Is het hier oorlog?


Gisteren werd de wereld opgeschrikt door de laffe moord op twaalf mensen. Acht cartoonisten en journalisten, twee politieagenten, een hulpverlener en een bezoeker van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo kwamen om bij de aanslag door drie zwaarbewapende gemaskerde mannen. Een tiental mensen werd zwaargewond waarvan vijf kritisch. De moordenaars riepen ‘Allah is groot’ en zijn voortvluchtig. Een achttienjarige persoon heeft zichzelf aangegeven nadat hij zijn naam in de media zag. Hij beweert niets met de aanslag te maken te hebben en zegt dat hij op school zat. Van een van de twee andere verdachten werd een identiteitsbewijs gevonden in de vluchtauto. Heel Frankrijk is in grote staat van paraatheid gebracht. Charlie Hebdo werd vaker bedreigd en stond sinds 2011 onder permanente politiebewaking na een brandaanslag. In 2006 publiceerden zij de cartoons van de Deense krant Jyllands-Posten wat door president Chirac een “manifeste provocatie” werd genoemd. Er werd zonder succes een proces aangespannen door moslimorganisaties.

Gisterenavond vond in Parijs een spontane demonstratie plaats waar naar schatting van de politie 120.000 mensen aan deelnamen. Men voelt zich verslagen en is boos. De vrijheid van meningsuiting en daarmee de Franse democratische rechtsstaat is geweld aangedaan. Niemand ageerde daar tegen islam, moslim of immigranten. Charlie Hebdo nam iedereen op de korrel, links, rechts, gelovig en ongelovig. Satire is niet bedoeld om angst en haat te zaaien, maar juist om daartegen te ageren en schijnheiligheid zonder aanziens des persoons of autoriteit bloot te leggen. Voorganger Hara Kiri werd een aantal keren verboden wegens spotprenten van De Gaulle en een uitgave van Charlie Hebdo met een cartoon van de Belgische vorst ging in België in de ban. Front National dreigde begin 2014 nog met een rechtszaak toen een affiche van Charlie Hebdo werd overgenomen door andere media. Satire is een traditie in Frankrijk sinds de Franse revolutie en er zijn er altijd geweest die vonden dat het verboden moest worden.

De reacties in Nederland zijn natuurlijk heel voorspelbaar. Charlie Hebdo wordt door vele Nederlandse commentatoren gezien als kritiek op islam, wat natuurlijk onzin is als je weet dat het tijdschrift zich niet beperkt tot kritiek op de islam. Vooral de rechtse politici en media klimmen in de pen met veel tamtam en bombarie. Geert Wilders riep in reactie op de aanslag op Twitter dat het oorlog was, Holman vandaag in Het Parool dat het oorlog is. Arnold Karskens noemde op Wakker Nederland dat het maar eens afgelopen moest zijn met theedrinken en pleitte ervoor dat verdachten van jihadisme met een dubbel paspoort moesten worden uitgezet. Verdachten, dus geen personen die zijn berecht en veroordeeld. Annabel Nanninga van Jalta, die eerder verdrinkende vluchtelingen “dobbernegers” noemde en personen die voor verzoening pleitten “collaborateurs”, mocht op WNL zeggen dat ze bang was en dat alle journalisten bedreigd werden. De theoloog Joram van Klaveren (ex PVV, nu VNL) ziet ook kansen om te pleiten voor een verregaande militarisering van de Nederlandse samenleving. Van respect voor de doden was hier vrijwel niets te merken.

Er worden vandaag overal in Nederland stille tochten georganiseerd. GeenStijl en de Telegraaf hebben hun beveiliging opgevoerd. Op sociale media is het ondertussen nog steeds oorlog en wordt de haat tegen moslims, links en immigranten een tandje hoger geschakeld. De aanslag wordt door sommigen gezien als het zoveelste bewijs dat de islam de schuldige is, terwijl iedereen weet dat de daders mensen zijn. Natuurlijk is er ook verontwaardiging in de moslimgemeenschap en zijn er ook cartoons van moslims uit protest tegen de aanslag, maar zulke nuance is bij velen ongewenst. Het worden de komende weken zware tijden voor moslims en immigranten. Er zijn al de eerste meldingen van een aanslagen op moskeeën en een kebabrestaurant in Frankrijk. Rechtsradicale partijen zoals de PVV en VNL en Front National proberen de aanslag voor politieke doeleinden te gebruiken en te pleiten voor allerlei symbolische veiligheidsmaatregelen, die onze vrijheid en rechten verder onder druk zullen zetten. Met het voeden van angst en haat en pleiten voor nog meer geweld en terreur door zogenaamde tegenstanders van terreur hebben de terroristen wat dat betreft al gewonnen.

