’Dames en heren, wij schrijven vandaag geschiedenis‘


Het was eergisteren een historische dag, deelde Geert Wilders de aanwezige journalisten mee. ‘Dames en heren, wij schrijven vandaag geschiedenis’, zei hij letterlijk. Hij feliciteerde Marine le Pen met haar ‘historische’ overwinning en gaf toe jaloers te zijn. Wilders was woensdag na de verkiezingen naar Brussel afgereisd om met Marine le Pen en anderen te overleggen over de vorming van een extreemrechtse fractie in het Europarlement. Daarvoor zijn er 25 zetels nodig en zeven partijen. Vlaams Belang, FPÖ, Lega Nord willen graag samenwerken met Front National en de PVV. Men komt dus nog twee partijen te kort maar Wilders is ervan overtuigd dat men nog twee partijen vindt om de belangen van Frankrijk te verdedigen. Die kans is inderdaad heel groot, want het wemelt intussen van de ultrarechtse eenmanspartijtjes in het Europarlement, die graag onderhandelen met als inzet hun nationale belangen.

Een van die partijtjes is de NPD, de Duitse neonazi’s die dan eindelijk hun lang gedroomde volksvertegenwoordiger hebben om vanuit het Europarlement te pleiten voor een neger-, joden- en moslimvrij Europa. Net als de PVV zegt de NPD dat ze geen hele of halve nazi’s zijn, maar gewoon opkomen voor het eigen superieure volk en actie voeren tegen vluchtelingen omdat die onze ouderen zouden verdringen. En natuurlijk tegen het establishment dat het eigen superieure volk onderdrukt en de grenzen wagenwijd open zet voor minderwaardige mensen die op onze kosten in leven mogen blijven. Schandalig natuurlijk. In Nederland is ondertussen een petitie gestart met ongeveer dezelfde strekking. Allochtonen, vluchtelingen en illegalen — in bepaalde gemeenschappen is dat gewoon hetzelfde — worden voorgetrokken ten koste van ‘onze’ ouderen die dit land hebben gebouwd.

Uiteraard kreeg Wilders weer volop de ruimte in de Nederlandse media om nog eens te herhalen hoe historisch zijn ontmoeting met andere Europese kopstukken wel niet was geweest. Dat het een gezelschap homofoben, antisemieten en racisten is kun je gemakkelijk ontkrachten door het simpelweg te ontkennen. Waar je in Nederland niets over hoorde was dat er tegelijkertijd in Brussel een grote demonstratie was met ergens tussen de 1000 en 2500 jongeren die demonstreerden tegen de aanwezigheid van extreemrechts. Logisch, want je wilt geen berichten die Wilders en zijn vermeende heldenstatus zouden kunnen schaden. Daarom(?) kopte de Volkskrant maandag ‘Anti-Europa grote winnaar’ met daaronder portretten ook van personen die helemaal niet anti-Europa zijn, maar niemand is geïnteresseerd in nuances na maandenlange berichtgeving met de vraag of je voor of tegen de EU of Europa — whatever — bent.

Het anti-EU sentiment zal nog wel even voortduren, maar zonder verkiezingen heeft het geen momentum meer. De discussie verplaatst zich naar de Tweede Kamer waar de regering ondervraagd zal worden over iedere beweging richting of in Brussel. Het gaat ook eigenlijk niet om Brussel, maar om Nederland, zo riepen de meeste politieke leiders in koor in de aanloop naar de verkiezingen. Zo ook in Frankrijk. Le Pen is helemaal niet geïnteresseerd in de EU. Haar doel is de macht in Frankrijk. In de verkiezingsspotjes van Le Pen werden Roma als zondebok opgevoerd voor alle problemen waarmee Frankrijk te kampen heeft, waarbij de EU wordt verweten een oplossing in de weg te staan. Ondertussen is Nederland het enige land in Europa waar vluchtelingen als misdadigers worden behandeld en opgesloten en psychiatrische patiënten langdurig vastgeketend in isoleercellen kunnen verblijven omdat de politiek niks doet en erg genoeg wanhopige ZZP’ers te vinden zijn die de klus willen klaren. Maar soit, het ergste wat ons kan overkomen is voortijdig uitgeschakeld te worden op het WK voetballen in Brazilië.

Dit artikel verscheen eerder op Krapuul, 30 mei 2014

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Media, Politiek en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op ’Dames en heren, wij schrijven vandaag geschiedenis‘

 1. piterfries zegt:

  Niet alles wat Wilders zegt is onwaar.
  In 2005 werd in Europa de democratie om zeep geholpen, nu slaat de democratie toch terug.

 2. joost tibosch sr zegt:

  Zich kandidaat stellen voor het Europaparlement zal wel weer een nu ééndaagse publiciteitsstunt zijn. Dat kan hij trouwens zijn islaminspirator Hans Janssen niet aandoen! Als hij daar zijn malle vlaggetjes in een envelop van de EU rond zou gaan zenden en met met dat soort bezopen teksten ook arabische landen lastig zou vallen, kan hij zeker zijn dat ze hem wel flink de oren zullen wassen. Hier mag je blijkbaar ook namens mijn parlement dat soort grapjes wel uithalen en niemand maakt er nog een woord aan vuil..

 3. piterfries zegt:

  De geschiedenis wordt dan ook niet geschreven door Wilders, maar door FN en Ukip.

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s