Soeverein


In opdracht van de EO deed marktonderzoekbureau TNS NIPO een enquête onder de noemer ‘Hoe deed Willem-Alexander het in zijn eerste jaar als koning?’ Daaruit kwamen weinig verrassende resultaten. Volgens 84% had onze koning het goed gedaan, het vertrouwen in hem was gestegen van 70% tot 88%. Driekwart van de ondervraagden vindt dat er ruimte moet blijven voor een christelijke geloofstraditie binnen de monarchie. Ongeveer de helft vindt dat hij een deel van zijn inkomen moet inleveren uit solidariteit met landgenoten die er op achteruit zijn gegaan. Het gaat dus om het gevoel, denk je dan, want in werkelijkheid zal dat weinig bijdragen aan een verbetering van de positie van die mensen. 76% vindt dat Willem Alexander voldoende gezag uitstraalt. Dat konden we al eerder zien in het Heineken Holland House, waar hij een biertje dronk met de ex-KGB-agent tegenwoordig president Poetin, die een geschat privévermogen heeft van 70 miljard dollar.

Er staan wel twee buitengewoon opmerkelijke bevindingen in het rapport. Zo vindt 66% dat de koning zich best mag uitspreken over actuele kwesties, behalve als het om de ‘recente Marokkanenkwestie’ gaat. Dan vindt een meerderheid dat hij zijn mond moet houden. Tegelijkertijd vindt 60% dat hij meer moet opkomen voor mensenrechten. Of dat dan inclusief of exclusief Marokkaanse Nederlanders is is niet onderzocht. Er zijn ook maar ruim 1000 mensen ondervraagd, dus de kans dat er iemand uit Volendam, Duindorp of Rucphen tussen zat is heel erg klein. Maar het is opmerkelijk dat men aan de ene kant vindt dat de vorst geen mening mag hebben over wat er speelt rond Marokkaanse Nederlanders, maar men wel vindt dat hij meer aan mensenrechten moet doen. Nu kan ons staatshoofd daar niet veel aan doen, want hij heeft in staatskundige zin weinig macht. Zijn macht is vooral symbolisch, dus hij mag het een keer zeggen, maar daar blijft het dan bij. Het zal weinig veranderen aan de mensenrechten, ook niet in Nederland.

Dat er fundamentele rechten voor de mens zijn hebben we ook niet te danken aan een monarch of een enkel landje als Nederland. Dat hebben we te danken aan de Verenigde Naties, internationale samenwerking, de arbeidersbewegingen en de inzet van actievoerders en non-gouvermentele organisaties. Als het gaat om mensenrechten heeft Nederland geen beste staat van dienst, zo weet ook het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Buiten Malta zitten nergens in Europa zoveel minderjarige vluchtelingen opgesloten als in Nederland. Vrouwen krijgen gemiddeld 18% minder betaald dan mannen voor exact hetzelfde werk. Allochtonen hebben aantoonbaar minder kansen op de arbeidsmarkt en worden dagelijks gediscrimineerd door medeburgers, bedrijven en autoriteiten. Ook ouderen hebben aanzienlijk minder kansen op de arbeidsmarkt. De gang naar de rechter is voor de meeste Nederlanders onbetaalbaar geworden dankzij het neoliberale beleid van de afgelopen decennia. Maar over zulke kwesties worden zelden enquêtes gehouden. Waarom zou je ook het geluk van een gratis Droomboek van een genereuze vorst willen verstoren?

Dit artikel verscheen eerder op Krapuul, 20 april 2014

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Cultuur, Media en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s