Wollt ihr die totale Verblödung?


Afgelopen week verscheen in  The Economist een artikel over de opkomst en de populariteit van de Europese Tea Parties, zoals men de rechts-populistische partijen zoals de PVV, FN en UKIP omschrijft. Een aantal partijen probeert een gemeenschappelijk front te vormen bij de verkiezingen voor het Europese parlement in mei. Kritiek op die partijen is lastig omdat de onvrede groot is net als het gebrek aan historisch besef. Vergelijkingen met de opkomst van het fascisme en nazisme zijn not done, want je moet respect hebben voor mensen die vinden dat moslims en niet-blanken hier niet thuis horen en gedeporteerd moeten worden. Europese samenwerking tegen Europa, je kunt het niet gekker maken. De partijen hebben veel overeenkomsten (anti-EU, anti-immigratie, ultranationalistisch, extreem conservatief), maar zijn ook heel verschillend. Zo is de PVV bekend om hun strijd tegen de islam, iets waar UKIP niets van moet hebben. FN is uitgesproken anti-homo, maar dat mag volgens Wilders geen reden zijn om niet samen te werken.

Gisteren verscheen een interview met Abdelkader Benali in het Parool waarin hij kritiek geeft op Hans Teeuwen. “Hij vindt dat hij oorlog tegen de islam voert. Prima. Maar dan kun je tegen de verkeerde aanlopen. Dat is geen reden om die oorlog niet te voeren, maar er kan een gek opstaan en — páf. Ik zou vooral in Oud-Zuid blijven als ik hem was.” (Voor de niet-ingewijden: Oud-Zuid is de grachtengordel zonder grachten.) Prompt was dit aanleiding voor GeenStijl om met een reactie te komen: ‘Abdel-Badr Benali roept fatwa uit over Teeuwen’. Driftig werd gereageerd op GeenStijlFacebook en Twitter en de bekende krochten van het internet. Benali was een terrorist, een antisemiet, homo, pedo, achterlijk, gevaarlijk, een verdwaalde Telegraafjournalist schreef zelfs dat hij een aanslag op Teeuwen afriep. En bovenal was hij het bewijs dat gematigde moslims niet kunnen bestaan, want Benali zou een doodsbedreiging hebben geplaatst. Een enkeling smeekte zelfs om de wederopstanding van Ernst Röhm, de oprichter van de SA, om het land maar eens op te gaan ruimen van alle ongewenste elementen, een oproep die zeer werd gewaardeerd door mede-reaguurders op GeenStijl.

Screen Shot 2014-01-05 at 9.19.18 AM

Wat in Nederland op dit moment gebeurt is niet meer van binnenuit te beschrijven. De verhuftering en verrechtsing zijn zo main stream geworden dat ooit respectabele kranten als de Volkskrant geen kans ongemoeid laten om dit te voeden. De New York Times kwam op 1 januari met de column ‘Europeans United, in Hating Europe’ met een treffende analyse van wat er op dit moment in Europa gebeurt met historische parallellen van voor de Tweede Wereldoorlog. De auteur verbaast zich over de agitatie tegen het Europese parlement en tegen het vrije verkeer van arbeid en goederen. Maar het werkt, de demagogen en populisten boeken succes met de suggestie dat Brussel ons onderdrukt en dat alleen zij ‘het volk’ vertegenwoordigen ondanks de enorme regionale verschillen. Dat was vroeger niet anders. De nazi’s streefden een raszuiver wereldrijk na maar om dat doel te bereiken werkten ze samen met de in hun ogen minderwaardige Italianen en Japanners. Nu dreigt dat 60 jaar Europese integratie en samenwerking op de schop gaat als de eigentijdse erfgenamen de verkiezingen in mei gaan winnen. De enige manier om ze te stoppen is te gaan stemmen.

Dit artikel verscheen eerder op Krapuul, 5 januari 2014

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Politiek en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Wollt ihr die totale Verblödung?

 1. antieu zegt:

  ” De auteur verbaast zich over de agitatie tegen het Europese parlement en tegen het vrije verkeer van arbeid en goederen. ”

  Ik verbaas me over die verbazing.
  Dat de euro niet zou kunnen werken werd al in 1997 voorspeld door een 70tal Nederlandse economen.
  Dat de EU armoede door werkloosheid brengt is nu toch wel iedereen duidelijk,
  Dat Hitler een wereldrijk wilde is een onbewezen stelling, dat hij samenwerkte met Italianen en Japanners is mqaar zeer ten dele waar.
  Hitler kwam aan de macht door een situatie vergelijkbaar met nu, een Weimar Republiek die bestuurd werd door buitenlandse bankiers, en grote werkloosheid.
  Dat de gewone mensen geen EU willen bleek voldoende bij de drie gehouden referenda.
  Ik hoop dat de komende verkiezingen het begiin van het einde van het monster worden.

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s