Zwitserland, een giraffe en de EU


Nederland is een land van dierenliefhebbers. Er worden hier jaarlijks meer dan een half miljard dieren gedood voor consumptie of export. Ook worden bijvoorbeeld haantjes die vers uit het ei komen versnipperd, want die leggen geen eieren en zijn minder snel op te kweken dan kippen. Ook andere dieren moeten zo goedkoop mogelijk worden vetgemest en worden volgepropt met hormonen, chemicaliën en antibiotica om het de consument zoveel mogelijk naar zijn zin te maken. Het resultaat is een steriel bakje van plastic of piepschuim, waarin een stukje vlees ligt ontdaan van iedere relatie met het leven, voorzover je dat nog zo kunt noemen als het om de omstandigheden gaat waaronder dieren worden gefokt en voorbereid op een toekomst als maaltijd.

Er was het afgelopen weekend veel ophef over de dood van een giraffe in de dierentuin van Kopenhagen. Marius zoals hij heette had de pech de verkeerde genen te hebben en moest volgens de dierentuin worden gedood. Men beriep zich daarbij op de regels van de EAZA, de Europese associatie van aquaria en dierentuinen, die inteelt verbiedt, want daarmee worden dieren (net als mensen) kwetsbaarder voor allerlei ziekten en krijgen ze gemakkelijker allerlei gebreken. Er waren protesten en petities, andere dierentuinen boden aan Marius op te nemen, maar het mocht niet baten. Voor het publiek, waaronder veel peuters, werd Marius gedood, gevild en geslacht en zijn vlees gevoerd aan leeuwen en tijgers.

De ophef was groot en het publiek was geschokt. De Telegraaf-derivaten GeenStijl, Powned, Metro en Spits nodigden hun lezerspubliek uit om eens lekker tekeer te gaan tegen de Europese Unie, want het was natuurlijk de schuld van de EU die hun foute regels oplegden aan vrijheidslievende burgers en giraffen. Zo mochten reageerders ons vertellen dat dit hèt bewijs was dat de EU een nazistisch bolwerk was dat raszuiverheid nastreefde en een onschuldig dier liet doden, iets wat straks alle burgers van de EU te wachten staat. De EU had er weliswaar helemaal niets mee te maken en er zijn geen EU-wetten die dierentuinen verplichten dieren te doden om inteelt te voorkomen. De regels zijn namelijk opgesteld door EAZA, die geen enkele relatie heeft met de EU.

Maar dat weerhield heel veel mensen er niet van om de beschuldigende vinger uit te steken naar de EU en hun sympathisanten. Gelukkig was er voor het rechtschapen volk ook nog een referendum op initiatief van de rechts-populistische Schweizerische Volkspartei (SVP) van de miljardair Blocher. Het initiatief riep op de grenzen te sluiten voor ‘massa-immigratie’ uit de EU. Het referendum werd nipt aangenomen, waardoor het multiculturele Zwitserland opnieuw over hun relatie met de EU moet onderhandelen. De huidige overeenkomst staat vrij personenverkeer toe, maar dat is binnenkort dus verleden tijd, na bijna 60 jaar handelsrelaties. Zwitserland is voor 50% afhankelijk van export naar de EU en het bedrijfsleven vreest enorme schade. Maar goed, gelukkig is de Zwitserse genen-pool gevrijwaard van vreemde smetten en mogen Nederlanders en giraffen er straks niet meer werken.

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Media en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Zwitserland, een giraffe en de EU

  1. Arjan Fernhout zegt:

    Voor de leeuwen ziet het er hoe dan ook smakelijk uit …

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s