‘Willen jullie meer of minder decennia?’


Vandaag wordt op de kop af Geert Wilders tien jaar beveiligd door de AIVD en beveiligingsbedrijven vanwege bedreigingen die je niemand gunt en waarvoor de rekening door de Nederlandse samenleving wordt betaald. Van betrekkelijk obscure VVD-backbencher en potloodslijper van Frits Bolkenstein wist Wilders na zijn vertrek uit de VVD in enkele jaren tijd in binnen en buiten Nederland op te klimmen tot bekendste Nederlandse politicus. Hij reisde in de eerste jaren van zijn onafhankelijkheid vaak naar de VS waar hij zich lieerde aan een neoconservatief blok van Republikeinen en Tea Party lievelingen, zoals de netwerkjes rond David Horovitz en Pamela Geller, die miljoenen binnenharken met het verspreiden van moslimhaat in combinatie met anti-immigratieretoriek en waarvoor Wilders op bijeenkomsten regelmatig adverteerde voor donaties ter ondersteuning van zijn verdediging in de rechtszaak tegen hem. Hij mocht een flaptekst schrijven met aanbeveling voor een boek waarin Obama een freak wordt genoemd, geschreven door een auteur die in de VS bekend werd omdat ze beweerde dat POTUS geen echte Amerikaan was en eigenlijk het kind was van Malcolm X. Voor onzin is er altijd publiek en voor hardnekkige onzin een eeuwige groeimarkt.

De laatste jaren is Wilders’ eenmansbedrijf in de politiek, de Partij voor de Vrijheid, een niet meer weg te denken factor in het politieke landschap. Geen enkele partij kwam de afgelopen jaren zo vaak in het nieuws, zelfs als er geen nieuws was. Het maakt ook helemaal niet uit of het positief of negatief is. Zelfs tweets van Wilders werden als aanleiding genomen om er hele artikelen omheen te bouwen, zelfs als het eigenlijk nergens over ging. Hij etaleert zich voortdurend als de vrijheidsstrijder die als enige echte voor de vrijheid van meningsuiting op komt. Hij noemt ook dat er in Nederland en het westen altijd een totale oorlog woedt en we door van alles worden bedreigd, alles wat zijn electoraat ook als een bedreiging ziet, immigranten, moslims, Marokkaanse Nederlanders, asielzoekers, Oost-Europeanen, milieu-activisten, linkse Nederlanders, kunstenaars, de media en de EU. Hij weet als geen ander de frustratie en rancune bij veel Nederlanders in een klimaat van werkloosheid en wantrouwen uit te buiten. Hij weet ook als geen ander de pretentie van ik-ben-belangrijk hoog te houden, ook al zijn zijn buitenlandse optredens vaak obscuur of op uitnodiging van dubieuze gastgevers. Iedereen die Wilders ontmoet is volgens hem een fantastische man of vrouw, zelfs al is hun reputatie in alle openlijkheid meer dan twijfelachtig. Zijn achterban vindt die ontmoetingen geweldig.

forsaleHoe zullen de komende tien jaar er voor Wilders uit gaan zien? Op Radio 1 Journaal vertelde hij vanochtend dat het de afgelopen tien jaar voor iedereen onveiliger is geworden en dat wat hem betreft aanslagen beter buiten Nederland kunnen plaatsvinden dan in ons land. Met zulke uitspraken weet je dat het fenomeen nog wel een tien jaar kan doorgaan. Ondertussen is veel van het gedachtengoed van Wilders over immigratie, vluchtelingen en de EU gemeengoed geworden in de Nederlandse politiek en media. We horen tegenwoordig via hen dagelijks dat we worden bedreigd en kan Wilders eraan toevoegen dat hij er al jaren voor waarschuwt. Discriminatie en racisme nemen alsmaar toe, burgerrechten staan onder druk en de stemming tegen buitenlanders, de EU of tegen mensenrechtenverdragen wordt alsmaar verder opgeklopt. Ieder incident wordt uitgemolken en gebruikt als illustratie voor de eeuwige samenzwering tegen de stem van het volk, zoals hij zichzelf graag voorstelt en dus het volk. In zijn laatste toespraak in Kopenhagen afgelopen zondag op uitnodiging van de Danish Free Press Society sprak hij alweer over zijn International Freedom Alliance en noemde hij Theo van Gogh een profeet in tegenstelling tot Mohammed. “Indeed, we are at war. Only fools can deny it. Islam has declared war on us.”

