dat Ramautarsing goed bezig was, maar dat hij niet alleen tegen linkse indoctrinatie moest zijn.

Met een onconventioneel standpunt haal je tegenwoordig gemakkelijk de media in Nederland. Van der Veen wilde in haar artikel graag met ons delen dat Ayn Rand’s Atlas Shrugged ook haar favoriete roman is. Dat is bijzonder. Rand’s objectivisme staat lijnrecht tegenover het idee van GroenLinks, dat een sociale samenleving beter is dan een die wordt gedreven door zelfzucht en hebzucht. Dat is ook bijzonder, omdat de boeken en opvattingen van Rand vooral populair zijn bij de aanhangers van de Tea Party, Fortuynisten en andere rechtslibertaire stromingen. Dat zowel de rechtse Ramautarsing als de linkse Van der Veen liefhebbers zijn de ideeën-romans van Ayn Rand, waarin altruïsme en compassie als bedreiging van de (Westerse) beschaving worden voorgesteld, is tekenend voor onze tijd en geeft weinig hoop voor de toekomst. Het geeft wel weer richting om ergens in een grote boog omheen te lopen.

Advertenties

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Cultuur, Media, Politiek en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Verzuiling 2.0

  1. Groen Links lijkt (is?) (af en toe) een broedplaats voor krankzinnigen.

  2. joost tibosch sr zegt:

    Het blijft blijkbaar moeilijk om na eeuwenlange mensenervaring door te hebben dat van gelijkhebberij alleen maar een opeenstapeling van rotgevoelens, dan schelden, slaan en oorlog kan komen…of je nu doordramt of wegloopt. Het lijkt op -nu uit actuele persoonlijke ervaring- dat je bij jeuk al aan het krabben bent vóór je dat doorhebt. En dat zelfs commando’s als “niet krabben” maar even of niet helpen. Die onvermijdelijke menselijke niet af te schudden “jeuk” van gelijkhebberij, die men met vredescommando’s niet, en die men zelfs niet of slechts kort “weggeoorlogd” krijgt!!

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s