Vakbond weert PVV. Beter laat dan nooit.


De afgelopen dagen was er weer enige deining in de publieke ruimte en de landelijke media. Lillian Marijnissen (ABVAKABO FNV) had te kennen gegeven dat Fleur Agema van de PVV niet welkom was op de manifestatie tegen de bezuinigingen op de zorg. Logisch, zou je denken. De PVV van de ex-VVD’er Geert Wilders is immers gestoeld op de overtuiging, dat vakbonden niet van deze tijd zijn en de ondernemer alleen maar in de weg lopen. Uitkeringen, een fatsoenlijk loon, CAO’s, vrije tijd en regels die misbruik van arbeiders tegengaan, allemaal vervelende zaken voor de goedbedoelende ondernemer. De beginselen en latere verkiezingsprogramma’s van de PVV staan bol van de steunbetuigingen aan de ondernemer ten koste van de rechten van arbeiders.

Zo lezen we in de onafhankelijkheidsverklaring van Wilders in 2004: ‘Het snoeien in allerlei regeltjes en vermeende voorrechten (de ‘verworvenheden’ van de vakbonden) leidt tot een flexibilisering van de arbeidsmarkt die het bedrijfsleven enorm zal stimuleren.’ In 2011, tijdens het eerste kabinet Rutte, diende de PVV een voorstel in om de macht van de vakbonden in te perken. Die bindende CAO’s staan ondernemerschap alleen maar in de weg. De fractievoorzitter van de PVV in de Eerste Kamer deed er in 2012 nog een schepje bovenop en twitterde dat vakbonden een gevaar waren voor de democratie.

Je vraagt je af waarom leden van vakbonden toch op de PVV of bijvoorbeeld op de VVD stemmen. Of waarom vakbondsleden sympathiek staan tegenover een voormalig LPF-statenlid en deelnemer aan het Stormfront-webforum, die zich nu opwerpt als de enige deskundige op het gebied van zorg en enige belangenbehartiger van werknemers in de zorg. In 2012 was Agema ook al op een zorgmanifestatie van ABVAKABO in Amsterdam. Er kwam een handjevol mensen naar haar luisteren, ze wist vragen uit het publiek niet te beantwoorden (‘stuur maar een email’) en beweerde vervolgens dat ze was weggejaagd en bedreigd. Een verzonnen bedreiging is de basis van het bestaan van iedere PVV’er, want er staat een leger idioten klaar om ons te vertellen dat ze gelijk hebben, maakt niet uit wat.

Voormalig FNV-baas Jongerius wilde in 2009 in gesprek met de PVV. Het is natuurlijk zo dat er ook onder FNV- en ABVAKABO-leden PVV-aanhangers zijn, maar waarom is een raadsel. We hebben veel te danken aan vakbonden; vrije dagen, recht op vakantie, ontslagbescherming, het minimumloon, het recht om te staken, om maar wat te noemen. Het is niet voor niets dat dictators als ze aan de macht komen meestal als eerste maatregel de vakbonden verbieden. Ze worden daarbij vaak geholpen door volkse types als Wilders, De Graaff en Agema, die met succes het volk wijsmaken dat alleen zij voor de rechten van de zwaksten opkomen.

Nu is het zo dat dankzij de EU er vrij verkeer van werknemers mogelijk is. Voor het vrije verkeer van werknemers en de bescherming van hun rechten en vrijheden moet je internationale afspraken maken, want anders werkt dat vrije verkeer niet. De regels blijken vooral in het belang van de werkgevers; dat is het resultaat van een jarenlange rechtsconservatieve meerderheid in de Europese Commissie, met bijbehorende lobby van bedrijven en banken. Er is niets dat er op duidt dat de PVV in het Europese parlement moeite gedaan heeft om op te komen voor de rechten en vrijheden van werknemers.

De weinige regels die er zijn om de rechten en vrijheden van werknemers te beschermen worden door werkgevers met voeten getreden. Daarom worden bijvoorbeeld Polen goedkoop ingehuurd ten koste van Nederlandse werknemers in strijd met de Europese regels en wordt de beschuldigende vinger uitgestoken naar migranten, links (en de vakbeweging) en wordt de EU afgeschilderd als een links complot dat de belangen van Nederlandse werknemers schaadt. Terwijl er eigenlijk iets anders aan de hand is, namelijk dat alleen de rechten en vrijheden van werkgevers zijn gegarandeerd.

Daarom presenteert de PVV wel een Polenmeldpunt, maar geen meldpunt voor malafide ondernemers. Het is dus zaak om in mei niet tegen Europa te stemmen, maar voor partijen die ertoe bijdragen dat de rechten en vrijheden van àlle werknemers worden gegarandeerd. En dus niet alleen de Nederlandse, want dan gaat het misbruik gewoon door, net als vroeger. De vraag is dus niet waarom de vakbonden de PVV weren, maar waarom ze dat nu pas doen.

Dit artikel verscheen eerder op Krapuul, 13 april 2014

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Politiek, PVV en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s