Gesubsidieerd rijk worden doe je zo


Er was de afgelopen dagen enige ophef over een klokkenluider die meldde over de misstanden bij WoonZorgcentra Haaglanden (WZH). De man bleek de vader van de voor ouderenzorg verantwoordelijke staatssecretaris Van Rijn (PvdA) te zijn, die klaagde over de verzorging van zijn vrouw. De Inspectie voor de Gezondheidszorg meldde gisteren dat een aantal instellingen van WZH zijn geïnspecteerd en dat de kwaliteit van de zorg buitengewoon zorgwekkend was. De instelling waar de moeder van Van Rijn werd verzorgd zat daar niet bij. Er was dus niets aan de hand, meldde de voorzitter van de Raad van Toezicht van WZH, VVD senator Heleen Dupuis in het praatprogramma Pauw. Het was vooral beeldvorming en ging niet over de feiten, vertelde ze onomwonden. Mevrouw Dupuis is gepromoveerd theoloog en zat en zit in talloze overheidscommissies, besturen en adviesorganen van zorginstellingen. In Nederland ben je al snel deskundig als je met enige regelmaat goed voor jezelf weet te zorgen. Neem de fiscalist Willem Vermeend (PvdA), die ons in de Volkskrant vertelde dat de armen niet rijker worden als de rijken armer worden. Dat de rijken rijker worden omdat de armen armer worden vertelde hij er niet bij.

Er wordt in Nederland door de overheid een kleine 100 miljard euro per jaar aan zorgkosten uitgegeven, naast ouderenzorg zijn dat ook welzijnszorg en gezondheidszorg*. Daar komen nog kosten die niet gedekt zijn door verzekeringen, eigen bijdragen en risico’s bovenop. Oorspronkelijk bestond zorg alleen als charitatieve instelling. Je had armenhuizen en de katholieke kerk stichtte klinieken. Mensen werden toen gemiddeld niet heel erg oud en meerdere generaties leefden toen nog onder een dak. Tegenwoordig is zorg een industrie waar veel geld in om gaat. Het gaat immers om geld verdienen en winst maken en niet om goede zorg voor iedereen. WZH boekte in 2012 een winst van 2,5 miljoen euro. Het is vast geen toeval dat Dupuis ook lid is van het dagelijks bestuur van werkgeversorganisatie VNO NCW en de politiek in ging omdat ze geïnspireerd was door anti-immigratie retoriek van Frits Bolkenstein, ook bekend van de dienstenrichtlijn die het mogelijk maakt goedkoop gastarbeiders in te huren om je landhuis in Frankrijk te verbouwen.

Dat er problemen zijn bij zorginstellingen valt simpelweg niet te ontkennen maar er wordt van alles gedaan om die weg te moffelen. De stoelen van besturen en adviesraden zijn gevuld met personen, die hun carrière, macht en vermogens te danken hebben aan de zorgindustrie. Je ziet hetzelfde in de financiële sector en andere sectoren. Bij de raad van toezicht, die wordt benoemd door de minister van Financiën, van de financiële autoriteit AFM zitten bijvoorbeeld twee bankiers, waarvan er een ook bestuurder is van Winton Futures Fund gezeteld op de Britse Maagdeneilanden. Dat is een plekje waar je leuk kan zeilen, volgens de Volkskrant, en waar veel weggesluisd Nederlands belastinggeld terecht komt, zo blijkt uit gelekte documenten van Price Waterhouse Cooper. Niks aan de hand, zegt staatssecretaris voor financiën Eric Wiebes (VVD). Nederland is volgens hem geen belastingparadijs, maar er zijn nou eenmaal slimme ondernemers die weten hoe je kunt voorkomen belasting te betalen. Dat heet in die kringen goed ondernemerschap, waarvoor je waardering en prijzen kunt krijgen.

De gezamenlijke zorginstellingen maken miljoenen winst en hebben miljarden aan eigen vermogen opgebouwd. De directeuren van zulke instellingen behoren tot de best betaalde bestuurders in Nederland en krijgen zeven jaar de tijd om te wennen aan een beetje minder salaris. Hoe anders met mensen aan de onderkant van de samenleving, maar ja, die zijn dan ook niet vertegenwoordigd in de besturen, adviesraden en commissies, die ervoor moeten waken dat alles ordentelijk verloopt. Ondertussen staat de partij voor ondernemers VVD op eenzame hoogte als het gaat om corruptie, omkoping en fraude dankzij politieke hand- en spandiensten. De laatste was Kamerlid Mark Verheijen die als wethouder in Venlo geld aannam van projectontwikkelaar Piet van Pol — volgens hem niet voor hemzelf maar voor de verkiezingscampagne van de VVD — en als wederdienst vastgoed goedkoop doorverkocht aan Van Pol, tegen wie een justitieel onderzoek loopt, omdat hij ook Van Rey geld toeschoof. Ondanks alle onthullingen en schandalen blijft de VVD populair. De grap is dat er tien koekjes zijn en de miljonair er negen pakt en de verontruste Telegraaflezer waarschuwt dat de asielzoeker het laatste koekje wil pakken.

* In 2011 werd volgens het Nationaal Kompas van de Rijksoverheid 89,4 miljard aan zorgkosten uitgegeven. In 2012 was dat gestegen naar 92,7 miljard volgens cijfers van het CBS.

Dit artikel verscheen eerder op Krapuul, 7 november 2014

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Gesubsidieerd rijk worden doe je zo

 1. piterfries zegt:

  Gisteravond in Nieuwsuur kon je een keurige mevrouw aanhoren die voorzitter bleek te zijn van de euthanasie toetsingscommissies. In die commissies beoordelen drie mensen of the euthanasie terecht was, dus volgens de ondraaglijk lijden regels.
  Een lid die regelmatig vindt dat er geen euthanasie had mogen zijn luchtte zijn gemoed, maar als twee het goedkeuren en één afkeuren is het einde wedstrijd.
  De Nieuwsuur man stelde de vraag ‘maar als iemand nu oud en slecht is, en z’n huis niet uit wil, mag hij dan geen euthanasie ?”.
  De keurige mevrouw had als antwoord ‘wij moeten zorgen voor zorg van kwaliteit’.
  Mijn idee is, waar bemoeien die mensen zich mee ?
  Mag ik zelf nog bepalen of ik wil lijden of niet ?
  Bovendien, een verpleeghuis patient schijnt E 80.000 per jaar te kosten.
  De gedachte kwam bij me op of misschien de zorg maffia geen euthanasie wil, dan verdwijnen overbetaalde mismanagement functies.

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s