Vergelijking van dingen


Apple_and_Orange_-_they_do_not_compareSinds de wereld een stuk kleiner is geworden is Nederland dat natuurlijk ook. Met de komst van radio en televisie, de globalisering en meer recent internet is ons palet van beeldspraak en begripsvervaging enorm toegenomen. Zo worden kinderen die met snoepjes naar Powned-journalisten gooien straatterroristen genoemd en worden allochtonen en met name moslims regelmatig als apen, woestijnvolk en achterlijk en minderwaardig voorgesteld. De EU wordt afgeschilderd als het Derde Rijk èn als de Sovjet Unie. Vluchtelingen die oorlog en ellende ontvluchten worden neergezet als profiteurs en criminelen en mensen die vluchtelingen helpen worden landverraders genoemd. Arbeidsmigranten worden verantwoordelijk gehouden voor de werkeloosheid onder de eigen bevolking. Dat dat wordt veroorzaakt door Nederlandse bedrijven heeft weinig nieuwswaarde.

Op CNN stond gisteren een interessant opiniestuk waarin werd genoemd dat sinds de aanslagen van 9/11 er in de VS 34 mensen werden vermoord door extreemrechtse types, antisemieten en racisten. In dezelfde periode werden 23 mensen vermoord door jihadis, mensen die zich gemotiveerd voelen door el-Qaida. Alle andere moorden, en dat waren er nogal wat, werden dus niet gepleegd uit ideologische motieven. Zelfs extreemlinkse milieuactivisten hadden in die periode niemand omgebracht. In Nederland is er sinds 9/11 officieel één moord door een jihadist gepleegd, die op Theo van Gogh. Er was sprake van een netwerk, politici werden zwaar beveiligd. De Racisme Monitor kwam 1 dag voor de moord op Van Gogh met een rapport over het toenemende racisme en moslimhaat sinds 9/11. In de eerste maanden na de aanslagen in New York werden in Nederland honderden incidenten tegen allochtonen en in het bijzonder moslims gemeld.

Ruim een decennium later is de angst voor en haat tegen mensen met een kleurtje en moslims in Nederland volledig ingeburgerd. Vrijwel dagelijks worden berichten de wereld in geslingerd om de angst en haat te voeden. Zo kwam gisteren de Telegraaf met het bericht en daarop natuurlijk de PVV met kamervragen, dat er nergens zoveel asielzoekers zich zouden melden als in Nederland. Dat strookt weliswaar niet met de feiten, maar dat is niet belangrijk. Beleving is belangrijker dan een feit. Prompt werden de commentaarpagina’s en sociale media overspoeld met reacties waarin men er schande van sprak dat er zoveel terroristen en negers naar Nederland konden komen, dat dat allemaal de schuld van Brussel en communisten was en dat nazi’s klaar stonden om elke echte Nederlander dood te maken en alles af te pakken. En tegenwoordig doet de PvdA een duit in het zakje in de maatschappelijk discussie wie er wel en wie er niet bijhoort. Staatssecretaris Klijnsma komt met een wetsvoorstel om mensen die het Nederlands onvoldoende beheersen hun recht op sociale uitkering af te pakken.

In werkelijkheid is Nederland een buitengewoon welvarend, vreedzaam en veilig land, behoren de voorzieningen hier tot de allerbeste van de wereld en wonen volgens de Verenigde Naties hier de allergelukkigste mensen van de wereld. In vergelijking met anderen natuurlijk. Maar sinds 2008 zit de economie in een dip en loopt de werkloosheid op. Tegelijkertijd neemt het aantal miljonairs toe, dalen de lonen en wordt de kloof tussen arm en rijk alsmaar groter. Kapitaal wordt steeds minder belast, arbeid steeds meer. Wat ook enorm is toegenomen zijn hebzucht en onbeschoft en asociaal gedrag. Dagelijks worden honderden bedreigingen via de sociale media de lucht in geslingerd en nergens wordt zoveel gescholden op Twitter en Facebook als in het kleine Nederland. Gelukkig is het allemaal virtueel en stijgt de verkoop van tablets en smart phones nog steeds. Zonder sociale media, McDonalds en Zalando was hier al lang een burgeroorlog uitgebroken.

Dit artikel verscheen eerder op Krapuul, 16 april 2014

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Cultuur, Media en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s