Rituele slachting


De afgelopen dagen waren we getuige van een bijzonder authentiek Nederlands gebeuren. De ene na de andere PVV-volksvertegenwoordiger nam afstand van de uitspraken van Wilders op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen woensdag. In totaal zestien statenleden, raadsleden, kamerleden en één Europarlementariër kondigden hun vertrek aan uit de partij waar ze geen lid van kunnen zijn. Zelfs de Telegraaf woelde genoegzaam in de ondergang van Wilders en kwam met een hoofdredactioneel commentaar. Wilders was een brug te ver gegaan. Jaren werd hem een podium gegund om zijn hetze uit te dragen en angst en haat onder de Nederlandse bevolking aan te wakkeren. Nu was het ineens te veel. Barbertje moet hangen en Barbarije blijkt midden in Nederland te liggen.

Wat er feitelijk gebeurt is iets heel anders. De kopstukken van Oud en Nieuw Rechts, waaronder menig oud-VVD’er en oud LPF’er, zien hun kans schoon om voor zichzelf te beginnen. Neem Joram van Klaveren die kort voor de gemeenteraadsverkiezingen nog door Wilders werd gepresenteerd als de toekomstige burgemeester van Almere. Niet lang geleden had Van Klaveren het Marokkanendebat in de tweede kamer aangevraagd en twee jaar geleden suggereerde hij derde en vierde generatie allochtonen een stempel te geven dat ze geen echte Nederlander zijn. Hij schreef een brief waarin hij afstand nam van de uitspraken van Wilders en vond dat de PVV weinig diepgang had. Hij schreef dat de PVV koersvast zou moeten ageren tegen islam, de multiculturele samenleving, de EU en links. Met andere woorden, als je het volk opruit, schoenmaker blijf bij je leest.

De meest opvallende reactie was van Europarlementariër Laurence Stassen. De ongekroonde koningin van het PVV-gewest Limburg stapte uit de statenfractie en gaat alleen verder als Europarlementariër. Stassen stond aan de wieg van de PVV. In 2005 was een bijeenkomst georganiseerd in huize Stassen, een vermogende familie in Echt, om Wilders te helpen de fondsen bij elkaar te harken voor zijn ambities. In ruil voor haar bemoeienissen werd zij lijsttrekker voor de provinciale en Europese verkiezingen en uiteindelijk voorzitter van de statenfractie en de Europese fractie van de PVV. Haar besluit komt op een kritisch moment. Zowel Stassen als Van Klaveren werkten met Wilders samen aan de samenstelling van de kandidatenlijst voor de Europese verkiezingen.

Ondertussen hebben de statenleden Flevoland en raadsleden van Almere te kennen gegeven dat zij nog niet echt opgestapt zijn en Wilders een allerlaatste kans geven zijn woorden terug te nemen. Dat gaat hij ze natuurlijk niet gunnen. Wilders is nog nooit teruggekomen van eerdere uitspraken. En bovendien, hij heeft al die jaren exact hetzelfde geroepen zonder noemenswaardige weerstand in de eigen gelederen. De breuk lijkt dus definitief en zal ertoe leiden dat we niet één maar minstens twee PVV-achtige partijen zullen krijgen in Nederland. Het racisme, de vreemdelingenhaat en ander extreemrechts gedachtengoed zullen niet verdwijnen maar zullen in nieuwe bewegingen en organisaties onderdak vinden. Een nieuw kleurtje, een nieuw naampje en het hele circus begint weer van voren af aan. Het tuig kan ook heel goed zonder Wilders verder.

Dit artikel verscheen eerder op Krapuul, 22 maart 2014

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in PVV en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Rituele slachting

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s