Een teleurstelling die bij je past


Het afgelopen weekend waren er weer veel teleurstellingen te verwerken in het door teleurstellingen geteisterde Nederland. Zo was er een ‘spontane’ demonstratie tegen de aanwezigheid van Benno L, de wegens misbruik van kwetsbare kinderen tot zes jaar veroordeelde Duitse zwemleraar, die na zijn vrijlating in een bejaardenwoning in Leiden onderdak had gevonden. De demonstratie was uitgelokt door NRC, die hadden ‘gelekt‘ waar hij woonde en vervolgens aangemoedigd door GeenStijl. De burgemeester van Leiden is een PvdA’er waarin de demonstranten het zoveelste bewijs zagen dat de PvdA kindermisbruik goedkeurt en bevordert en Nederland kapot maakt. Je moet tegenwoordig respect hebben voor een kromme redenering met bijbehorende mening, want anders neem je de echte zorgen van mensen niet weg.

Enkele tientallen demonstranten scandeerden dat Benno L. weg moest, of verminkt of dood en er werden borden opgehouden van het zoveelste extreemrechtse splintergroepje dat zich Dutch Brotherhood noemt en zich inzet voor het behoud van Nederlandse waarden. Als motto gebruikt men ‘Time of the Templars’, een verwijzing naar de bloedige kruistochten in de middeleeuwen, toen duizenden joden en moslims door christenen als beesten werden afgeslacht, maar zoiets is tegenwoordig slechts een voetnoot in de geschiedenis. Sommigen hopen dat die glorieuze tijden weer zullen terugkeren, inclusief de aanpassing van iedereen aan het door hen gewenste ideale Nederland van vroeger. Om dat nobele streven te ondersteunen noem je jezelf broederschap, maar dan in het Engels.

En dan was er de teleurstelling van het net niet winnen van een gouden plak door een schaatser, die nipt van nota bene een Pool verloor. Tientallen nabeschouwingen met deskundigen over wat er mis ging en hoe je zo’n verlies kunt of zelfs moet verwerken en wat dat dan met je doet voor de rest van je leven. Het kwam nog net niet tot een noodfonds voor de anders zo goedlachse Verweij. Gelukkig werden er ook nog wat complottheorieën over de tijdmeting en de kwaliteit van de organisatie geopperd, want eigenlijk had Verweij natuurlijk gewonnen en werd de zege hem onterecht afgenomen. Het is onbegrijpelijk dat Nederland niet na iedere wedstrijd alle plaatsen op het erepodium bezet, waarmee opnieuw is bewezen dat de wereld in en in rot is en iedereen tegen ons is.

Maar de grootste teleurstelling was natuurlijk de vaderlandse politiek. Onze minister voor binnenlandse zaken Plasterk had eerder toegegeven de tweede kamer verkeerd te hebben voorgelicht. Hij was ooit een veelbelovende bioloog die ergens een verkeerde afslag heeft genomen en tegenwoordig vooral met veel dedain als bestuurder veel verkeerde beslissingen weet te nemen. Diederik Samsom was boos op de oppositie die een motie van wantrouwen had ingediend. Maar nadat Plasterk ruiterlijk had toegegeven niet te weten wat zijn ambtenaren precies deden bleef hij gewoon zitten, mede dankzij de steun van de ChristenUnie en de Staatkundig Gereformeerden. Een verdeeld en ondertussen grotendeels verdwaasd land besturen, dat voortdurend wordt bedreigd door obscure krachten, dat valt ook niet mee.

De peilingen geven aan dat steeds minder mensen dreigen te gaan stemmen, wat dan weer populistische en extreemrechtse clubjes, die inzetten op teleurstelling, in de kaart speelt; zelfs als ze niet meedoen met de verkiezingen. Als je ergens tegen bent wat door veel mensen wordt gedeeld, dan maak je kans op een zetel. De ideale combinatie is dat je tegen mensenrechten, windmolens, moslims, buitenlanders, kleurlingen, communisten en kindermisbruikers bent. Om deze goede bedoelingen te camoufleren houdt men van dieren, kinderen en bejaarden en tradities als Sinterklaas. Tegenwoordig is dat genoeg om veel kiezers over de streep te trekken. Hoofddoekjes in een openbare ruimte willen verbieden is goed voor een meerderheid. Met mensen naar de mond praten kom je heel ver en volksopruiing is weliswaar verboden, maar wordt gedoogd en conservatisme is tegenwoordig hip. Tradities moet je koesteren en ook een heksenjacht kan heel leuk zijn voor de kinderen.

Over enkele weken zijn de gemeenteraadsverkiezingen en zal de teleurstelling opnieuw groot zijn. Lokale thema’s doen er nauwelijks toe en zaken waar een gemeente niet over gaat zijn populair. Mensen zullen tevergeefs op zoek gaan naar de kandidaten van de PVV voor de gemeenteraad, omdat de PVV maar in twee gemeenten meedoet. Er zijn simpelweg geen geschikte kandidaten en Wilders is alleen bezig met zijn kruistocht tegen het communistische kalifaat EU. Dat weerhoudt velen er niet van toch hun stem op Wilders te willen uitbrengen. Lokale (eenmans)partijtjes en oudgedienden als de NVU profiteren van de stemming en proberen kiezers te lokken met ongeveer dezelfde boodschap. Het gevolg zal zijn dat gemeenteraden straks worden bezet door nog meer tegenstanders van weloverwogen beslissingen en behoorlijk bestuur. Dan begint de teleurstelling pas echt.

Dit artikel verscheen eerder op Krapuul, 17 februari 2013

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Een teleurstelling die bij je past

  1. joost tibosch sr zegt:

    Dat men Leidenaren en Deventenaren, ondanks alle respect voor emoties, die ook nog eens met afgrijselijke spandoeken en uitspraken op een TV voor huizen van pedofielen demonstreren, niet meer durft te zeggen, dat ze mensenrechten schenden en gewoon door onze rechtstaat hard aangepakt moeten worden…dat vind ik als Nederlands burger nog het ergste. Zijn we zover weggezakt, dat we onze rechtstaat niet meer de moeite waard vinden? Waar blijven we dan?

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s