De beschaving herrijst


Gisteren was de eerste dag van het politieke sporttoernooi dat Algemene Politieke Beschouwingen heet. Traditioneel is dat het moment waarop de partijen in de Tweede Kamer reageren op de begroting die de dag ervoor op Prinsjesdag is gepresenteerd, en vragen hierover stellen aan het kabinet en tegenbegrotingen indienen. Gisteren gebeurde er ook iets anders. Er werd een nationaal record gebroken; het waren de langstdurende Algemene Politieke Beschouwingen uit de geschiedenis. Een ander record dat werd gebroken was de hoeveelheid oneigenlijke argumenten die door de sprekers werd gebruikt, waardoor het soms helemaal niet over de begroting of hun eventuele tegenbegroting en de standpunten ging. Gelukkig waren er ook Kamerleden die zich wisten te beheersen al bood de Kamervoorzitter veel ruimte voor de meest onzinnige betogen.

De bijdragen van de politieke leiders werden vaak ingeleid met de vliegramp en de veranderende geopolitieke verhoudingen en daarop vaak gevolgd door de roep om meer geld voor defensie en veiligheid. “Vrijheid mag wat kosten” zei Halbe Zijlstra en het gevaar moest buiten de deur gehouden worden. Het ging over haat die niet geïmporteerd mocht worden. Een ander geliefkoosd onderwerp voor veel sprekers waren ‘de ouderen’. Hiermee wordt niet bedoeld iedereen boven de 50 of 65, maar kwetsbare bejaarden die hun pensioentje zien verdampen door hoge zorgkosten en de marktwerking, waardoor de waarde van het leven alleen nog in geld kan worden uitgedrukt. Nu wil het toeval dat zowel pensionado’s als hun fondsen gezamenlijk een gigantisch vermogen hebben opgebouwd. Het werkelijke probleem is dat niet elke oudere daarvan kan profiteren, maar het is tegenwoordig een hele opgave begrijpelijk te nuanceren in buitengewoon complexe en ingewikkelde materie. Het is in deze tijd een perfect onderwerp voor stemmingmakerij.

De theaterprijs ging gisteren naar, hoe kan het ook anders, Geert Wilders. Schuimbekkend werd iedereen die niet zoals hij gelooft dat ‘de islam’ het grootste gevaar is een lafaard genoemd. Het was volgens hem de schuld van Samsom dat er overal in Nederland moslims vrij rondliepen en ‘onze’ ouderen, die ondanks dat ze Nederland hebben opgebouwd, dagelijks in een bak stront moeten dobberen of op straat worden gegooid, terwijl vluchtelingen en moslims worden binnengelaten en gratis onderkomen en verzorging krijgen. Zoals veel anderen wilde ook Wilders ook de belastingen omlaag en noemde hij als andere prioriteit het de-islamiseren en dat de Schilderswijk in Den Haag een enclave van ISIS is. Hij noemde dat 3/4 van de moslims in Nederland een existentieel gevaar vormen en kwam met het idee om iedereen met een paspoort van een “islamitisch land” een anti-sharia-verklaring te laten ondertekenen. “Wie kan daar nou tegen zijn?”

Wilders’ tirade tegen zijn critici, de PvdA, immigranten en moslims werd aangevuld met een ode aan het glorieuze verleden van de Nederlandse republiek toen iedereen de “eeuwenoude Sinterklaasliedjes” zong, de economie alleen maar groeide, je je huis niet hoefde af te sluiten want er werd nooit wat gestolen en de ouderen werden niet in de steek gelaten. Een Nederland toen “elk stukje Nederland (…) van ons” was en de armenwijken nog “oases van veiligheid” waren. Daarnaast noemde hij (opnieuw) dat ontwikkelingssamenwerking, hulpverlening aan niet-Nederlanders en de bijdragen aan de EU moesten worden geschrapt en hij al meer dan tien jaar een roepende in de woestijn is. Als je denkt dat Sinterklaasliedjes door iedereen ten tijde van de Republiek werden gezongen is dat natuurlijk niet heel erg vreemd. “Ik weiger te geloven dat het onmogelijk is om dat land te herstellen, om dat mooie Nederland terug te krijgen.”

