Hoera, het is oorlog!


Gisteren mocht onze premier Mark Rutte in de stille uurtjes de VN toespreken als onderdeel van de parade van landen, die graag mee willen doen in de strijd tegen IS. Na een kabinetsbesluit gaat Nederland meedoen door zes F16’s en 380 militairen naar Irak te sturen, om zoals Rutte het verwoordde ‘schouder aan schouder’ tegen het kwaad te vechten. Liefhebbers van geweldfilms, computerspelletjes en mediahetzes komen helemaal aan hun trekken. Nederland telt weer mee. Fans van oorlog en verderf zijn dan ook razend enthousiast. Er kunnen niet genoeg bommen op Irak en Syrië gegooid worden. De Islamitische Staat moet en zal vernietigd worden en dat mag best wat mensenlevens kosten. Geen wonder dat de verhoging van het defensiebudget met 100 miljoen euro evenzo enthousiast werd ontvangen. Er is bij de bevolking een enorme behoefte om bang te zijn en hieraan met veel geweld en machtsvertoon tegemoet te komen. Je voelt je pas veilig als er ergens op de wereld mensen die je niet kent worden gebombardeerd. En als je niet openlijk afstand neemt van IS dan steun je IS. Zo simpel is het tegenwoordig in het welvarende Nederland.

De werkelijkheid in Irak en Syrië na jaren van oorlog en onderdrukking is een heel andere. Er verschijnt in de Oorlog tegen Terrorisme tegenwoordig ieder jaar een nieuwe terreurgroep op het toneel. Er is niet één vijand, het zijn er heel veel. Beide landen zijn het resultaat van tekentafeloefeningen van westerse landen, Groot-Britannië voorop. Er zijn redelijk rechte grenzen getrokken zonder rekening te houden met de mensen in de regio. Net als in West-Europa een paar eeuwen terug is het Middenoosten een lappendeken van etnische en religieuze groepen. De beste manier om het volk in het gareel te houden is het steunen van feodale monarchen, dictators en criminele bendes, die graag meewerken aan het veilig te stellen van de toevoer van olie en andere grondstoffen in ruil voor geld en wapens. Dat is een gewelddadige praktijk die al decennialang met veel succes wordt doorgevoerd, want zonder controle over olie geen macht. Er worden dan ook niet alleen stellingen van IS of andere militante groepen gebombardeerd, ook de oor IS bezette olieraffinaderijen in Noord-Irak zijn het doelwit. Het is vast geen toeval dat o.l.v. de Verenigde Staten die bombardementen laten uitvoeren uitgevoerd door een aantal olieproducerende Arabische landen.

Het leuke van oorlog is dat je daarmee allerlei andere problemen in de samenleving kunt wegwuiven of niet-bestaande problemen kunt verzinnen om de aandacht af te leiden. Schooljuffen die in slecht Nederlands laten weten dat ze weigeren aangepaste Sinterklaasliedjes te laten zingen in de klas. Henk Krols populariteit neemt weer toe en mag weer wat vaker zeggen dat de ouderen gepakt worden, terwijl de feiten laten zien dat hun inkomen de afgelopen 25 jaar met 25% is toegenomen. De pin-up van ondernemend Nederland Annemarie van Gaal mocht ons wijsmaken dat bijstandsmoeders meer dan 2000 euro netto in de maand krijgen en iedereen riep er schande van. Ondertussen groeit het leger werkende armen, burger- en arbeidsrechten worden langzaam afgebouwd, verzet tegen sociaal onrecht wordt gemeten in ‘likes’ op Facebook. Er wonen steeds meer minima in antikraak zonder de bescherming die je als huurder zou genieten. Steeds meer mensen raken steeds dieper in de schulden. De verschillen tussen arm en rijk worden alsmaar groter, in het onderwijs wordt denken niet langer op prijs gesteld en steeds meer vacatures worden ingevuld door onbetaalde vrijwilligers die we stagiaires noemen. Om dat allemaal mogelijk te maken worden we door politiek en media dagelijks getrakteerd op naderend onheil met daartussen allerlei voorstellingen van hip en geluk die je kunt kopen als je het kunt betalen, wat je moet verdienen.

