Vergelding


Eergisteren kwam het vreselijke nieuws dat de drie vermiste Israëlische tieners dood waren gevonden ten noorden van Hebron. Wereldwijd was er verontwaardiging, de ene politicus na de andere moest zijn medeleven betuigen met de nabestaanden en sprak afkeuring uit. In de weken dat de drie vermist waren zijn er meer dan 400 Palestijnen opgepakt en acht waaronder twee minderjarigen doodgeschoten door Israëlische militairen. Geen enkele politicus toonde medeleven na berichten over deze moorden. Het ging tenslotte maar om Palestijnen. Het meten met twee maten is de nieuwe standaard, vooral als het om mensenlevens gaat.

Het is voorspelbaar wat er nu gaat gebeuren. Israël houdt Hamas verantwoordelijk voor de moord op de tieners, Hamas ontkent betrokkenheid. Israël bombardeert Gaza, blaast huizen van Palestijnen in de Westbank op en schiet af en toe een Palestijns kind dood dat te dicht in de buurt van een wachttoren of de apartheidsmuur speelt. Netanyahu noemt Palestijnen beesten en een groot deel van publiek in Israël noemt Palestijnen geen mensen en eist vergelding. De ontmenselijking maakt het weer een stuk gemakkelijker om onschuldigen te doden, hun bezittingen te vernielen en weer wat land af te pakken. Niet het oppakken van de moordenaars, maar het collectief straffen van een bevolkingsgroep is het doel.

In het land waar tijdens WO2 naar verhouding de meeste joden werden opgepakt is de roep om vergelding ook trendy. Rancune is hip. Op sociale media wordt om het hardst om wraak geroepen en sommigen gaan zo ver om de totale uitroeing van Palestijnen te eisen. De bekende radicaal rechtse kopstukken willen bloed zien, veel bloed. Joost Niemöller hoopt dat de wraak van Israël verschrikkelijk zal zijn en komt met een lijst van personen die volgens hem antisemiet zijn omdat zij zijn bloedwraak niet delen. Dat is de absurde tragiek van deze tijd. Personen die zonder gêne een blank suprematisme propageren en de samenwerking van Geert Wilders met een partij van oud-SS’ers of een partij van een notoire antisemiet goedpraten door te beweren, dat ze voor Israël zijn dus alleen maar goede bedoelingen hebben. Absolutisme komt vaker voor dan je denkt.

Het is vast geen toeval dat de AIVD nu meer geld krijgt om het gevaar dat jihadisme heet te keren en Wilders vandaag in de Volkskrant mag vertellen dat hij al heel lang heeft gewaarschuwd, maar niemand naar hem luistert. Volgens hem staan er in Europa honderden terroristen klaar om aanslagen te plegen, allemaal het gevolg van het niet radicaal bestrijden van islam en het oogluikend toestaan van ‘islamisering’. Het voorspelbare gevolg van zulke uitingen en de ontwikkelingen in en rond Israël is dat iedereen die lijkt op een moslim als terrorist en Untermensch wordt gezien. Over het juichen en wegkijken bij iedere gedode willekeurige Palestijn worden in Nederland al heel lang toch geen vragen meer gesteld.

Dit artikel verscheen eerder op Krapuul, 1 juli 2014

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media, PVV en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s