Brillenjood


De oorlog in Gaza woedt nu 20 dagen. Er vielen meer dan 1000 doden en 6000 gewonden waarvan volgens de VN en Amnesty 80% burgers. Naast woonhuizen werden ziekenhuizen, zorginstellingen, hulpverlening, waterinstallaties en scholen opgeblazen of gebombardeerd. Soms met een waarschuwing vooraf, meestal niet. Er moeten nog talloze slachtoffers onder het puin liggen, maar hulpverleners wordt de toegang ontzegd of lopen het risico door scherpschutters te worden neergeschoten. Niemand wordt ontzien. Hulpverleners, verplegers, journalisten worden zonder pardon neergeschoten, naast de baby’s, peuters, vrouwen, ouderen, gehandicapten en andere weerlozen die nergens naar toe kunnen. Dit is de derde oorlog sinds de Israëli’s zich terugtrokken uit Gaza. Gaza is sinds 2005 een open gevangenis die op afstand bestuurd wordt en waar het recht op zelfbeschikking, vrede, vrijheid en geluk absoluut verboden is.

In Australië, Groot-Britannië, de VS en in Israël zelf en andere landen gaan tienduizenden mensen de straat op om te demonstreren tegens de bezetting en het oorlogsgeweld. In Nederland wordt mondjesmaat gedemonstreerd tegen de verschrikkingen in Gaza. Dat is deels terug te voeren op de vliegramp van vorige week en deels op de stemmingmakerij die al jaren de Nederlandse beeldvorming en meningsvorming beïnvloedt. Hier loopt men het risico voor antisemiet uitgemaakt te worden als men demonstreert tegen de asymmetrische oorlog in het Midden-Oosten. Hier kan de ING besluiten een bankrekening voor een hulpactie voor de slachtoffers te blokkeren. Hier worden mensen zonder kans op weerwoord uitgemaakt voor antisemiet of voorstander van Hamas of ISIS. Hier wordt zonder een greintje bewijs links verweten jihadi’s te steunen en wordt Hitler links genoemd, zelfs door mensen die zichzelf links noemen en tegelijkertijd links verwijten inherent antisemitisch te zijn.

In Nederland regeert de volstrekte onzin. Terechte kritiek wordt geïnterpreteerd als onterechte haat. Hitler was niet links en had zich tot doel gesteld het marxisme uit te roeien. De nazi’s zagen in het jodendom, het kapitalisme en het communisme een complot met als doel de wereld te overheersen. Daar is geen discussie voor nodig, er zijn talloze beelden en documenten die dit onderbouwen. Tegenwoordig ziet het neoconservatieve, rechts-libertaire blok iets dergelijks in combinatie met de islam. Er is een complot van islam met links om ons allemaal te onderdrukken en wordt de EU gezien als voortzetting van het derde rijk. Hier wordt de discussie niet gevoerd met gezond verstand en rede, maar met verzinsels en verdachtmakingen en zijn velen uit op escalatie om dan te kunnen zeggen dat men gelijk heeft. Hier wordt niet gepraat over oplossingen voor problemen, maar wordt geprovoceerd om nog meer problemen te veroorzaken. Daarom is er in Nederland meer ophef en worden kamervragen gesteld over een demonstratie van enkele tientallen voorstanders van ISIS met vermeende antisemitische leuzen die provocerende GeenStijl bloggers zouden bedreigen dan over de moord die momenteel in Gaza plaats vindt.

Ik ben de laatste die zal ontkennen dat antisemitisme onder moslims voorkomt. Antisemitisme komt in absolute aantallen veel vaker voor onder autochtone Nederlanders. Ik kreeg als zevenjarige als eerste en enige op de lagere school een bril. Ik als niet-jood werd jaren uitgescholden voor brillenjood. Mijn joodse vrienden zijn soms liberaal en vaak nogal links, maar als kind mocht ik niet met joden of protestanten spelen. De joden hadden immers Christus vermoord en protestanten waren ketters. Zelfs jaren na de tweede wereldoorlog zijn veel kinderen in Nederland opgevoed en vergiftigd met de gedachte dat joden minderwaardige mensen zijn die alles van ons willen afpakken. Dat is de afgelopen decennia vervangen door een diepgewortelde haat tegen moslims met ongeveer dezelfde argumenten, aangewakkerd door DDS, TPO, GeenStijl en hun grote broer Telegraaf. In de meeste westerse landen is zulke haat betrekkelijk marginaal en worden de aanstichters weinig serieus genomen door weldenkende mensen. Niet in Nederland, hier is haat, net als jodenhaat destijds en moslimhaat nu een enorm populair tijdverdrijf om het gebrek aan gezond verstand en kritisch vermogen te camoufleren.

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media, Oorlog en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Brillenjood

  1. Asmodee zegt:

    De situatie in Gaza wordt misbruikt door allerlei figuren. De haatzaaiend islamofoben die het geweld van Israël goed proberen te praten… De hevig verontwaardigde moslims die zich drukker maken over de bloeddorstige zionisten ver weg, dan over degenen die hier hun nest bevuilen of het land van herkomst verneuken.
    Kutsmoesjes om zwakte te maskeren.

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s