De bange ex-jes van Geert


secondlove_PVVGisterenavond besteedde Nieuwsuur aandacht aan een aantal oud-PVV’ers, die hun onvrede uitten en een inkijkje gaven in hoe het er in hun voormalige partij eraan toe gaat. Veel nieuws was er niet, behalve dan dat Wilders in 2007 had gelogen toen hij toenmalig minister Hirsch Ballin in de Tweede Kamer voor leugenaar had uitgemaakt, omdat die had gezegd dat Wilders in een overleg met hem had verteld in zijn aanstaande mediaproductie de Koran te willen verscheuren en verbranden. Iedereen die twijfelt aan de goede bedoelingen van Wilders wist natuurlijk al dat hij had gelogen. Het was de tijd waarin hij zijn Fitna wilde laten uitzenden op een Nederlandse omroep, maar geen enkele zender belangstelling had om hieraan mee te werken. Het was de tijd dat de PVV de sociale uitkeringen omlaag wilde brengen, de vakbonden wilde afschaffen, de helft van de ambtenaren wilde ontslaan en middels een grondwetswijziging een verbod op de Islam wilde afdwingen en allochtonen tot tweederangsburgers wilde bevorderen.

De uitzending van gisteravond werd op de sociale media begeleid door een storm aan verwensingen en scheldpartijen door sympathisanten van de PVV. De uitzending was volgens hen de zoveelste poging van de ‘staatsomroep’ en ‘linkse media’ om leugens over hun partij en hun voorman te verspreiden. Nieuwsuur werd verweten niet objectief te zijn geweest, de NOS was DDR TV en de publieke omroep werd misbruikt om Wilders te bashen. Uiteraard werden deze aantijgingen begeleid door mededingen dat Mandela een terrorist en communistische Zwarte Piet was, moslims nazi’s zijn en de EU nazistisch èn communistisch tegelijk is en dat er helemaal niets mis is met Front National van Marine le Pen, waarmee Wilders dolgraag wil samenwerken. Wilders was verzocht om een weerwoord, maar had niet gereageerd.

Wat de uitzending wel in beeld bracht was dat oud-PVV’ers het weliswaar niet eens zijn met de samenwerking met Front National of de Freiheitliche Partei Österreich (FPÖ) van de antisemiet Heinz-Christan Strache, ze de PVV inhoudelijk nog steeds van harte steunen. Ze zijn het er ook niet mee eens dat Wilders als een dictator zijn eenmanspartij regeert en vinden dat de PVV een ledenpartij moet worden. Ook noemden oud-kamerleden Brinkman, Van Bemmel en Kortenoeven dat er binnen het huidige PVV-kader leden zijn die grote moeite hebben met de samenwerking met andere extreemrechtse partijen in Europa en de manier waarop Wilders zijn partij leidt. Oud-raadslid Paul ter Linden uit Den Haag mocht ook nog even kwijt dat hij was opgestapt vanwege de samenwerking met “homohater, racist en antisemiet” Filip Dewinter van Vlaams Blok.

Voor de uitzending stuurde oud-PVV’er en Europarlementariër Daniël van der Stoep een bericht rond waarin hij Nieuwsuur betichtte van leugens en had geweigerd mee te werken aan de uitzending. Van der Stoep was in 2011 opgestapt omdat hij met een krat bier op een aanrijding had veroorzaakt. Toen hij door lijstopvolging opnieuw in het Europarlement kwam wilde de PVV-fractie hem niet meer en ging hij als eenmansfractie verder. In zijn persbericht van gisteren nodigde Van der Stoep de PVV uit tot samenwerking mijn zijn partij Artikel 50 tegen de EU: “Laten we als rechtse partijen 1 blok vormen en samen deze verkiezingen eerlijk ingaan, omdat we allemaal van de EU af willen.” Waarom zou Wilders willen samenwerken met een afvallige? En waarom zou een afvallige zich opnieuw willen voegen in de dictatuur en de leugens van Wilders. De enige verklaring is dat het voor hen de enige kans is op het pluche, maar we weten dat niet zeker. Wel weten we dat de PVV, oud-PVV’ers en hun aanhang zich verdurend verschuilen achter gejammer, want als er gelegenheid is op weerwoord dan durven ze niet. Er is pas kritiek als ze ergens geen deel meer van uitmaken en niet langer meewerken aan het beeld dat alleen hun partij de waarheid spreekt.

Dit artikel verscheen eerder op Krapuul, 8 december 2013

Advertenties

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media, Politiek, PVV en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s