Identiteit


Pesten. Wie is er niet mee grootgebracht? Het ministerie van Onderwijs werkt aan een pest-protocol, volgens een mevrouw die op Radio 1 de zoveelste website waarin pesten centraal staat mocht aankondigen. Het is ook hier de bedoeling dat alle betrokkenen met elkaar gaan chatten. Pesten kan soms nare en blijvende gevolgen hebben. Het komt wel eens voor dat een kind na jarenlang door klasgenootjes te zijn getreiterd zelfmoord pleegt. Dan laait de nationale ophef over pesten weer even op, is iedereen verontwaardigd en zijn er talkshows met deskundigen en bekende Nederlanders die ook een mening hebben. Een week later heeft bijna niemand het er meer over.

In de wijk Duindorp in Den Haag worden allochtonen stelselmatig gepest, zo meldde Omroep West. Niet-blanke nieuwkomers worden bij aankomst bedreigd, ruiten worden ingegooid, muren worden met verwensing beklad, met varkenskoppen worden moslims verwelkomt. Ze worden zo lang gepest totdat ze vertrekken. Onomwonden vertellen buurtbewoners dat het goed is om je zo racistisch mogelijk uit drukken, want ‘buitenlanders horen hier niet’, die pakken woningen van blanken af. Je hoort aan de tongval en het woordgebruik dat het uitschot is dat op de PVV stemt, maar een roomblank Nederland nastreven moet je tegenwoordig serieus nemen en respecteren. Je kunt immers langs democratische weg politieke macht verwerven door zulke mensen te beloven dat jij dat even voor ze gaat regelen.

Net als in delen van Duindorp hangen op het Blaricumseplein, ook in Den Haag, de oranjevlaggetjes al klaar voor het komende WK over enkele maanden in Brazilië. Over het hele plein hangen oranje vaantjes, afvalbakken zijn oranje gespoten, hekjes rond het parkje zijn afgedekt met oranje folie, verkeersborden zijn beplakt met oranje plastic. De omwonenden hebben het Blaricumseplein omgedoopt in Oranjeplein. Het enige dat nog ontbreekt zijn de luidsprekers voor het bijbehorende gelal en gebral. Je zult er maar wonen en geen fan van voetballen of het koningshuis zijn. Verplicht drie tot vier maanden genieten van het volledig doorgeslagen plezier van je obsessieve buren.

In Nijmegen loopt deze dagen de helft van het winkelende publiek rond met een tas van Primark, bekend van misbruik van kinderen in derde-wereldlanden voor goedkope arbeid en ingestorte textielfabrieken in Bangla Desh met talrijke doden. Voor sommigen mensen is het blijkbaar oké om identiteit te ontlenen aan het misbruik maken en uitbuiten van anderen. Eigenlijk is zulk consumptief gedrag het logische gevolg van pesten en treiteren. Als jij het maar leuk hebt en kunt lachen met je vriendjes en je niets hoeft aan te trekken van een ander die daar de dupe van is. Jezelf profileren ten koste van een ander en zwaaien met een vlag die gemaakt is ergens in een lage-lonenland.

Dit artikel verscheen eerder op Krapuul, 17 april 2014

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Cultuur, Media en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Identiteit

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s