Nieuw: het Meedoenisme


Maar liefst 6,6 miljoen Nederlanders zouden hebben gekeken naar het Eurovisie Song Festival, een absoluut record dit jaar. Het land was weer een en we waren toch maar mooi tweede geworden; Nederland was nog nooit tweede geworden bij het Eurovisie Songfestival. Met alle anti-EU en in veel gevallen ook anti-Europa sentimenten in Nederland zou je denken dat zo’n festival weinig aandacht zou krijgen, ook omdat nog niet zo lang geleden toen Internet nog onbekend was bij het grote publiek deelname aan het festival werd betwijfeld, omdat de kwaliteit ondermaats was en we toch nooit wat wonnen. Het Eurovision Song Festival was destijds het ideale middel om aan te tonen dat Europa niet deugde, want anderen zongen weliswaar slechter maar kregen toch meer punten. Tegenwoordig gaat het over heel andere zaken. Met Conchita Wurst als winnaar werd een statement gemaakt riep iedereen in koor, behalve zij die het leuker vonden grapjes over hem of haar te maken of met ons wilden delen dat dit ondergang van de mensheid zou inluiden.

Ondertussen is de verkiezingsstrijd in Nederland echt losgebarsten. Na de indianenverhalen van het afgelopen decennium dat Amsterdam voor meer dan helft uit moslims zou bestaan en miljoenen Roemenen ons kwamen leegroven dankzij links en de EU en het neoliberalisme hoogtijdagen viert met een enorme en alsmaar toenemende scheefgroei tussen rijk en arm is nu de tijd aangebroken voor de kandidaten om kiezers te overtuigen waarom zij de beste kandidaat zijn. Tenminste, dat zou je denken. Vreemd genoeg worden de meeste interviews en debatten juist niet gevoerd door kandidaten voor de Europese parlementsverkiezingen maar door de partijleiders. Het gaat al helemaal niet meer om belangrijke zaken die in het Europees Parlement op de agenda staan, zoals arm-rijk, open grenzen, handelsverdragen, een rem zetten op speculatief winstbejag, al dan geen sociale agenda, werkgelegenheid, een gezonde leefomgeving, een schoon milieu, vrede en veiligheid, maar om meer of minder D66, VVD of PVV. De overige partijen lijken er niet meer toe te doen, hoewel het CDA een comeback lijkt te maken.

Het opmerkelijkste campagnemiddel kwam van de PvdA, die met een website kwam over een aantal verkeerde vrienden van PVV. Dat Geert Wilders nogal wat verkeerde vrienden heeft heeft in Nederland geen enkele nieuwswaarde. Zo wilde hij vorig jaar tevergeefs een Duitse vertaling uitbrengen van zijn in de VS geflopte boek via een uitgever van lectuur die populair is bij neonazi’s. Niks aan de hand. Zo staat hij regelmatig lachend op de foto met mensen die immigranten willen afschieten, het homohuwelijk willen verbieden, inspirerende toespraken houden bij bijeenkomsten van oud-SS’ers. Allemaal zaken waar de gemiddelde Nederland zich niet druk over maakt. Maar volgens de PvdA die op een dramatisch dieptepunt staat in de peilingen na hun halfslachtige houding tot het kinderpardon is twee weken voor de verkiezingen het moment aangebroken om de Nederlanders erop te wijzen dat Wilders foute vrienden heeft. Tamelijk zinloos omdat mensen willen weten wat de PvdA ons te bieden heeft, niet waar de PVV in werkelijkheid voor staat.

Ook Nieuwsuur wilde gisteren niet achterblijven en ruimde tijd in voor wel elf politici die zich allemaal uitspraken over de vraag of ze voor of tegen Europa waren. Het enige dat nog ontbrak was dat kijkers konden stemmen en aan het eind van de uitzending een winnaar werd uitgeroepen. Ongeveer tegelijkertijd werd in de Oost-Oekraïne een referendum met af en toe een schietpartij gehouden zonder enige legitimiteit, zonder onafhankelijke waarnemers, zonder stemregister, stembussen en stemhokjes en zelfs zonder eenduidige vraagstelling. De opkomst was massaal volgens de zelfbenoemde lokale autoriteiten, evenals het volmondige ja. Eerder had Pew een steekproef gehouden waaruit bleek dat 75% van de lokale bevolking helemaal niet onafhankelijk wilde worden. Je weet niet meer wie of wat je moet geloven en de media weten ook niet meer hoe ze erover moeten berichten. Lech Wałęsa vertelde eerder op de avond in VPRO’s De Slag om Europa dat hij nog steeds een idealist was en zijn vader zich geen Europa kon voorstellen zonder militairen aan de grenzen. In Nederland daarentegen worden de grenzen weer opgezocht, want de idealen van vrijheid en gerechtigheid met een gedeelde verantwoordelijkheid zijn voor velen blijkbaar te hoog gegrepen. Liever kiest men ervoor alles weer met de grond gelijk te maken en prikkeldraad weer uit te rollen. Meedoen is immers belangrijker dan iets winnen.

