Binnenkort onderzoek met gewenste uitkomst bij u de buurt


Deze week komt de PVV met een rapport van de Britse investeringsconsultant Capital Economics, gewaardeerd onderzoeksbureau voor mensen met veel geld die nog meer geld willen. In het rapport staat, zoals we al bijna een jaar weten, dat het voordeliger is wanneer Nederland uit de EU stapt. Capital Economics wordt geleid door voormalig HSBC-topman en vaste columnist van de Britse conservatieve krant The Daily Telegraph, Roger Bootle. Een korte blik op de website van CE en je weet meteen waar ze zich mee bezig houden. “Many potential clients naturally wonder why they should pay for research. The answer is simple: because research really matters and you get what you pay for.” (“Veel potentiële klanten vragen uiteraard waarom ze zouden betalen voor onderzoek. Het antwoord is simpel: omdat onderzoek er echt toe doet en je krijgt waarvoor je betaalt.”)

Zo zijn er tegenwoordig onderzoeken die de onderzoeksgroep vragen of je meer geld wilt en de aan de uitkomst allerlei conclusies verbinden. Zo blijkt al jaren uit onderzoek dat de meeste Nederlanders het bezuinigen op kunst en cultuur het meest aanspreekt. Wat moeten we ook met al die bibliotheken, theaters en musea? ‘Kunnen die kunstenaars niet zelf hun broek ophouden?’ Het is ook schandalig dat de overheid ‘ons’ geld uitgeeft aan ontwikkelingssamenwerking innovatie en een schoon milieu. We worden wekelijks overgoten met allerlei onderzoeken waaruit blijkt dat ‘we’ voor of tegen iets zijn. Het verschil tussen voor en tegen wordt groter naarmate de economische ongelijkheid en bijbehorende sociale onvrede groter is. Dan kun je onderkant van de samenleving gemakkelijk verleiden in te stemmen met de gewenste uitkomst van een onderzoek van voormalige bankiers, conservatieve regeringsadviseurs en columnisten.

Eind 2013 vond volgens Maurice De Hond 81% van de Nederlanders tegen het openstellen van de grenzen was, die overigens al open waren. Deze week blijkt dat een royale meerderheid (ook 81%) van de Nederlanders van mening is dat buitenlanders afkomstig uit de EU hier geen sociale rechten mogen hebben. Behalve natuurlijk als ze aan de balie afrekenen. Wanneer dat zou worden ingevoerd en ik na betaalde arbeid geen rechten zou hebben zou ik als buitenlander dan ook geen belastingen meer betalen. In Sochi worden gastarbeiders uit omringende landen ingevlogen om een optrekje van 50 miljard Euro voor de winterspelen te bouwen. Die worden meteen over de grens gezet wanneer ze hun loon opeisen en vragen om hulp na arbeidsongeschikt in het bouwproces. Of neem Dubai, waar volgens de internationale vakbeweging 4000 werknemers van buiten het leven zullen laten in de aanbouw van de faciliteiten voor het WK voetballen in 2018. In de afgelopen twee jaar stierven er volgens de officiële cijfers al meer dan 450. Lastige onderwerpen voor een opinieonderzoek, maar gelukkig is het ver weg.

Maar het meest opmerkelijke ‘onafhankelijke’ onderzoek van dit jaar zal dat van Capital Economics zijn. Het Londense macro-economisch onderzoeksbureau heeft al meerdere onderzoeken gepubliceerd, waarom vertrek uit de EU en geen Euro als gedeelde munt beter zijn. Maar tot nu toe was dat vooral geschreven voor een Brits publiek dat in ponden betaalt en al decennialang via de Daily Telegraph e.d. de hoge prijs voor tabak en alcohol wijt aan Brussel. Het onderzoek dat deze week wordt gepubliceerd is voor de Nederlandse markt in opdracht van Geert Wilders, die ook al jaren roept dat we uit de EU en de Eurozone moeten. Het verslag zal ongetwijfeld gevolgd worden door veel commentaren in de media, met natuurlijk de bijbehorende opdracht aan Maurice de Hond het gedeelde ongenoegen van het volk in een peiling te vertalen. Tegen betaling natuurlijk.

Dit artikel verscheen eerder op Krapuul, 3 februari 2014

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Europa, PVV en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s