Ongewenste moraliteiten


Ophef in Nederland, dan gaat het dus over iets dat met voetballen of een andere populaire sport te maken heeft, iets wat het volk echt raakt. Geert Wilders (PVV) en Pieter Omtzigt (CDA) reageerden verontwaardigd op Twitter op het bericht dat de Arnhemse voetbalclub op voetbalmissie in een warm land een speler met een Israëlisch paspoort moest thuislaten, omdat de Verenigde Arabische Emiraten Israël niet erkennen. Wilders noemde het laf en acceptatie van jodenhaat, Omtzigt begon over discriminatie van landen en noemde Vitesse ‘een club zonder ruggengraat’. Sinds Rutte 1, het gedoogwrak van VVD, PVV en Omtzigt’s CDA, is Israël namelijk Nederland’s belangrijkste aandachtspunt als het gaat om het buitenlandbeleid. Dat laatste staat alleen nog in het teken van handelsbetrekkingen en economische samenwerking. Logisch dat je dan af en toe wegkijkt bij vervelende zaken als mensenrechten.

Timmermans gaat vandaag naar Cuba en ook daar worden vragen over gesteld. Cuba heeft geen beste staat van dienst als het gaat om mensenrechten, maar omdat we geen handelsbetrekkingen hebben met Cuba is dat natuurlijk wèl een probleem. Bovendien wordt Cuba gezien als jaren gezien als communistische luis in de kapitalistische pels van Noord-Amerika en omgeving. Weliswaar gaan Amerikanen met veel geld stiekem naar Cuba omdat daar de medische zorg stukken goedkoper is dan in de VS, er valt geen zak te verdienen aan een volledig uitgemergeld land. Cuba wordt al jaren geboycot en omringd door een permanente vloot van de VS. De Amerikaanse strijdkrachten hebben zelfs een stukje territorium op Cuba waar men het niet zou nauw neemt met mensenrechten. Daar zitten mensen vast die zijn opgepakt door premiejagers en verkocht als krijgsgevangenen. Ze moeten bewijzen dat ze onschuldig zijn en worden al  een decennium lang rechteloos  vastgehouden in een militair strafkamp.

En dan Israël. Daar mogen burgers onder begeleiding van militairen Palestijnen bij grensovergangen uitschelden bedreigen en bespugen. In bezet gebied worden hele dorpen en boerderijen met de grond gelijk gemaakt om plaats te maken voor de behoefte aan Lebensraum van zionisten en dromers van een Groot Israël. In de bezette gebieden leeft generatie op generatie in opvangkampen, achter prikkeldraad en metershoge muren, beroofd van huis en haard met verminkingen en een gedood familielid als aandenken. Daar worden kinderen bedreigd en doodgeschoten als ze met een steen naar een tank gooien die net een huis tot ruïne heeft omgetoverd. Daar mag ruim een anderhalf miljoen mensen waaronder een miljoen vluchtelingen opgesloten worden in een gebied ter grootte van Zuidelijk Flevoland en wordt het toelaten van medicijnen gezien als veiligheidsprobleem.

Laten we maar niet over de Verenigde Staten uitweiden. Daar krijgt een donkere vrouw vijftien jaar cel voor het lossen van een waarschuwingsschot en een blanke die drie miljard dollar achteroverdrukt een paar maanden cel. Nee, als het om mensenrechten gaat, dan weten we waar Nederland staat en dat is niet aan de kant van de mensenrechten. Het gaat om handel en geld want onze pensioenen zijn in gevaar en het gevoel dat daar bij hoort. Dat was vroeger niet anders. Nederland heeft een track record als het gaat om slavenhandel en het uitbuiten van mensen voor financieel gewin en een goede oudedagsverzorging. Daarom is er ophef als een voetballer met een door sommigen niet erkend paspoort een land niet in mag. En is er weinig tot geen ophef als door politici wordt geroepen om een inreisverbod voor mede-Europeanen, niet-blanken en moslims met paspoort en al. Dat is gewoon een mening. Die kun je namelijk met succes misbruiken voor geld en politieke macht en daar worden wij dan allemaal beter van.

Dit artikel verscheen eerder op Krapuul, 6 januari 2014

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Ongewenste moraliteiten

  1. timmerark zegt:

    Gotendeels mee eens, als je het iets uitmaakt. Maar…En dan Israël.
    Ik ben, weer, mijn mening, tegen de rechtse regeringen en de muur en de houding van de soldaten maar er zit toch ook een andere kant aan? Er zijn heel wat Israëlische doden gevallen door de zelfde terroristen die En hun eigen bevolking misdadig behandelen (zie ik nergens in je blog terug, hoeft ook niet) En er bewust zo voor zorgen dat er geen kans op vrede zal bestaan.
    Ik vind het eenzijdig wijzen naar Israël altijd heel erg gemakzuchtig (mag, jouw blog).

  2. alas alas ja onze voc mentaliteit… landjepik en geld, dat heerlijke geld!

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s