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Cultuur, Europa, Politiek en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Nieuw: het Meedoenisme

  1. Nederlanders doen helemaal niet meer mee. Ze zijn verslaafd aan de (gesubsidieerde) vermaak/sensatie industrie die hun via tv en kranten wordt aangeboden en het leeuwendeel haakt af (eigenlijk terecht) bij debatten over de aanstaande verkiezingen. Naar het laatste luister ik nog om te ontdekken hoe er gesproken wordt over de werkelijke problemen binnen de EU. Tsja, op ‘links’ verdwijnt vrijwel alles met een schijn van serieusheid in de Bermuda-driehoek PvdA-Vara-Volkskrant en op rechts (inmiddels incl. D’66 onder het motto ‘if you can’t beat them, join them’) wordt vrijwel alles weg gelachen.Wilders komt inhoudelijk niet verder dan blaffen en de roedel die hem volgt wil niet weten dat hij in constructief opzicht nog nooit een deukje in een pakje boter heeft kunnen slaan. De SP durft geen constructief ‘ander Europa’ – beleid te voeren gezien EU ressentimenten in de achterban.

    Als ik naar een serieus jongetje als Dijsselbloem luister, dan hoor ik dat zijn belangrijkste drijfveer bestaat uit de convergentie van de Europese economieën. Curieus, want het kabinet waar hij deel van uit maakt, doet precies het tegenovergestelde. Die convergentie bereik je alleen door te streven naar iets wat economen en Dijsselbloem al decennia weten: een inflatie van 2%. Aangezien inflatie alleen in relatie staat met de loonontwikkeling (althans met het besteedbaar loon), dan is niet te begrijpen waarom deze al 10 jaar achterloopt. Nederland heeft de politiek van Duitsland/Oostenrijk gevolgd (die hadden lang vóór de euro een monetaire unie en dat ging goed – dat argument die je eventueel Wilders … ach, laat maar – ) van loonmatiging die dat al veel eerder deden en wat er toe geleid heeft dat de stukloonkosten in Noord-Europa een stuk lager liggen dan in Zuid-Europa. Overigens is dit slechts een deel van de problemen van de problemen in Zuid-Europa. Die zijn daarnaast ook nog het slachtoffer van neoliberalen waarbij de illusie van permanente groei heeft geleid tot een complete liberalisering van de financiële sector, waarbij kredietwaardigheid geen rol meer speelde. Nee, Europese samenwerking kwam voort uit de wens om de verhouding tussen Frankrijk en Duitsland te stabiliseren. Wat blijkt uit analyses? Frankrijk houdt zich precies aan dat inflatiedoel van 2%. Dat ligt niet aan Franse presidenten, maar aan Fransen die zich, anders dan Hollanders, Duitsers, Amerikanen, niet de kaas van het brood laten eten. Niet meer dan een aangeboren instinct, denk ik. Anders zou Marine Le Pen niet zo populair zijn. Als ze echt in de gaten krijgen dat hun problemen vanuit andere landen komen, dan zijn de rapen goed gaar.

    Dijsselbloem mompelde nog iets over het verlagen van belasting op arbeid. Misschien in het verlengstuk van Draghi die maatregels aankondigde om tot die 2% te komen. Gezien andere uitlatingen, waar hij o.a. uitte dat deflatie geen probleem hoeft te zijn, denk ik eerder dat hij hem knijpt als een oude dief. Waarom ik nu opeens een guillotine in mijn hoofd heb voor politici/bankiers/CEO’s die elke keer weer beweren voor Europese samenwerking te zijn om ondertussen (landelijk) een politiek te voeren die daar tegenin druist om louter (electoraal) gewin, weet ik niet. Misschien zie ik het verkeerd.

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s