De opmerkelijkste uitspraken van Wilders waren de laatste regels van zijn betoog: “Terwijl de wereld in chaos ontbindt, terwijl de lichten van de beschaving doven, zullen wij stand houden. Wij dromen weer grootse dromen. Nederland zal herrijzen. Nederland zal weer vrij zijn. Nederland zal weer Nederland zijn!” In de eerste zin citeert hij conservatief idool Scruton, die meent dat we sinds de Verlichting in een donkere tijd leven en dat dankzij een kleine kern conservatieven het licht van de beschaving nog niet is gedoofd. De twee voorlaatste zinnen zijn uit een radiotoespraak van Koningin Wilhelmina vanuit Engeland in 1940. Het vat zijn wereldbeeld mooi samen. We leven in een bezet land, we worden bedreigd, het is allemaal de schuld van de anderen en iedereen kijkt weg waardoor onze totale ondergang onherroepelijk is. Als je wilt weten hoe Nederland er idealiter uit zou moeten zien dan moet je net als Wilders wat vaker naar de Efteling of Donald Duck lezen.

Of je neemt een abonnement op Jalta, de nieuwe betaalsite van Joshua Livestro die in de afgelopen week op Twitter zijn nieuwe team voorstelde met veel bekende namen die niet toevallig ook fan zijn van Scruton. Vandaag krijgt hij met oud-GeenStijl blogger Annabel Nanninga een gratis advertorial in de opinieafdeling van de website van de Volkskrant. “De verdediging van die West-Europese waarden gaat gebeuren op onze nieuwe opiniesite Jalta.nl.” Als er 5.000 betalende abonnees zijn volgen opiniestukken van conservatieve grootheden als Pieter Omtzigt, Bart Jan Spruijt, Thierry Baudet en Frits Bolkestein en zullen Nanninga en Bart Schut hoogstpersoonlijk verslag gaan doen van actuele, historische en toekomstige ontwikkelingen in de strijd der beschavingen. En als je je niet abonneert dan is het ook jouw schuld dat Het Westen zal vallen voor de horden uit het Oosten, hun handlangers in Brussel en de radicaal-islamitische jongeren van onze buitenwijken, die volgens Nanninga en Livestro “de evidente voordelen” van onze welvaart afwijzen. Zonder de PVV en Jalta is het land dus reddeloos verloren en dat moet wat hen betreft vooral zo blijven want het is de basis van hun bestaan.

Dit artikel verscheen eerder op Krapuul, 18 september 2014

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Politiek, PVV en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op De beschaving herrijst

 1. piterfries zegt:

  ” Er werd een nationaal record gebroken; het waren de langstdurende Algemene Politieke Beschouwingen uit de geschiedenis.”
  De Brusselse loopjongens spanden zich geweldig in om ons de indruk te geven dat de Nederlandse democratie nog iets voorstelt.

 2. joost tibosch sr zegt:

  Verwachtte na de titel van deze bijdrage, dat de manier waarop Mark Rutte nu eindelijk Wilders eens duidelijk weerwoord gaf te makkelijk al als “herrijzen van de beschavind” werd gezien. Zelf wilde ik toen al (veel te vroeg natuurlijk) zeggen dat dat meer op moeizaam overeind krabbelen lijkt in een door Wilders al tien jaar ondergraven beschaafd Nederland. Na lezen van de bijdrage kan ik toch niet veel anders zeggen!

  • piterfries zegt:

   Dat Nederland zich inspant, om mee te mogen doen met bombarderen van Moslims in het Midden Oosten, toont m.i. aan dat Rutte het met Wilders eens is.
   Het is niet belangrijk wat politici zeggen, belangrijk is wat ze doen.
   Voor goed begrip, wat er waar is van de beweerde gruweldaden van IS weet ik niet, het kan best waar zijn, de oorzaak van die mogelijke gruweldaden zie ik in het imperialistische westen.
   Verder, wat nu het gruwelijkste is, bombarderen of halsafsnijden, daar kan een hele discussie over gevoerd worden.
   My Lai foto’s worden tegenwoordig uitstekend geweerd.

   • joost tibosch sr zegt:

    Bij overduidelijke ISonmenselijkheid en schending van mensenrecht zullen gelovige en ongelovige humane wereldburgers niet anders kunnen dan zichzelf verdedigen, desnoods met geweld, Dat terechte geweld kan verder ISgeweld voorkomen. Bij nu nog onmacht van een VN kan dat jammer genoeg alleen door een bond van humane wereldmachten..
    Westerse machten blijven zich hopelijk wel bewust van hun eeuwenlange koloniale overheersing in de moslimwereld, van hun daar nog steeds materialistische regie ivm met bv olie en en met hun recent nog verdachte ingrijpen daar. Nu is hopelijk alleen hun humane zelfverdediging tegen ISonmenselijkheid aan de orde!

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s