Niemandsland


Het is volop lente. Er zijn door burgers en bestuurders al duizenden aangiften gedaan tegen Geert Wilders en GroenLinks demonstreerde met t-shirts waarop geschreven stond ‘Ik ben een Marokkaan’. Rutte nam weer eens afstand van de ‘walgelijke’ uitspraken van Wilders. De PVV-afdelingen versierden zichzelf met drogredenen om aan te tonen dat ze achter hun leider staan. PVV-senator Sørensen mocht via de Telegraaf en Powned ons laten delen in zijn opvatting dat er jacht gemaakt moest worden op de moordenaar van Fortuyn, Volkert van der Graaf, na diens vrijlating begin mei. En dat het ene deporteren niet het andere is, want de ‘Marokkaanse zon’ is ‘anders dan Auschwitz’. Niks mis mee, want hij pleitte er ook voor om van de PVV een echte volkspartij met leden te maken, dus alleen maar goede bedoelingen.

Vrijdag laat in de namiddag was er een overval gepleegd op een juwelierszaak in Deurne. Twee daders hebben het niet overleefd. Ze zijn door de juweliersvrouw doodgeschoten. Het duurde even totdat bekend werd wie de daders waren. Op Twitter, Facebook e.d. werd al gejuicht over de twee doden en driftig gespeculeerd over de etniciteit van de daders, want echte (lees: blanke) Nederlanders plegen natuurlijk geen overvallen. Er werd ook geroepen om standbeelden, koninklijke onderscheidingen en lintjes voor de vrouw. Er was nog vrijwel niets bekend, maar ze werd al gevierd als een heldin. De roep om eigenrichting werd luider, want de overheid deed niets tegen de criminaliteit. terwijl criminaliteit al jaren aantoonbaar terugloopt. Beleving is leidend, daar kan geen onderwijssysteem tegenop. Opsporing Verzocht is veel leuker dan een boek lezen.

Zaterdag om 18.00 vond een persconferentie plaats en werd bekend dat een van de daders een 20-jarige jongeman uit Eindhoven was, met Nederlands paspoort maar van Marokkaanse komaf. Al snel stroomden de sociale media vol met ‘zie je wel’, ‘minder, minder’ en ‘Wilders heeft gelijk’. Geert deed zelf ook nog een duit in het zakje en postte op Twitter ‘Mark, ga je vandaag de kinderen van juweliers troosten?’ De vrouw had weliswaar geen wapenvergunning, maar het OM deed alvast een voorzetje op de rechtsgang en suggereerde dat ze zou worden vrijgesproken, want noodweer. De onderwijsdeskundige van de PVV Harm Beertema deed ook mee en postte op Twitter een van GeenStijl gekopieerde foto van een t-shirt met de tekst ‘Wij zijn allemaal juweliers #deurne’. Het incident werd gevierd als een overwinning, een feest voor racisten en vreemdelingenhaters die virtueel dansten op de lijken van de overvallers en sommigen hoopten dat zij ook ooit zo’n kans zouden krijgen.

Veel Nederlanders weten niet waar Deurne ligt en veruit de meesten kunnen zich niet identificeren met een juwelier, een handelaar in materialen die ergens ver weg geroofd zijn van de lokale bevolking. 85% van alle misdrijven wordt gepleegd door mannen, maar daar hoor je nooit iemand over. Er waren vrijdag ook andere overvallen en werd er voor miljoen gefraudeerd, maar dat haalde de media niet, want de daders waren ‘normale’ Nederlanders. Wat wel de media haalde was een spelletje op een website van een gebruiker die schuil gaat achter de naam ‘Steun Geert Wilders’, met de titel ‘Schiet de Marokkanen terug naar Marokko’. Volgens de maker was het ‘voor de lol’ en als steun voor Geert Wilders bedoeld. De aanbieder van zulke spelletjes haalde het spelletje na enkele uren off-line, maar Facebook zag geen aanleiding om de pagina te verwijderen. Dat doen ze pas als er een tepel te zien is.

Nederland is een betrekkelijk vredig land, maar de gebeurtenissen van de afgelopen weken doen vermoeden dat gevaarlijk veel Nederlanders erg ontevreden zijn met die betrekkelijke vrede. Een korte blik op de webfora en social media is voldoende om dat beeld te bevestigen. Ze willen bloed zien, er moeten doden vallen, want men zoekt een bewijs voor de opvatting dat alle allochtonen en Marokkanen in het bijzonder tuig en crimineel zijn. Het vaak herhaalde excuus hiervoor is dat Marokkaanse jonge mannen vaker verdacht worden van misdrijven en dus vaker worden aangehouden. Niet dat ze schuldig en veroordeeld zijn — recente cijfers zijn er niet, behalve dat misdaad terugloopt, ook onder allochtonen. Wat wel toeneemt is het aantal aangiften van kinderporno. Nederland is nu wereldwijd koploper.

De verdenking is al genoeg schuld en wordt vaak gekoppeld aan afkomst. Dat blijft zolang de samenleving en de overheid geweld niet principieel afkeurt en de autoriteit uit principe eerder mensen aanhoudt wanneer ze een kleurtje hebben. De verdeling van het land in autochtoon en allochtoon is een historische vergissing. Er werd dit weekend ook gevierd dat we 200 jaar een Grondwet hebben. Daarin staat dat iedereen voor de wet gelijk is, maar weinigen hebben de Grondwet ook gelezen. We hebben ook een wetboek van Strafrecht waarin staat dat misdaden en dus ook discriminatie strafbaar zijn. En toch verdelen we mensen in categorieën, omdat wij onze eigen Grondwet niet kennen en dus ook niet ernaar kunnen leven en handelen. Als mensen dan ook nog voor eigen rechter gaan spelen, er wordt gefeest als er doden vallen en mensenrechten niet worden erkend, niet kunnen worden getoetst aan de Grondwet en niemand weet wat daar in staat, dan moet Nederland als natiestaat onmiddellijk worden opgeheven.

Update 1 april. De genoemde Facebook pagina is ondertussen verwijderd. Aanvankelijk zag Facebook geen aanleiding, maar men meldde vanochtend dat de beoordeling is herzien. (dit is geen 1-April grap)

Dit artikel verscheen eerder op Krapuul, 30 maart 2014

Advertenties

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media, Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Niemandsland

  1. Arjan Fernhout zegt:

    Dat lijden van jou … hier een stukje om je op te kikkeren … denk ik …

    Euro Maidan 2014: The Ruptured Rebellion of Incoherent Revolution
    Monday, 17 March 2014 10:30

    http://truth-out.org/speakout/item/22515-euro-maidan-2014-the-ruptured-rebellion-of-incoherent-revolution

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s