Georganiseerde verontwaardiging


De dag van de gemeenteraadsverkiezingen was een bijzondere dag. Niet dat de PvdA, VVD en CDA een derde van hun electoraat zagen verdwijnen tijdens het binnendruppelen van de uitslagen. Niet dat de opkomst ongeveer hetzelfde was als vier jaar eerder, ondanks de eerder negatieve voorspellingen. In Den Haag en Almere ging het over iets heel anders. Daar beloofde Wilders zijn uitzinnige aanhang in een door de Nederlandse overheid betaalde zwaarbeveiligde uitgaansgelegenheid, dat hij voor ze gaat regelen dat er minder Marokkanen zullen zijn in Den Haag. Net zoals hij ervoor heeft gezorgd dat er minder PvdA is in Den Haag, althans, volgens hemzelf. Of dat hij er persoonlijk voor gaat zorgen dat er minder EU is in Nederland. Zulke standpunten zijn goed voor een paar miljoen kiezers. Maar gelukkig ging het om lokale verkiezingen en deed de PVV maar in twee gemeenten mee.

640px-Angry_mob_of_fourIn Den Haag en Almere werd al maanden geschreeuwd en gedreigd dat de PVV de grootste zou worden en zou afrekenen met politieke tegenstanders. Maar niet de PVV werd in Den Haag de grootste maar D66. De PVV verloor daar zelfs 2,5%. Daar staat tegenover dat de oud-PVV’er De Mos met drie zetels in de raad komt en de Partij voor de Eenheid van de tot de islam bekeerde oud-PVV’er Arnoud van Doorn ook een zetel won. In zekere zin klopt het dus dat Wilders de verkiezingen in Den Haag heeft gewonnen, maar omdat hij zelf niet verkiesbaar is en hij niemand kan vertrouwen staat hij met lege handen. Zeker nadat hij zijn aanhang heeft beloofd ervoor te zorgen dat er minder Marokkanen zullen zijn. Dat heeft zoveel verontwaardiging veroorzaakt dat zelfs Mark Rutte niet meer met zijn oude mentor wil samenwerken. Het Duitse Persagentschap (DPA) vergeleek de uitspraken van Wilders met die van Goebbels. Het was zelfs nieuws in de Washington Post, dat Wilders zijn aanhang had opgestookt tegen Marokkaanse Nederlanders.

Veel mensen vergeten nog wel eens dat de politicus Wilders zonder de VVD nooit had bestaan en pas als dissident succesvol werd. Zijn agitatie tegen de islam, de EU, Marokkanen, Antillianen, vluchtelingen, etc. etc. was niets anders dan een voorzetting van de politiek van het afbreken van een overheid, die waakt over de rechten van minderheden en de minder kansrijken. Lachend op de foto met homofoben, antisemieten, veroordeelde racisten en oorlogszuchtige neocons; het was tien jaar lang geen enkel probleem. Dagelijks werden discrimineren, stigmatiseren en criminaliseren geëtaleerd en werd gesuggereerd dat immigranten met een kleurtje ons alleen maar geld kosten en moslims ons willen overnemen. Niets aan de hand. Dat deed sommigen denken aan iemand dat begint met een H, maar zulk vergelijkingen zijn verboden door de gedachtenpolitie. Jarenlang heeft de Nederlandse samenleving zijn politiek van hetze, haat en waanvoorstellingen getolereerd en afgedekt met der liefde vol goede bedoelingen, maar sinds gisteren buitelen politici en opiniemakers over elkaar heen in veroordelingen van Wilders.

Hijzelf is zich van geen kwaad bewust, want hij heeft immers niets nieuws gezegd en mocht al die jaren vrijelijk zijn boodschap uitdragen via de hongerige en sensatiebeluste media. Kopvoddentaks, van allochtonen tweederangs burgers maken, met scherp schieten op demonstranten en relschoppers, rechtspraak politiseren; het was allemaal geen probleem, want het ging maar om een mening en een deel van Nederland had het recht om ook gehoord te worden. Uitingen van racisme, vreemdelingenhaat en begeleidende waanvoorstellingen waren oprechte zorgen van goedbedoelende burgers, zo werd het geïnterpreteerd. Tot gisteren dus. En dankzij het Eén Vandaag Opiniepanel weten we dat 90% van het stemvee dat op Wilders stemt exact hetzelfde denkt als hij en Nederland opgezadeld zit met een miljoen of twee Nederlanders die extreemrechts gedachtengoed de normaalste zaak van de wereld vinden.

Wilders wordt regelmatig gepresenteerd als het gevolg van het falen van alle andere partijen en als model-slachtoffer van een enorm complot. Dat rechtvaardigt volgens fans zijn racisme, vreemdelingenhaat, gebrek aan gezond verstand en goed fatsoen. Hij koketteert en paradeert al jaren met allerlei obscure organisaties en tamelijk marginale politici en journalisten, waardoor het voor mensen die niet verder kijken dan hun neus lang is net lijkt alsof hij ontzettend belangrijk is. Er is immers een publiek dat denkt dat dat zo is en in Wilders een verlosser van al het kwaad op aarde ziet. Men heeft tien jaar lang weggekeken toen Wilders zichzelf presenteerde of liet presenteren als de toekomstige premier, de voorman van de grootste partij, de stem van het volk, de bevrijder van het westen en de vrijheidsstrijder tegen moslims, negers en communisten. Nu is hij ineens de boeman. Tot hij weer iets gaat roepen dat heel veel mensen aanspreekt. Dan zal ook Mark Rutte weer zeggen dat hij geen enkele partij dus ook geen volstrekte idioten bij voorbaat uitsluit van samenwerking.

Dit artikel verscheen eerder op Krapuul, 21 maart 2014

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media, Politiek, PVV en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Georganiseerde verontwaardiging

  1. joost tibosch sr zegt:

    Eigenlijk bleek W volgens zijn eigen woorden klip en klaar de islam nu ook in Den Haag de oorlog te verklaren, en hij begint die Weltkrieg hier tegen onze Marokkanen, slim en alsmaar suggererend met de meute mee dat het rotmarokkaantjes zijn. Hij heeft wel de mond vol van die nederlandse krimineeltjes, maar dat tuig gewoon met de legale nederlandse maatregelen mee aanpakken..ho maar. Daar gaat het, zegt hij, ook niet om. Het gaat hem om die vermakedijde islam. Heel overtuigend liet hij nu ook zijn Breivikgezicht zien, Tempelier aan het begin van zijn Kruistocht, begeleid door een brullende klappende meute als eertijds de brullende menigte met geheven rechterarmen

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s