Lees voor het gebruik van vrijheid eerst de waarschuwing op de verpakking


Van alle kanten worden we gewaarschuwd voor allerlei bedreigingen. Vooral de EU is populair in bepaalde kringen. Zo worden wij ‘onderdrukt’ en ‘bezet’ door Brussel en ook nog eens bedreigd. Als bewijs hiervoor wordt af en toe een bericht van oneigenlijke declaraties van deze of gene politicus de wereld in geslingerd. Of er verschijnt een opiniestuk met zorgvuldig geïnterpreteerde flauwekul, zoals dat we 10% armer zijn geworden dankzij de EU. Onze welvaart neemt al decennialang alleen maar toe, maar delen is lastig voor een samenleving met een politieke afspraak voor een participatiesamenleving. Opvang voor asielzoekers, nivelleren, de multiculturele samenleving, ontwikkelingssamenwerking, kunst en cultuur, dat zijn tegenwoordig allemaal zaken waarbij in sommige kringen alarmbellen afgaan en een klein leger predikers klaar staat om ons hel en verdoemenis te voorspellen als we niet onmiddellijk tot inkeer komen en dat allemaal afschaffen. Wat heb je aan een parlement als je niet weet hoe het werkt? Weg ermee.

Het CIDI had bij monde van Esther Voet verklaard ineens enorme bedenkingen te hebben met de vrijage van Wilders met antisemieten, waarmee hij een radicaal rechts blok wil vormen tegen de Europese Unie, communisten en moslims. Dat Wilders al veel langer eerder op de foto ging met doorgewinterde jodenhaters als bijvoorbeeld Filip Dewinter (VB) en Heinz-Christian Strache (FPÖ) was haar blijkbaar ontgaan. Of dat Marine le Pen in 2012 eregast was op het jaarlijkse neonazi-galabal in Wenen was haar blijkbaar niet opgevallen. Bovendien is het tegenwoordig is het voldoende om te ontkennen en feiten en bewijslast als niet relevant af te doen. Volgens Wilders waren Strache en Marine le Pen geen antisemieten, want hij had hen ‘diep in de ogen gekeken’. Dus konden zij geen antisemieten zijn, want Wilders had het met eigen ogen gezien. Met zulke voor het volk overtuigende schijnheiligheid kom je tegenwoordig een heel eind in Nederland. De meesten zien het verschil toch niet meer tussen een reclameboodschap, een documentaire- of speelfilm. Daarom wordt Frits Bolkestein die in 2005 voorspelde dat Amsterdam in 2015 voor meer dan helft uit moslims zal bestaan nog steeds uitgenodigd voor televisieoptredens.

Een reactie van een verontruste burger op de Telegraafwebsite, geplaatst na goedkeuring door de redactie.

Een reactie van een verontruste burger op de Telegraafwebsite, geplaatst na goedkeuring door de redactie.

Als klap op de vuurpijl kwam de Duitse krant Bild, Europa’s grootste en nou niet bepaald een linksgeoriënteerde boulevardkrant met een waarschuwing voor de opkomst van extreemrechtse Europavijandige partijen, waarin Marine le Pen en Geert Wilders een hoofdrol spelen. Er werd een lijstje gepubliceerd van twintig politieke partijen die in nationale parlement ergens tussen de 20% (Jobbik) en 3,5% (FN) zetels hebben. Een wonderlijke mix van racisten, homohaters, asocialen en veroordeelde criminelen, die allemaal één visie delen. Namelijk de totale vernietiging van van de EU die ‘ons’ geld kost en hun macht in eigen land in de weg staat. En dus de vernietiging van het Europarlement en daarmee het uitschakelen van democratische controle van grensoverschrijdende zaken, zoals vrijheid, milieuvervuiling en mensenrechten. Er was in het lijstje geen Duitse partij te bekennen. Blijkbaar staan vreemdelingenhaat, racisme en hetze tegen andere culturen, volken en landen daar tegenwoordig een stuk minder hoog op de politieke agenda dan in het ooit zo vrijzinnig-liberale Nederland. Bild riep op vooral te gaan stemmen bij de komende Europese verkiezingen om het tij te keren.

Hoe anders in Nederland, waar het begrip ‘vrijheid’ dagelijks aan de lopende band volledig wordt uitgehold. Vrijheid betekent hier dat je geen last hebt van een overheid die de samenleving dwingt rechten van burgers te respecteren en zorg te dragen voor de minder bedeelden en kwetsbaren. Dat je geen last hebt van ongewenste buren, de meest krankzinnige complottheorieën als absolute waarheid mag verspreiden en plankgas het land mag doorkruisen zonder met anderen rekening te houden. Dat we geen pottekijkers willen als er miljarden fiscaal aantrekkelijk heen en weer worden geschoven of als de rechten van kinderen, arbeiders en minderheden worden geminacht. Hier is vrijheid het etiket van een partij die anderen haat en hun vrijheid of het recht op een eigen mening wilt ontnemen. In Nederland is vrijheid dat je samenwerkt met antisemieten die volgens jou geen antisemieten zijn omdat jij zegt dat je pro-Israël bent. Zo’n gedachtenkronkel dwingt bij veel mensen respect af als je hen met succes wijs kunt maken dat internationale politieke samenwerking volksnationale belangen schaadt en dat hier straks alleen nog ongewenste personen wonen. Vrijheid is hier rijkdom die je niet wilt delen. Iedere dag een willekeurige waarschuwing is voldoende om het wantrouwen in alles buiten jezelf levend te houden.

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Politiek, PVV en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Lees voor het gebruik van vrijheid eerst de waarschuwing op de verpakking

 1. piterfries zegt:

  ” Onze welvaart neemt al decennialang alleen maar toe, ”

  Onze welvaart neemt de laatste zes jaar alleen maar af, en het einde is nog lang niet in zicht.
  Het afschilderen van anti EU partijen als anti semitisch is uiteraard een zwaktebod.
  Dat Brussel ons chanteert met de gemeenschappelijke markt gaf zelfs Rutte gister toe ‘ook Zwitserland en Noorwegen MOETEN de EU regels volgen’.
  Hoe ondemocratisch de EU is bleek glashard toen in 2005 de drie referenda werden genegeerd, de enige referenda die gehouden werden.

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s