Nederlanders! Op mijn bevel: vol gas achteruit!


Het schijnt dat conservatisme heel erg populair is onder jongeren met speciale aandacht voor het gezin. Enkele maanden terug werd al gemeld dat er een groeiende belangstelling is onder met name gereformeerde jongeren. De conservatieve beweging in Nederland is vooralsnog niet heel erg groot en verdeeld en wordt vooral geleid door gereformeerde en orthodox katholieke moraalpredikers, die erop hameren dat Nederland een van oorsprong blank en joods-christelijk land is. Anders dan Edmund Burke, hun belangrijkste filosoof, zien veel Nederlandse conservatieven in het schenden van burgerrechten, racisme en vreemdelingenhaat geen enkel kwaad. En anders dan Burke zien zij in islam een bedreiging, terwijl Burke sharia juist waardeerde omdat het volgens hem — natuurlijk in zijn tijd — veel humaner was dan de praktijk in Europa, waar martelen en het vierendelen van ketters en kruimeldieven een dagelijkse praktijk was. Dat laatste is een nog diepgewortelde behoefte bij veel Nederlanders gelet op hun op sociale media gedeelde wensen om hun vermeende vijanden te intimideren, te verdrijven, te molesteren of zelfs op gruwelijke wijze te vermoorden.

Het conservatisme in Nederland is vooral een mix van traditionalisme, nationalisme en rancune, en folklore à la Sarah Palin. Men ziet in het goede van mensen een bedreiging, in sociale rechtvaardigheid communisme, in solidariteit en mensenrechten de totale ondergang en voelt zich aangevallen door moderne kunst en architectuur en atonale muziek. Een gekleurde Nederlander die hier geboren is moet zich volgens conservatieven aanpassen aan Nederlandse waarden en normen en mag dus niet klagen over ongelijke behandeling. Een kunstenaar moet zich in hun optiek niet laten leiden door artistieke vrijheid, maar moet dingen maken die het volk mooi vindt. Daarom is Soeters Nederlands populairste architect. Nederlanders voelen zich meer thuis in een woningontwerp van de jaren dertig waar de façade van een middeleeuws kasteel opgeplakt is. Er zijn mensen die oprecht denken dat de werken van Anton Pieck, ontwerper van de Efteling, illustraties zijn van hoe Nederland er ooit heeft uitgezien en dat politiek en bestuur ertoe dienen om dat te herstellen.

Vorige week werd op de valreep voor de verjaardag van Sint Nicolaas een petitie met 200.000 handtekeningen aangeboden aan de burgemeester van Amsterdam, Van der Laan. De oproep tot behoud van Zwarte Piet was in de maand ervoor verspreid door Civitas Christiana, niet alleen online en via de Telegraaf, maar de oproep werd ook in vele brievenbussen gestopt. Het was de eerste actie van Civitas Christiana, een in maart van dit jaar opgerichte conservatieve katholieke organisatie die gezeteld is in het dorp de Heilige Landstichting. De organisatie zet zich naast het beschermen van Zwarte Piet als onderdeel van de schepping in voor de contrarevolutie en strijdt tegen staatsindoctrinatie via onderwijs (lees evolutieleer en seksuele voorlichting), het protestantisme, de Verlichting en het communisme. Oprichters zijn Hugo Bos en Michiel Hemminga bekend van het tijdschrift Catholica.

In het bestuur van Civitas Christiana zitten leden van de Pro Europa Christiana Federation en de wereldwijde lekenvereniging Tradition, Family and Property. In zulke kringen is een vrouwelijke priester die de rechten van de LGBT-gemeenschap verdedigt gelijk aan godslastering. Zaterdag was er een demonstratie tegen abortus in Den Haag onder de titel ‘De stille gebedsmars voor het leven’ waaraan ook Civitas Christiana meedeed. Er namen 2.000 mensen deel aan de betoging waaronder “veel meer jongeren dan vorig jaar”, zo meldden het Katholieke Nieuwsblad en het Reformatorisch Dagblad. Drs. L. P. Dorenbos opende de demonstratie, men feliciteerde prinses Amalia met haar tiende verjaardag en herdacht de wederkomst van Prins van Oranje Willem Frederik die 200 jaar geleden op uitnodiging van de gegoede burgerij zich als eerste absolute vorst van Nederland en vertegenwoordiger van god op aarde op kosten van gewone mensen en de samenleving kon verrijken.

Het conservatisme begint langzaamaan door te dringen tot andere lagen van de samenleving, met name dankzij de populariteit van de PVV, de gratis gestolen naaktfoto’s van GeenStijl en de opstelling van de overige media die ondanks hardnekkige tegenberichten grotendeels behoudzuchtig blijken te zijn. Het gaat niet meer om de inhoud, maar meer om lifestyle. Heel populair is actievoerders tegen racisme van racisme te beschuldigen, wat op veel steun van de blanke bevolking kan rekenen. Wilders stuurde vandaag een verklaring bij zijn verhoor door de Rijksrecherche waarin hij weigert afstand te nemen van zijn oproepen tot vervolging en deportatie van miljoenen moslims, het met geweld uitroeien van islam en het verwijderen van Marokkanen uit de Nederlandse samenleving. Hij citeerde daarbij zelfs de antiracist en vredesactivist Martin Luther King Jr., die zijn strijd tegen rechtsongelijkheid van niet-blanken met de dood moest bekopen. Gelukkig voor Wilders is minstens 17% van het Nederlandse electoraat te dom om dat te begrijpen. Zij zien in King de verdediger van Zwarte Piet en als je het daar niet mee eens bent dan rot je maar op naar je jungle of zandbak.

Dit artikel verscheen eerder op Krapuul, 8 december 2014

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Cultuur, Politiek en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Nederlanders! Op mijn bevel: vol gas achteruit!

  1. Wat een mooi doordacht opinie stuk! De feiten op een rijtje van een veranderende samenleving, waar een paar zaken nooit veranderen. Dat de minderheid het altijd verliest van de massa. Dat onze medelander korte metten maakt. Waar regeren vooruit zien zou moeten omhelzen i.p.v. pessimisme. Hoe het anders had kunnen gaan. De realiteit maakt dat voor de idealist droevige tijden zijn aangebroken. Hoe leer je daar nu mee leven?

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s