De Europese droomcoalitie van boze witte mannen


Terwijl de media in Nederland druk bezig zijn met de nieuwste vormgeving van Zwarte Piet en de vraag of Wilders wel of niet in het Europarlement mag zitten zonder zijn kamerlidmaatschap op te geven kwam gisteren het bericht dat Marine le Pen voldoende partijen heeft gevonden om een extreemrechtse fractie te vormen. In Nederland werd gesuggereerd dat Wilders eindelijk ‘zijn’ coalitie compleet heeft, maar in de buitenlandse media wordt hij niet eens genoemd. Daar wordt consequent gesproken over de groep van Le Pen. Het was al eerder bekend dat Front National gaat samenwerken met de PVV, Vlaams Belang, FPÖ en Lega Nord. FN heeft in de fractie Europese Alliantie voor Vrijheid (EAF) meer zetels dan alle andere partijen bij elkaar. Het is dus eigenlijk een coalitie voor minder Europa en meer Frankrijk. En meer Poetin, want die wordt door hen gezien als bondgenoot en vertegenwoordiger van hun waarden.

Overigens is het nog maar de vraag of Wilders zijn dubbelmandaat mag doorzetten. Volgens de Kiesraad zou dat kunnen als hun interpretatie van de regels van het Europarlement klopt. Maar volgens het Reglement van Orde van de Tweede Kamer mag het niet en zou Wilders zijn lidmaatschap van de Tweede Kamer verliezen als hij zijn zetel in het Europarlement bezet. Wilders vecht het verbod op een dubbelmandaat aan bij het Europese hof via een versnelde procedure. Het Europarlement wordt op 1 juli beëdigd. Of er dan een besluit is van het Europese hof is maar de vraag. Het zou ook goed twee jaar kunnen duren. Ook jammer trouwens voor Hans Jansen en dus voor ons. We hadden graag gezien hoe Jansen zijn geschiedvervalsing in het Europarlement zou uitdragen.

De nieuwste aanwinst van het extreemrechtse blok zijn twee partijen met standpunten waarover je in Nederland normaal kamervragen zou verwachten. Het gaat om de Poolse Kongres Nowej Prawicy (KNP, Congres van Nieuw Rechts) en de Litouwse Partija Tvarka ir Teisingumas (TT), Partij voor Orde en Recht. KNP is ontstaan uit verschillende conservatieve nationalistische partijtjes en streeft naar het herstel van de Tweede Republiek toen Polen nog een dictatuur was. Prominent europarlementariër is Korwin-Mikke die beweert dat Hitler geen schuld had aan de holocaust en in de EU een dictatuur ziet van joden en homofielen. Volgens hem zijn vrouwen door de evolutie dommer dan mannen en vinden ze verkrachting na enige weerstand eigenlijk best lekker. Ook vindt hij dat vrouwen geen kiesrecht zouden mogen hebben en is Korwin-Mikke voor herinvoering van de doodstraf en lijfstraffen.

TT zat al in de fractie Europa van Vrijheid en Democratie, waarin ook de SGP zit, maar stapt dus over naar het clubje van Le Pen. Overigen stapt ook Lega Nord uit die groep over naar EAF. TT is rabiaat antihomo en wordt in het Europarlement vertegenwoordigd door onder meer Juozas Imbrasas, die als voormalig burgemeester van Vilnius demonstraties voor meer LGBT-rechten verbood. In 2009 werd hij wegens wanbeheer uit zijn ambt gezet. Maar goed, de droomcoalitie voor de totale vernietiging van de Europese Unie komt er. Met in totaal 44 europarlementariërs en zeven partijen zullen die weliswaar geen deuk in pakje boter kunnen slaan, maar ze kunnen de boel wel treiteren, zoals we dat kennen van de PVV in de Tweede Kamer. Of zij net als in Nederland de volle aandacht zullen krijgen van pers en media is nog maar de vraag, tenzij het gaat om het onder de aandacht brengen van foute standpunten van uiterst dubieuze figuren.

Update 13 juni 2014: TT heeft ondertussen laten weten zich niet aan te sluiten bij EAF maar bij EFD te blijven. Dan zou de coalitie van Le Pen toch een partij tekort komen. Volgende week heeft zij een persconferentie gepland.

Voor uitgebreide informatie over EAF, achtergronden en deelnemers wordt Ikje Ergens van harte aanbevolen.

Dit artikel verscheen eerder op Krapuul, 11 juni 2014

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Politiek, PVV en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De Europese droomcoalitie van boze witte mannen

  1. Assholes have the habit of clinging together.

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s