Nieuw Nederlands Peil


Er komen altijd veel mensen af op evenementen waarin veel agressie, geweld en lawaai centraal staan. Militaire schouwdagen behoren tot de best bezochte evenementen van Nederland. Gisteren werd Nederland opgeschrikt door een tragisch ongeluk in Haaksbergen. Voor liefhebbers van agressief ogende voertuigen met banden met een doorsnede van twee meter was een monstertruck evenement georganiseerd op een parkeerplaats vlakbij het station. Er stonden honderden mensen achter dranghekken opgesteld om het wonder van een monstertruck die met veel geronk over een aantal autowrakken reed te aanschouwen. Maar er ging wat mis en de organisatie had het niet erg nauw genomen met de veiligheidsmaatregelen. Door een nog onbekende oorzaak reed het voertuig het publiek in waarbij zo’n kleine dertig mensen werden geraakt. Tot nu zijn er drie doden en liggen er nog vijf gewonden in kritieke toestand in het ziekenhuis. In alle breedte werd het ongeluk ook door de reguliere media in beeld gebracht. Ook buitenlandse media besteedden er aandacht aan, waar de Nederlandse media dan weer aandacht aan besteedden. Eindelijk was er weer internationale aandacht voor Nederland. Wat een geluk dat er mensen een smartphone bij zich hadden.

Op sociale media waren er veel uitingen van oprecht verdriet en medeleven, maar er werd ook driftig plaatjes en video’s van het ongeluk rondgestuurd. Er is blijkbaar een enorme behoefte aan het veelvuldig doorsturen van afbeeldingen en bewegende beelden met veel sensatie, drama, tragiek en ongeluk. Maar er was ook nog wat anders aan de hand. Iemand had via een vals twitteraccount een aantal hatelijke tweets gestuurd waarin het ongeluk werd gezien als straf voor de aanvallen op IS. Ook die tweets werden driftig rondgestuurd en gedeeld op Facebook. Voor velen waren die aanleiding om maar weer eens flink tekeer te gaan tegen moslims met oproepen tot verminking en doodverwensingen. Het was weliswaar een vals account dat zich uitgaf voor een van de Meiden van Halal, werkzaam bij de gemeente Amsterdam, en ook al werd erkend dat het nep was, het moest maar weer eens gezegd worden dat moslims gevaarlijk zijn en uitgezet of vermoord moesten worden. In Nederland worden zulke uitingen geplaatst onder de noemer ‘vrijheid van meningsuiting’ en velen vinden dat het ongenoegen terecht is, ook al is het een vals bericht van iemand die zich uitgeeft voor iemand anders. De gemeente Amsterdam meldde dat men dit account ging onderzoeken, maar noemde dat de persoon er sinds 2010 niet meer werkt.

“MoetOp de Facebookpagina ‘Nederland Mijn Vaderland’ (meer dan 134.000 likes) werden meer dan 600 hatelijke, discriminerende en beledigende commentaren geplaatst onder een schermafdruk van genoemde tweets. Genoeg was genoeg, het moest maar eens afgelopen zijn. Om het gevaar te keren werd er opgeroepen tot de meest krankzinnige oplossingen met allerlei leuke plaatjes waarin iemand getrapt wordt, collages waarin moslims met dieren neuken, smeekbeden om verminking, onthoofding, kogels, langzame dood, of dat alle moslims openlijk hiervan afstand moesten nemen. Er stonden ook commentaren waarbij getwijfeld werd aan de echtheid of dat niet alle moslims zo zijn. Maar de teneur was dat de persoon in kwestie en de bevolkingsgroep maar eens stevig aangepakt moesten worden. Een afbeelding met een blanke man die een zwarte man die op de grond ligt trapt werd beloond met 78 likes. Een afbeelding met militairen met getrokken geweer en bijschrift ‘send him to meet his 72 whores’ vonden 74 mensen leuk. Er zijn mensen die menen dat onze cultuur superieur is, maar met zo’n Facebookpagina, en het is niet de enige, weet je zeker dat een groot deel van Nederland net zo onderontwikkeld is als dat waartegen ze ageren. Of eigenlijk nog onderontwikkelder, want ondanks alle verworvenheden en voordelen van de Westerse samenleving weten heel veel mensen blijkbaar niet op een verantwoordelijke manier ermee om te gaan.

NB. De gemeente Amsterdam heeft ondertussen gemeld dat het om een vals twitteracocunt gaat. Alleen Bert Brussen en een groot deel van het GeenStijl publiek twijfelen nog.

Dit stukje verscheen eerder op Krapuul, 29 september 2014.

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Cultuur, Media en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Nieuw Nederlands Peil

  1. Nederland is toe aan een klaagmuur. En ik heb er al een naam voor.

  2. De facebookpagina van “Nederland Mijn Vaderland” trekt al geruime tijd dergelijke massale uitbarstingen van haat en racisme. Ik vind dergelijke sites waar de meeste mensen onder eigen naam reageren en waar het tipje humor en relativering dat je geregeld bij Powned en consorten ziet, afwezig is, veel erger en gevaarlijker dan Geen Stijl.
    Een paar maanden geleden zocht ik uit wie er achter NmV zitten. Die mensen proberen anomiem te blijven. En terecht. Want de initiatiefnemer en coördinator van het “team” is tegelijkertijd voorman van een site die ten doel heeft om de nagedachtenis van de fascist Arnold Meyer “op te schonen”. Arnold Meyer zag zichzelf en zijn voornamelijk in N-Brabant opererende beweging in 1940/41 als een goed alternatief voor de NSB. Dat werd hem niet in dank afgenomen, zodat hij vanaf 1943 “kaltgestellt” werd. Zodoende kwam hij er na de oorlog met een lichte straf vanaf en speelde nog een rolletje in de lokale politiek.
    Zihni Özdil kondigde onlangs aan dat hij met een publikatie over NmV zou komen en ik wees hem op dit feit. Ik hoop dat het nu eens de aandacht krijgt die het verdient en dat er iets ondernomen wordt tegen dit vergif.

  3. PARadoxFantoom zegt:

    Ik hou niet van schouwdagen. Allemaal dramadagen. Het IS allemaal niks.

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s