De oorlogsretoriek met begeleidende moslimhaat waaiert ondertussen alle kanten op. Populaire televisieprogramma’s als Het Hart van Nederland en De Wereld Draait Door hebben het al dagen over niets anders dan IS en bedreigingen van (Nederlandse) jihadi’s. De Telegraaf meldt dat er een seksschandaal is op de Islamitische Universiteit en treinstations het doelwit kunnen zijn van aanslagen. Volgens Max Pam in de Volkskrant vandaag hebben christelijke landen zich juist ontwikkeld waar islam stilstaat. “Veel moslimlanden doen nauwelijks aan wetenschappelijk onderzoek.” Waarom uitgerekend Iran vorige jaar in de finale stond van het WK voetballen met robots, tegen Nederland nota bene, wordt hiermee natuurlijk niet verklaard, net zo mijn als aanslagen van christelijke fundamentalisten op abortusklinieken. Of dat in Golfstaten zonneënergieparken worden gebouwd en kunstcollecties worden aangelegd, die in Nederland nog in geen duizend jaar zullen worden gerealiseerd. Er zijn ook veel niet-moslimlanden die weinig aan wetenschappelijk onderzoek doen. De belangrijkste oorzaak is natuurlijk gebrek aan geld, sociale kwetsbaarheid en armoede, maar dat is een omstandigheid waar onze bekende Nederlandse opiniemakers geen last van hebben. Die putten hun wijsheid en hun rijkdom uit de verkoop van angst, haat en heel veel onzin.

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media, Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Hoera, het is oorlog!

 1. piterfries zegt:

  ouderen gepakt worden, terwijl de feiten laten zien dat hun inkomen de afgelopen 25 jaar met 25% is toegenomen

  Uiterst geestig, kennelijk is nu de levensverwachting van 65 jarigen 90.
  Dat de inkomens van ouderen, aan het begin van hun pensioen, zijn gestegen, zal wel, 25 jaar pensioenopbouw, en inflatie, heeft zo z’n gevolgen.
  De realiteit is helaas dat de laatste zeven of zo jaar de besteedbare inkomens van gepensioneerden drastisch zijn gedaald.
  Belastingen en premies verhoogd, pensioenen niet geindexeerd, zelfs nominaal verlaagd.
  In de goede oude tijd was het streven het totale inkomen uit AOW en pensioen op 70 % van met midden inkomen te laten uitkomen.
  Tegenwoordig gaat het er om dat bejaarden net niet verhongeren.
  Maar natuurlijk is er geld om bommen te gooien in het Midden Oosten, of om arme mede EU landen op de been te helpen.

 2. Goede samenvatting van extremisme en tunnelvisie van de westerse mogendheden. Ook moet worden vermeld dat de werkelijke reden die het noodzakelijk maakt om weer een grootscheepse oorlog te beginnen ligt bij de honger om het kapitaal van de macht te voeden. Die hebben de laatste 10 jaar flink moeten inleveren. Het hernieuwd leven inblazen van de gigantische wapenindustrie gaat triljarden opleveren. De oude methode werkt nog altijd. Pak het schroot in een laag bladgoud of creëer via de media en politiek een toestand van extreme dreiging zodat er voldoende mandaat komt om de machinerie te starten. Want zo wordt de massa gemanipuleerd. Ik ben ervan overtuigd dat bij besluitvorming aan de top geen naïviteit bestaat. Ze weten dat oorlog voeren een achterhaalde strategie is en nooit de ‘beoogde’ resultaten haalt. De geschiedenis heeft dat bewezen. Oorlog voeren gaat dus helemaal niet over het verslaan van een ‘gevaarlijke ‘vijand maar over het winnen van gigantisch kapitaal. Dus wordt het volk overspoeld met ‘griezelscenario’s in woord en beeld. In de komende jaren zal Europa onder de voet worden gelopen door zulke grote getalen vluchtelingen en problematiek dat ze onoplosbaar worden totdat de huidige angst uiteindelijk waarheid zal worden. Er komt een tijd aan van grote armoede, tekorten en onveiligheid. Velen zullen dan met nostalgie terugkijken naar 2014. En de daders…liggen op het kerkhof.

 3. piterfries zegt:

  De Britten wilden de MO olie vanaf 1914, in 1916 werd het eerste oliegestookte Britse stoomturbine oorlogsschip in de vaart gebracht.
  De eerste wereldoorlog bracht het gewenste resultaat.
  In 1944 werd Roosevelt gerapporteerd dat de eigen VS olie binnen 30 jaar op zou zijn, nog in dat jaar werd Saudi Arabië ingelijfd.
  Toen Sadam geen vazal meer bleek te zijn volgde de aanval op Irak.
  Die heeft nu IS opgeleverd.

 4. joost tibosch sr zegt:

  Amerika/Engeland vielen in 1944 terecht het berucht onmenselijke nazi-regime met zijn Dritte Reich (met alle risico vandien) aan. Diezelfde machten zorgen na WO II wel dat Duitsland en Duitsers weer op de been werden geholpen.
  Amerika valt nu met zijn bondgenoten terecht het misdadige IS-regime met zijn Kalifaat (en met een onmachtige VN nog steeds met alle risico vandien) aan. Hopelijk blijft er voor de gelovige islam en moslims wel ruimte in de wereldoecumene, het wereldwijde gesprek tussen levensbeschouwingen en godsdiensten

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s