Zolang die oorlog tegen de werkelijkheid voortwoekert, begeleid door dagelijkse incidenten en driftig rondgestuurde hatelijkheden en gruwelijke beelden, zal Wilders een factor in de Nederlandse politiek blijven. In het buitenland laat hij zich regelmatig fêteren als de grootste partij en de toekomstige ministerpresident en gaat regelmatig lachend op de foto met personen met politieke ambities, die het vaak maar niet lukt uit de marge te komen, tenzij ze zijn stijl overnemen en er electoraal potentieel is voor een politiek van angst en haat. Wilders is ondertussen een icoon voor partijen voor wie anti-immigratie, voor wie de oorlog tegen moslims, homo’s en gekleurde mensen centraal staat, en een handelsmerk, dat via zijn op het Binnenhof geregistreerde BV wordt uitgebaat. Dat de 800.000 moslims in Nederland ons de afgelopen tien jaar niet hebben vermoord, alles hebben afgepakt en ons hebben overgenomen is eigenlijk een godswonder. Zijn voormalige zetbaas Bolkenstein mag nu als columnist op Jalta zijn pijlen richten op Afrikaanse immigranten en vluchtelingen en voorspelt dat het blanke West-Europa binnen enkele jaren zal zijn overgenomen door armlastige negers. In 2005 beweerde Bolkenstein dat Amsterdam zo rond deze tijd voor de helft uit moslims zou moeten bestaan.

forsalealsoHet is langzaam werkend gif dat dankbaar werkt voor Wilders, met voldoende Nederlanders die het meer dan zat zijn om hun gezonde verstand te gebruiken en niet meer zonder angst en haat kunnen leven. Je kunt geen vijanden en problemen genoeg hebben. Zonder zijn oorlogsretoriek en het aanwakkeren van onvrede en onrust is er geen enkele rol voor Wilders in de grote mensenwereldgeschiedenis weggelegd. Zolang de kloof tussen arm en rijk blijft toenemen, de onzekerheid en onrust blijven en mensen het uitzicht op welvaart en welzijn in de toekomst wordt ontnomen zal Wilders hier voordeel uit halen. Aan de andere kant heeft hij zichzelf buiten de macht geplaatst. Er valt simpelweg niet met de man, die iedereen die hem niet welgezind is schoffeert en uitscheldt, samen te werken. In zekere zin heeft hij onmacht aan het politieke spectrum toegevoegd. Zijn bijdrage aan welk debat dan ook beperkt zich tot insinuaties en treiteren. Zolang mensen blijven geloven dat hij ooit de baas zal worden van Nederland en met al hun vijanden zal afrekenen zal er helemaal niets veranderen. De komende tien jaar zullen daarom niet veel meer dan een herhaling van het afgelopen decennium zijn. Veel lawaai met weinig effect en veel teveel aandacht. Graag veel minder dus.

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Politiek, PVV en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

9 reacties op ‘Willen jullie meer of minder decennia?’

