‘Minder EU is meer geld voor ons’


Op donderdag 6 februari 2014 werd het al maanden aangekondigde onderzoeksrapport van het ‘gerenommeerde’ Londense onderzoeksbureau Capital Economics (CE) gepresenteerd. Onderzocht werd welke financiële voordelen een vertrek uit de EU Nederland zou kunnen opleveren. De PVV gaf al eerder een vergelijkbare onderzoeksopdracht aan het eveneens Londense Lombard Street Research. In eerder rapporten van Capital Economics konden we al lezen dat men vond dat een vertrek van Groot-Britannië uit de Europese Unie beter zou zijn voor de Britse economie en pond. Maar donderdag kregen wij politiek maatwerk geleverd, na goedkeuring door het presidium van de Tweede Kamer betaald met 270.000 subsidie en krijgt Greet zijn Chamberlain momentje.

Wilders zwaaide heel blij via de pers het volk toe met een on-Nederlands rapport van een adviesbureau van een voormalig Tory-adviseur, waarin staat dat een vertrek uit de EU en het herinvoeren van de gulden beter is want het levert geld op. Het zal niet gemakkelijk zijn, maar als je erin gelooft komt het allemaal goed. In het rapport wordt ook gesuggereerd dat het best wat minder kan met ontslagbescherming en milieuregels en dergelijke nare regeltjes die de vrije ondernemer hinderen en dat een herinvoering van de oude of een invoering van en nieuwe munt stiekem moet gebeuren. Anders gaat het volk massaal pinnen en breekt er paniek uit. Volgens CE zou het afschaffen van de euro en de grenzen met de rest van Europa herstellen Nederland vele miljarden guldens opleveren, tenminste, als alles goed gaat over tien jaar. CE laat zich goed betalen door multinationale ondernemingen en is een autoriteit in de financiële industrie in de Londense City.

De EU kost vandaag de dag de Nederlandse burger 235 euro per jaar, bij elkaar ruim 4 miljard euro per jaar. Daar staat tegenover dat je je vrij kunt verplaatsen en niet hoeft in te klaren of exportheffingen moet betalen wanneer je goederen naar een afzetmarkt als Duitsland wil uitvoeren. Tot 1992 ‘kregen’ we geld van de EU en klaagde er bijna niemand. Maar volgens schattingen levert de EU een bedrag tussen 1500 en 2200 euro per burger op. Volgens CE levert een vertrek uit de EU nog meer op. Wilders vertelt vol trots dat de gerenommeerde economen van het ‘onafhankelijke’ CE hebben berekend dat we 10% zullen groeien in tien jaar tijd en ieder huishouden straks omgerekend 10.000 euro per jaar rijker is. Wilders benadrukt dat CE niet voor niets de prestigieuze Wolfson-prijs heeft gewonnen. Baron Wolfson of Aspley Guise is conservatief (Tory), levenslang lid van het Britse hogerhuis is daarnaast momenteel CEO van de confectieketen Next. Iemand waar je als burger niet eens op mag stemmen.

Het leek net of Wilders weer even VVD-er was. Hij noemde Zwitserland bij herhaling het lichtende voorbeeld voor Nederland. Wel samenwerken maar geen lid zijn van de EU. Maar is dit voorbeeld wel zo handig? Nu is de harde realiteit dat dankzij de EU het bankgeheim in Zwitserland wordt opgeheven, de banken ook daar massaal mensen moeten ontslaan en het BNP in de toekomst groeit met misschien een half procent. En dat Zwitserland gebonden is aan allerlei verdragen met de EU, maar dat er geen enkele goedkeuring of controle van de volksvertegenwoordiging voor nodig is. Ook in Zwitserland lopen de schuld en werkeloosheid op, maar inderdaad langzamer dan in Nederland. De immigratie was essentieel voor de groei van de rijkdom en welvaart in Zwitserland in de afgelopen decennia; inmiddels is een kwart van de inwoners buitenlander. Zwitserland is ook geen natiestaat, maar een multiculturele samenleving met vier officiële talen en grote regionale verschillen. ‘Als dit, dan dat’ werkt het beste als je een heleboel aspecten gewoon weg laat.

Maar goed. Het rapport is er, 158 pagina’s dik en in het Engels. Het stelt voor de immigratie in te dammen en alleen buitenlanders toe te laten die economisch voordeel geven. Het zit vol aannames; dat hoort bij voorspellen. Het gaat ervan uit dat de economische relaties met de EU hetzelfde zal blijven. Het stelt voor niet langer geld uit te geven aan het redden van andere landen, waarbij bewust of onbewust niet genoemd wordt dat de Nederlandse financiële sector daaraan enorme leningen heeft verstrekt voor veel vastgoedavonturen en onze pensioenfondsen daaraan vastzitten. In de conclusie gaat men ervan uit dat het aantrekkelijker wordt voor buitenlandse ondernemingen te investeren en te beleggen in Nederland, mits de regelgeving wordt genationaliseerd wat ‘gemakkelijker’ zou zijn voor banken en het bedrijfsleven. Over mensen gaat het helemaal niet. Die mogen van geluk spreken dat er ondernemers zijn die samen met de banken en speculanten ons gaan redden van het juk van een overheid.

Dit artikel verscheen eerder op Krapuul, 6 februari 2014

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Politiek, PVV en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op ‘Minder EU is meer geld voor ons’

  1. joost tibosch sr zegt:

    Wilders vergeet met zijn gekochte en op ziijn maat gesneden CE-rapport bovendien dat we niet alleen een wereldeconomie hebben, die zoals bleek, node betere politieke controle behoeft. om niet in crisis te vallen. Maar hij vergeet ook dat we al lang een wereldgemeenschap hebben, die zoals in onmacht blijkt, nog meer politieke moeizame democratische inzet vereist om een goede effectieve vorm te vinden. Juist nu democratische inzet daarvoor in eigen land goedbetaald blokkeren en in het Europarlement met zijn verwanten goedbetaald saboteren, zal hem en de zijnen -en als hij zijn zin krijgt, ook ons- nog duur te staan komen.

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s