Medaillespiegel


De winterspelen van Sotsji zijn voorbij. Er zijn tijdens en na de ceremonie in Rusland al een kleine 1500 mensen opgepakt wegens demonstratie tegen de regering, met kans op twee of meer jaar cel, maar Nederland viert deze dagen feest. Nog nooit wonnen ‘wij’ zoveel medailles tijdens de winterspelen en het kleine Nederland liet zelfs grote landen achter zich. De afgelopen en komende dagen staan daarom in het teken van talloze inhuldigingen, nabeschouwingen en vele, vele herhalingen. Na gisterenavond te zijn toegejuicht in Assen, waar al om 10.30 uur de kroegen open gingen om het toegestroomd publiek te bedienen, worden de sporters vandaag in Den Haag geëerd (premie, lintje, etc.) door de vorst en de regering namens ‘heel Nederland’ en ‘alle Nederlanders’. Momenten waarvan je later tegen je kleinkinderen kunt zeggen: “Ik was erbij”. Mocht Rusland militair ingrijpen in de Oekraïne en die kans is er, dan krijgen de gewonnen medailles en de knuffels en de biertjes met Poetin in het Holland Heineken House een extra dimensie.

Gisteren was er een reportage van Nederlandse vastgoedavonturiers die in Sotsji waren neergedaald. Het was allemaal fantastisch, zoveel leegstand, meldden zij ons. Makelaar Zadelhoff mocht zonder één kritische vraag van de redacteur in de microfoon van het radio één journaal roepen dat hij hoopte dat “ze er nog een soort belastingparadijs” aan konden toevoegen. Het enige wat ontbrak was een casino, volgens de Nederlandse directeur (en voormalig directeur van de Efteling) van het Adventure Park Sotsji. Er kwam nog een Nederlandse chefkok in beeld van een wellness centre. Sotsji is ‘leuk’, je kunt er lekker eten en er wonen aardige mensen. Arbeidsmigratie, maar dan anders. Beelden van de zware delegatie van ons Duits-Argentijnse koningspaar begeleid door Mark Rutte en Camiel Eurlings verbleekten in de berichtgeving over zoveel Nederlandse betrokkenheid bij Sotsji, die zelfs na de spelen gewoon doorgaat. Als het om een leuke tijd hebben gaat of om geld te verdienen, dan let je niet op vervelende zaken als mensenrechten.

Ik heb ook wel eens een beker gewonnen in een tennistoernooi. Dat vieren is natuurlijk hartstikke leuk met familie, vrienden en bekenden, maar je brood verdienen met je aanwezigheid op allerlei festiviteiten voor een uitzinnig publiek lag niet binnen de geboden mogelijkheden. Een sportjournalist mocht ons vertellen dat sporters nergens zo onthaald worden als hier in Nederland. Dat doen ze ‘daar’ niet, met verwijzing naar onze grote buur Duitsland, waar olympische kampioenen ook feestelijk worden onthaald, maar zonder de verplichte onderdelen hossen, dweilorkesten en oranje waas voor de ogen. Topsporters worden te weinig ondersteund klonk het in de media. Zij moesten ook nog belasting betalen over het geld dat ze hadden verdiend met hun topsport en moesten nadenken over hoe nu verder na het winnen van een medaille. Geld weggeven om belastingvrij het publiek ook in de toekomst kunnen toezwaaien, dat is wel wat, want topsporters zijn tenslotte hun inspirerende rolmodellen. Wie weet winnen we dan bij de volgende winterspelen in een gemilitariseerd subtropisch attractiepark met skipistes zonder homo’s wel alle medailles.

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s