Trending: De rechtsstaat is een luxe die we ons niet langer kunnen veroorloven.


Afgelopen weken werd er van alle kanten geroepen dat het jihadisme in Nederland hard aangepakt moet worden. Vrijdag kwamen Opstelten (Justitie) en Asscher (Integratie) met een actieplan. Het kabinet wil de wet wijzigen, zodat zonder de tussenkomst van de rechter mensen kunnen worden vastgezet en hun Nederlanderschap kan worden ontnomen, wanneer ze worden verdacht van medewerking aan of voorbereiding van ‘jihadistische’ activiteiten. Nederlanderschap ontnemen kan overigens alleen maar wanneer mensen een dubbele nationaliteit hebben. Opstelten gaat vandaag nog een stap verder en wil de reisgegevens van alle Nederlanders bewaren. Dat plan verdween eerder in de la vanwege kritiek omdat de privacy van burgers in het geding is. Maar nu het volk voldoende bang gemaakt is met een bedreiging wordt het voorstel weer afgestoft. Ondertussen groeit de kloof tussen arm en rijk en is recht straks alleen iets voor mensen met veel geld, maar dat is blijkbaar niet iets waar het land van wakker ligt.

Deze ontwikkelingen zijn het resultaat van de verrechtsing en de a-socialisering van Nederland mede mogelijk gemaakt door de populariteit van sociale media. Dagelijks worden mensen bang gemaakt voor moslims en buitenlanders en is een incident genoeg voor kamervragen en grote opwinding in politiek en media. De kans dat je in Nederland het slachtoffer wordt van een terroristische aanslag is verwaarloosbaar klein. De kans is velen malen groter dat je het slachtoffer wordt van een automobilist die zich van niemand wat aantrekt, van een foutieve medische ingreep of door ongezond voedsel, waarvan er nogal wat in omloop is in Nederland. Ook is de kans groter dat je dood gaat door luchtvervuiling of verwaarlozing in de zorgsector. Als 2.000 medische specialisten hun zin krijgen wordt straks een mensenleven gewaardeerd op 80.000 euro per jaar. Wordt het voorstel straks verankerd in wetgeving en mocht een behandeling duurder uitvallen, dan is de kans groot dat je niet meer wordt behandeld en dus dood gaat.

Tegenwoordig ben je al verdacht als je je niet uitspreekt over iets waar je niets mee te maken hebt of geen verstand van hebt. Zo is in de media een stemming gecreëerd dat moslims potentiële terroristen zijn tenzij het tegendeel wordt bewezen. Als je je niet expliciet uitspreekt tegen antisemitisme word je afgeschilderd als antisemiet. Als je niet roept dat de Islamitische Staat (vh. ISIS) moet worden uitgeroeid wordt gesuggereerd dat je deze steunt en je dus medeschuldig bent aan terrorisme en genocide. Het is een uiterst eenzijdige stemmingmakerij. Het wemelt ondertussen van mensen met extreemrechtse en diepgewortelde racistische sympathieën die niet opvallen omdat ze populair en gangbaar zijn. Een derde van de lezers van GeenStijl kiest voor een staatsgreep i.p.v. een politieke partij. Op De Dagelijkse Standaard wordt beweerd dat er 5 miljoen ‘neo-NSB’ers‘ in Nederland zijn; dat zijn volgens de auteur ‘islam-nazi’s’. En op The Post Online wordt iedereen die in Zwarte Piet een symbool ziet van een achterlijke cultuur neergezet als ongewenst. Het beste dat Nederland kan overkomen is dat iemand de dijken doorprikt om de wereld te bevrijden van ’s werelds grootste paradijs voor belastingontduikers en liefhebbers van de ontmanteling van de democratische rechtsstaat.

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media, Politiek en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Trending: De rechtsstaat is een luxe die we ons niet langer kunnen veroorloven.

  1. En dan zwijgen we nog over klimaatverandering-ontkenning, bodemvergiftigiging door bestrijdingsmiddelen enz enz. Trouwens Hoezo “recht voor de rijken” die hebben niet eens een rechter meer nodig, die gaan borrelen met een toga figuur en krijgen handjeklap hun zin.

  2. joost tibosch sr zegt:

    Humane Nederlanders mogen ook rustig blij zijn met hun democratische rechtstaat, na stammentijd eeuwenlang in onze gelukkige ontwikkeling ‘bevochten’, met haar op mensenrecht gebaseerde Grondwet. Zij verdient niet alleen onze stille stem maar ook ons luide humane geluid tegen haat, geweld en onmenselijkheid. En we kunnen een beroep op haar doen, als zij – en niet wijzelf- volgens mensenrecht tegen onmenselijkheid moet straffen.

  3. Je schetst een veelgebruikte methodiek. Maak het volk bang, bestook het vaak en veel met nonsens en maak op die manier de geesten rijp om maatregelen te accepteren die, en tegen die tijd is dat de heersende opvatting, ‘helaas noodzakelijk zijn’.

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s