Hoe Nederland een extremistisch land werd


Met gematigde tamtam werd deze week een nieuwe online nieuwsdienst aangekondigd waarvoor Annabel ‘dobbernegers’ Nanninga is weggehaald bij shockblog GeenStijl. Telegraafcolumnist en voormalig buitenlandadviseur voor Sarah Palin Joshua Livestro heeft nog een aantal rechtse, conservatieve kopstukken weten te strikken om voortaan alleen nog tegen betaling hun gedachtegoed met ons te delen. De eerste auteur die werd genoemd is Tweede Kamerlid Omtzigt (CDA) die een column gaat schrijven. Andere namen zijn Nausicaa Marbe, Bart Jan Spruyt en Hafid Bouazza, Thierry Baudet, Diederik Smit en een handvol DDS bloggers. Vooralsnog oude wijn in nieuwe zakken dus. Volgens Livestro is dit iets anders dan zijn De Dagelijkse Standaard en een antwoord op de linkse media; zelfs Elsevier heet tegenwoordig links te zijn en is al gevallen voor communistische cultuurrelativisten.

Ondertussen is er in Nederland een ware heksenjacht in ontwikkeling. Na eerdere vage berichten van de AIVD waarin vooral vermoedens werden uitgesproken dat er misschien wel 130 potentiële jihadisten in Nederland zouden zijn — waarvan een onbekend aantal misschien is vertrokken — werden we de afgelopen weken getrakteerd op allerlei georkestreerde bangmakerij. Burgemeesters lieten onschuldige burgers opsluiten en hun kinderen weghalen omdat er een vermoeden bestond dat ze in Syrië zouden gaan meevechten. Andere burgervaders kwamen met cijfers en lijstjes en mededelingen dat jihadgezinnen waren uitgereisd. Men wist weliswaar niet precies waarom of waar naartoe, maar het waren moslims, dus dan weet je het wel. Gouden tijden voor bijvoorbeeld GeenStijl en Telegraaf en de opiniemakers die hun mening met ons delen of zelfs aan ons verkopen alsof het om de enige echte waarheid gaat die vraagt om hard optreden.

In Nederland is er in tegenstelling tot veel andere westerse landen nauwelijks een inhoudelijk debat over de relatie tussen islam en geweld. Er zijn vooral ontzettend veel commentaren en meningen van niet-moslims. De stoelen in de praatprogramma’s worden vooral ingenomen door bekende Nederlanders en zelfbenoemde deskundigen. Er wordt feitelijk ook nergens over gediscussieerd en al helemaal niet met de mensen waarover gediscussieerd wordt. De gangbare publieke opinie is dat we worden bedreigd en moslims in principe verdacht zijn, mede mogelijk gemaakt door het jarenlang gedogen van het extremistische gedachtengoed van Geert Wilders c.s.. Daar is sinds kort IS of ISIS bijgekomen. Vrijwel niemand weet wie of wat, maar iedereen heeft er een mening over. Het idee dat je IS kunt uitroeien wordt nu zelfs gedeeld door onze bestuurders en ligt aan de basis voor beleid op het gebied van defensie, integratie en immigratiepolitiek. Extremisme is in Nederland mainstream geworden.

Een veel gehoord argument in het gekakel in de publieke ruimte en politieke arena is dat de islam gewelddadig is, want alle terroristen zijn moslim. Het typische van extremisten als IS, al-Qaïda etc enerzijds. en bewegingen als de PVV en andere islamofoben — ze noemen zichzelf vaak islamcritici — anderzijds, is dat ze beide geloven dat geweld aan de basis van islam ligt. Beide willen ze hun wereldbeeld aan anderen opleggen met als het argument dat dit het enige echte wereldbeeld is en de rest niet deugt. De video’s en plaatjes vol geweld en onderdrukking worden met evenveel enthousiasme verspreid door beide partijen, zoals bijvoorbeeld op DDS of door auteurs die daar frequenteren. Volgens beide moet de Koran letterlijk genomen worden, althans die fragmenten die men graag naar voren brengt, waarin geweld en onderdrukking worden gepropageerd. Beide roepen om de totale vernietiging van de vijand en iedereen, die het daar niet mee eens is heeft geen recht van spreken. Elkaar bestrijden wordt zo feitelijk elkaar bevestigen en versterken. In plaats van een redelijk gesprek zitten we gevangen in een eindeloos debat over de tegenstelling tussen wij en zij.

De maatschappelijke gevolgen zijn desastreus. Vreemdelingenhaat, stigmatisering en discriminatie dreigen nu verankerd te worden in wetgeving. Het is niet langer alleen de PVV, maar vrijwel het hele politieke spectrum dat meer geld wil uitgeven aan veiligheid, defensie en inlichtingendiensten omdat we worden bedreigd door moslimterroristen. Voorstellen om burgerrechten voor bepaalde groepen in te dammen en alle burgers vrijheden te ontnemen uit veiligheidsoverwegingen worden ondertussen breed gedragen. Allemaal het gevolg van een paar jonge mannen die met een vlag stonden te zwaaien en dingen riepen die je niet mag roepen. Eergisteren was de dertiende herdenking van de aanslag op het WTC in 2001. Sindsdien zijn er 1,5 miljoen Iraqi’s, Afghanen en Pakistanen vermoord uit vergelding, omdat ze er niets mee te maken hadden. Blijkbaar is het nog niet genoeg.

Dit artikel verscheen eerder op Krapuul, 13 september 2014

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media, Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Hoe Nederland een extremistisch land werd

 1. rob zegt:

  Ach, nog enige troost biedt het feit dat Livestro, net als Niemoller, zich tot nu toe gericht heeft op een doelgroep die nog te beroerd is om een paar cent te betalen voor een stuk muziek of een film, zal deze niet enthousiast zijn om te betalen voor een paar meninkjes van zelf benoemde intellectuelen. En of er nog een andere doelgroep beschikbaar is? Het keert zich vanzelf.

 2. Pim Smit zegt:

  Maar het zal nog wel een poosje duren voordat het mainstream is. Dus of het helpt… Of iets teweeg brengt…

 3. raspoetin69 zegt:

  Dit is op @Raspoetin69 predikt herblogden reageerde:
  hear hear

  @wltrrr toont zich hier de stem van de redelijkheid in een steeds banger wordende wereld

 4. timmerark zegt:

  ==Allemaal het gevolg van een paar jonge mannen die met een vlag stonden te zwaaien en dingen riepen die je niet mag roepen.==
  Wel iets meer dan dat, maar ik ben het met je eens, de VVD had Wilders er nooit moeten uitgooien dan zouden ze nu niet aan de macht zijn (beide) maar ik denk wel eens: als er eerder rechtse geluiden op de publieke omroep te horen zouden zijn geweest, waren we dan nu niet beter af geweest, was Wilders nog gewoon een backbencher in plaats van de leider van de PVV en was haar zusterpartij de SP ook nog gewoon een één tomaat partij?

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s