 1. piterfries zegt:

  Een dom verhaal.
  Ik lees Eric Demmour, Le Suicide Francais, De Zelfmoord van Frankrijk, en Demmour is geen Wilders.
  Het boek legt uit hoe ‘Europa’ Frankrijk heeft opgeheven.
  Met slinkse trucjes.
  Niet voor niets is inmiddels de anti EU partij FN de grootste partij in Frankrijk.
  Ik moet niets van Wilders hebben, hij is voor mij niet meer dan een opportunist, met een Islam haat geerfd van z’n grootvader, die door Indische ‘zwartjes’ aan de bedelstaf werd gebracht.
  Maar Wilders zegt wel de dingen die veel Nederlanders denken, de dingen die niet ‘politisch korrekt’ zijn voor onze politieke elite.
  Net lees ik weer dat een Raad van Europa, geen idee wat dat is, ik stemde er niet op, ons uitgeprocedeerde asielzoekers wil laten opvangen.
  Met andere woorden, ‘ga naar Nederland, eenmaal daar kun je er blijven’.
  Alsof ons landje al niet overvol is, en op de rand van burgeroorlog, zoals je ziet aan de Zwarte Piet discussie.
  Ik huiver voor als Wilders ooit aan de macht zou komen, maar als het zover komt, dan ligt de schuld volledig bij de politieke ‘elite’ die in 2005 liet zien wat de democratie hen waard is.

 2. Ch1po (@Ch1po) zegt:

  Hoi piterfries, graag uitleg betr:
  1. ‘politisch korrekt’?
  2. overvol?
  3.op de rand van burgeroorlog want zwartepiet?
  4. wie zijn die ‘politieke ‘elite”?
  Verder, waarom is het een dom verhaal, je refereert om dat (zogenaamd) te bewijzen, aan een boek over Frankrijk en de EU, terwijl hier over Wilders en NL gaat, en nergens een pro-EU of anti-EU standpunt geventileerd wordt.

  (Het enige ‘domme’ zou kunnen zijn dat Wltrrr Bolkestein zijn ‘peilen’ laat richten maar dat is eerder een typefout, dunkt me)

 3. piterfries zegt:

  Dit is helaas iets van ‘één gek kan meer vragen dan tien wijzen kunnen beantwoorden’, of is het sarkastisch bedoeld ?

 4. joost tibosch sr zegt:

  Wat we met ons allen in onze democratisch humane maatschappij (met name de veel meer dan honderd volksvertegenwoordigers tegenover die befaamde nog niet echte 27 van alleenheerser Wilders) dit soort knapen blijven wijzen op ons beschaafde op de wereld gerichte Nederlandse volk en bij hun aanhoudend “geblaf” ons lekker aanwennen om “terug te blaffen”. In Duitsland vergat men dat in de vorige eeuw, en dan kan het inderdaad finaal uit de hand lopen en zijn de gevolgen niet meer te overzien!

 5. terrebel zegt:

  ‘Buitenlanders zijn allemaal te lui om te werken en pikken onze baantjes in!’
  ‘Weg met negers maar Zwarte Piet moet blijven!’
  De aanhangers van Geert Wilders brengen mij vooral in de war.
  En ze zijn ook grappig. Zo moest ik er eentje uitleggen wat het woord ‘argument’ betekent. Echt waar.

 6. reinejragolo zegt:

  Ik mag mijn buitenlandse collega’s uitleggenwat die Geert Wilders nu weer wil. Is er iemand bereid om dat klusje van me over te nemen?

 7. piterfries zegt:

  @ tibosch.
  Tot 1980 mocht in Duitsland geschreven worden dat Duitsland twee keer slachtoffer was van een oorlog.
  In 1980 werd dat verboden.
  Bij ons mag het nog, vandaar: mijn idee is dat Duitsland twee keer slachtoffer was.
  Ik wil de literatuur wel specificeren, helaas is mijn ervaring dat dat tot niets leidt.
  Maar als iemand het wil weten, schrijf het even.

 8. joost tibosch sr zegt:

  Ik bedoelde de eerste helft van de vorige eeuw. En gelukkig wist de westerse wereld het Duitse volk (en het onze!) na WO II ondanks alles democratisch en economisch weer op de de been te helpen. Om dat te beseffen heb ik jouw befaamde literatuur niet nodig!

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s