Extreemrechts feestje met 1 miljoen euro gemeenschapsgeld


Gisteren had Heinz-Christian Strache (FPÖ) in Wenen zijn jaarlijkse feestje. Daar vond het Akademikerball plaats, de opvolger van het Wiener Korporations-Ring-Ball dat al vijftig jaar rond deze tijd wordt georganiseerd. Het is een traditionele gala-avond voor rechtse studentencorpsen (Burschenschaften) met deelnemers uit heel Europa, vooral met extreemrechtse en Duits-nationalistische (groot-Duitsland) sympathieën. In het verleden zag je er kopstukken rondlopen variërend van Front National (Jean-Marie le Pen) en Vlaams Belang (Philip Claeys en Filip Dewinter)  tot vertegenwoordigers van Nationaldemokratische Partei Deutschlands (Jörg Hähnel, NPD), Deutsche Volksunion (DVU), Pro NRW (Markus Beisicht) Schweizerische Volkspartei (SVP), Dansk Folkeparti (DF), Sverigedemokraterna (SD), Lega Nord (LN), Slovenská Národná Strana (SNS) en Aussenseiter als de Rus Alexandr Dugin (tegenwoordig boezemvriend van Poetin) en Enrique Ravello (Spaanse Identitairen). De locatie, de Hofburg, is de plek waar Hitler destijds zijn balkonrede hield waarin hij verklaarde dat hij Oostenrijk had geannexeerd.

Andreas Mölzer (FPÖ), Andreas Molau (NPD), Patrik Brinkmann (KES) und Matthias Faust (voorzitter DVU) op het bal in 2011

Andreas Mölzer (FPÖ), Andreas Molau (NPD), Patrik Brinkmann (KES) und Matthias Faust (voorzitter DVU) op het bal in 2011. Bron: indymedia (klik op de afbeeld voor meer informatie)

Het bal is op zijn zachts gezegd zeer omstreden. Naast de aanwezigheid van extreemrechtse kopstukken worden er schaamteloos variaties op SA-liederen gezongen. Tot 2010 waren tegendemonstraties nog verboden. Ondanks verzet van ondermeer organisaties van overlevenden van de Holocaust is het bal tegenwoordig niet meer tegen te houden. De FPÖ is de derde partij in het Oostenrijkse parlement en heeft ruim een kwart van de zetels in de Weense gemeenteraad en daarmee het recht om het presidentieel paleis voor dit soort evenementen te huren. Het management van de Hofburg verklaart niet verantwoordelijk te zijn voor de inhoud van evenementen van derden. Opmerkelijk is wel dat het feestje niet op de officiële evenementenkalender van de Hofburg staat. Misschien schaamt men zich toch een beetje. UNESCO heeft een paar jaar geleden het bal geschrapt van de werelderfgoedlijst.

Vorig jaar raakte Strache nog in opspraak, omdat hij in aanwezigheid van de crème de la crème van extreemrechts zei dat juist zij de nieuwe joden waren. In 2012 viel het bal toevallig samen met de internationale dag van de herdenking van de Holocaust. De vergelijking van Strache hoor je in Nederland ook wel eens uit de rechtspopulistische hoek, want het is ook hier ondertussen normaal dat extreemrechts zich als slachtoffer van vervolging ziet. Ondanks de vele protesten van joodse organisaties, met steun van sociaal-democraten, de groenen en vertegenwoordigers van moslimorganisaties, vond het bal dit jaar weer plaats. Er waren gisterenavond ongeveer 400 gasten (volgens de pers, de organisatie noemt 800; in 2012 waren er nog bijna 2000 gasten), onder bescherming van 2000 politieagenten, waarvan kosten van de inzet geschat worden op 1 miljoen euro. Buiten stonden 6000 demonstranten die door de politie op afstand werden gehouden en zoals vrijwel ieder jaar braken er relletjes uit met vele vernielingen en  arrestaties als gevolg. Ook journalisten mochten dit jaar niet in de buurt van het festijn komen, de halve binnenstad was afgezet. Een enkele journalist die toch probeerde verslag te doen in de buurt van het festijn werd door de politie hardhandig aangepakt. Daarmee heeft zich naast voor- en tegenstanders een derde partij aangediend om deze traditie in ere te houden: de politie.

Dit artikel verscheen eerder op Krapuul, 25 januari 2014

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Extreemrechts feestje met 1 miljoen euro gemeenschapsgeld

  1. “UNESCO heeft een paar jaar geleden het bal geschrapt van de werelderfgoedlijst.”
    Wat raar dat het er überhaupt op stond. Samen met Zwarte Piet….o nee, nog net niet.

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s