Van gidsland tot open inrichting


De vruchten van de verrechtsing in Nederland zijn overal voelbaar. De kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter. De haat tegen buitenlanders, met name Oost-Europeanen en mensen met een kleurtje is tot ongekende hoogte gestegen. Bijstandsgerechtigden worden gedwongen zinloze en vernederende klusjes te doen, waardoor het verschil tussen criminelen met een taakstraf en een bijstandsgerechtigde verwaarloosbaar klein wordt. Politieagenten die ongewapende (gekleurde) burgers doodschieten omdat ze in paniek niet op hun benen kunnen richten worden vrijgesproken van strafvervolging. Een politicus die al 25 jaar in de politiek zit, niets voor elkaar krijgt maar wordt gewaardeerd vanwege zijn vrijwel dagelijkse schofferingen en beledigingen wordt gekozen tot politicus van het jaar, ondanks zijn vele associaties met racisten, homofoben en neonazi’s.

Grote populariteit genieten ook de complotverhalen. Zo mocht Thierry Baudet in NRC ons vertellen dat de EU een complot is van een elite die ons wil onderwerpen en ons alles wil afpakken. Dat de EU al ruim een decennium wordt gedicteerd door en het resultaat is van een meerderheid van rechtsconservatieve regeringen is even niet relevant. Stel de EU voor als een allesverslindend monster en je hebt al snel de helft van de kiesgerechtigde bevolking op je hand. Een andere beproefde methode is mensen vals te beschuldigen van pedoseksualiteit. Zo waart de kwestie Demmink nog steeds rond. De voormalige baas van het openbaar ministerie is volgens sommigen de centrale figuur in een enorm netwerk van de ‘linkse’ politieke elite, die asielzoekers gebruiken om minderjarigen in de val te lokken en te misbruiken. Dit verhaal wordt ook enthousiast verspreid door criminelen en corrupte ondernemers — het meldpunt Demmink wordt geleid door de oprichter van Chipshol-groep — want die worden natuurlijk ook bedreigd door justitie.

Ook illustratief was de discussie rond Zwarte Piet die menig buitenlands correspondent de wenkbrauwen deed fronsen. Als je niets weet van de achtergrond dan zie je een restant van het koloniaal verleden, toen het nog heel normaal was om mensen met een donkere huidskleur als Untermensch voor te stellen. Voorpost en NVU demonstreerden vrolijk mee voor het behoud van deze oerNederlandse traditie die werd bedreigd door communisten en negers. De PVV stelde er zelfs kamervragen over. Critici van deze ‘traditie’ werden uitgescholden voor landverrader en als ze zelf een kleurtje hadden uitgemaakt voor aap die hier niet thuis hoort en maar terug moest naar de jungle. Bekende Nederlanders mogen  rekenen op extra veel aandacht in de media als ze hun racisme niet onder stoelen of banken steken en plaatsen in het licht van alleen maar goede bedoelingen.

Het is natuurlijk niet gek dat in zo’n cultuur de zorgkosten in tien jaar tijd meer dan verdubbeld zijn. Dat is natuurlijk ook de schuld van moslims, negers en buitenlanders, net als dat zij de schuld zijn van de werkeloosheid, criminaliteit en de hoge prijs van een woning of een krat bier. Vrijheid is zo hard mogelijk rijden. In reactie op het stuk van Baudet in de NRC werd gevraagd om terughoudendheid bij het plaatsen van een mening, die is gebaseerd op een verzameling leugens en verhalen van samenzweringen, omdat dat een inhoudelijke discussie over de EU niet zou bevorderen. De reactie daarop was typerend voor de huidige tijd. Er zou sprake zijn van een oproep tot censuur door een elite die tegen het volk is en een poging om kritiek op de nationaal-socialistische èn communistische EU te smoren. Dat de NRC zo weinig aandacht besteedt aan UFO’s en chemtrails is natuurlijk hèt bewijs van het complot tegen ons.

Dit artikel verscheen eerder op Krapuul, 22 december 2013

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media, Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Van gidsland tot open inrichting

 1. was het maar zo
  als in het laatste lied!
  ik kruip terug
  de baarmoederhut in
  en weiger te herverschijnen!

  voor zij de deur sluiten
  hoor ik kogels fluiten
  machetes hakken
  electriciteit knisperen
  vuisten beuken

  de buitenlucht
  bezwangerd van weeïge kadaver bloedstank
  bont en blauw
  uitgemergeld de onschuldige lijken
  handen armen benen genitaliën
  verspreid onder lichtjes
  die branden
  in de kerstboom
  wat zijn zijn takken wonderschoon

  daarachter angstige onmacht

  o, onheilige nacht
  waarin dertien maal zeven maal
  de muren van Jericho beslecht worden
  de zoutpilaren op de vlakte verpulveren
  (op een na)
  de grote hoer van Babylon
  gulzig wellustig kreunt
  terwijl zij genomen wordt
  door geile rentmeesters

  de deur op slot nu
  in foetushouding
  begin ik de slaap
  der vergetelheid

  ik ben geen mens

 2. joost tibosch sr zegt:

  Het is wellicht onnozel, maar ik blijf toch het gevoel houden dat het merendeel van de Nederlanders wellicht dan nog wel humanistrisch liberalisme met zijn nadruk op menselijke eigenheid belangrijk vinden maar niet onder de indruk raken door de door media dreigend opgeworpen depressie van neo-liberale, egoistische verrechtsing. Mocht die toch de overhand krijgen, dan zullen wij, humaan-christelijken inderdaad als vanouds echt ondergronds moeten gaan!

 3. terrebel zegt:

  Op een dag zullen mensen leren om zelfstandig na te denken. Maar nu helaas nog even niet. Dank voor je stukje! Mensen zijn altijd bang geweest voor wat anders is. Nu hebben ‘terroristen’ nog de Koran op het nachtkastje liggen maar ooit was dat het Grote Boek van alle Kruiden, later werd het Das Kapital en eerdaags zal het Het Groot Veganistisch Kookboek zijn. Denk ik.

 4. Moises Bush zegt:

  De huidige vorm van zwarte piet kent zeker wel zijn grondslag in een tijdsgeest waarin slavernij als normaal werd beschouwd. Een neger in een zogenaamd ‘page-pakje’ was gewoon een slaaf in die tijd. en.wikipedia.org… romanticarmchairtraveller.typepad.com… Dat wil niet zeggen dat het hele concept van de zwartgeschminkte, vreeswekkende assistent van Sint Nicolaas nieuw was; deze bestond al voor de kerstening van het feest. En deze angst opwekkende rol ging vloeiend over in een als neger geschminkte dienaar, want angst voor het onbekende was nog net zo vertegenwoordigd – of meer – als nu. Het malicieuze, luie en domme karakter hebben we zwarte piet al ontnomen omdat men wel inzag dat dit een negatieve klank had voor de zwarte mens, maar de andere, voor zwarten negatieve kenmerken, zoals de page-kledij, doet ons niet meer aan de slavernij denken. Ik moet dus zeggen dat ik begrijp waarom zwarte piet als aanstootgevend wordt ervaren door negroïde mensen. Voor zwarten is het slavernij verleden natuurlijk zeer belangrijk, het is een onderdeel van hun identiteit nadat ze deze verloren zijn. Maar ook begrijp ik de blanke Nederlander die zich niet bewust is van de negatieve associatie die een slavernij afstammeling er bij zal hebben. Al met al is het een geval van verschil in beleving.

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s