Dit artikel verscheen eerder op Krapuul, 8 januari 2015

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Media, Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Is het hier oorlog?

 1. richard kamp zegt:

  Het ontstellende voor mij van dit alles is hoe onze media en politici niets anders lijken te kunnen doen dan weer eens een hetze ontketenen.
  Putin was het voorlaatste slachtoffer,
  Elke nuancering ontbreekt.
  Vooral ontbreekt de rol van het westen sinds 1500 ongeveer in het onderwerpen, onderdrukken en terroriseren van Moslims.
  Deze vijftien doden zijn zo ongeveer het aantal van elke drone moord door Obama.
  Aardig detail is dat dat derde verdachte ten tijde van de moordpartij gewoon op school zat.
  Hoe zijn identiteitskaart in de niet opgefikte auto kon komen zullen we wel nooit meer weten, ik verwacht niet anders dan dat de twee verdachte broers in het gevecht met politie en leger zullen omkomen.

 2. terrebel zegt:

  Onvoorstelbaar dat mensen een religie de schuld geven van de acties van een paar ontspoorde mensen. Dat van die ID-kaart is op z’n minst verdacht te noemen en intussen zijn er ook vandaag weer zo’n 35.000 mensen omgekomen van de honger. Niet dat dat iemand wat kan schelen. Wat Wilders en zijn napraters betreft: ik hoop niet dat op een dag mijn zoon met zijn kleinkind het gesprek moet voeren: ‘Waarom staat er een hek om Nederland, opa?’ -‘Dat is om ons te beschermen, lieverd.’ ‘Waartegen dan, opa?’ -‘Tegen mensen die ons willen opsluiten.’.

 3. nexus m. zegt:

  Het meest opvallende is dat de reacties op deze droevige gebeurtenis in Nederland in het algemeen voorspelbaar direct onder de kop extreemrechts vallen, terwijl in Frankrijk probeert men zeker iets genuanceerder te werk te gaan.

  Dit is tevens het bewijs dat deze aanslag wordt gewoon tussen in gepropt als argument in de reeds in Nederland woedende etnische oorlog. Wat Wilders/PVV dont is niet anders dan een officiële etnische oorlog voeren.

  De analisten op de Franse radio wijzen vaak naar het feit dat er in het MiddenOosten reeds jarenlang oorlogen tegen plaatselijke landen door het Westen worden gevoerd die toch ’s een keertje een back-flash kunnen geven wat nu het geval is. Zolang dat er ver van onze bed show is hebben we nooit reden voor zelfreflectie. Zodra is het dichtbij pas gaan we beseffen waar we jaren mee bezig zijn. Wat maakt het ons anders uit dat er regelmatig een hele trouwerij stoet in een verre land door middel van westerse wapens volledig uitgemoord wordt, inclusief tientallen kadeberen en vrouwen die ons niets hebben gedaan omdat er ergens een melding was dat er een operatief asset van Taliban in de buurt was.

  Dit is wat een Franse terrorisme-analist dezelfde dag zei. We doen te weinig aan zelfreflectie simpelweg omdat we steeds superieur aan de rest zijn. Onze cultuur is er ook superieur.

  Overigens mijn dank voor de mogelijkheid tot reactie die toen ik het artikel voor het eerst las nog niet open was.

 4. reinejragolo zegt:

  Ja, ja onze supereure cultuur met de heilige en onaantastbare vrijheid van meningsuiting.
  Als ik dan zo’n tekening zie waarin M. zich met spuitpoep in z’n eigen mond weet te schijten vraag ik me af of ik me nog wel zo thuis voel in die supereure cultuur.

 5. reinejragolo zegt:

  2 x superieur s.v.p.

 6. richard kamp zegt:

  Acties als die van de afgelopen dagen had ik al lang verwacht, maar dan wereldwijd tegen burgers van de landen die Moslims terroriseren.
  Ik lees nu dat ik niet de enige ben met dit soort verwachtingen:
  http://www.francetvinfo.fr/faits-divers/attaque-au-siege-de-charlie-hebdo/je-crois-que-nous-sommes-au-debut-d-une-campagne-de-l-etat-islamique_791835.html#xtor=AL-79-%5Barticle%5D
  Het in trieste is dat het hoofdslachtoffer het westen is, in naam van vrijheid en democratie wordt dat westen steeds meer totalitair.
  In Duitsland wordt opgeroepen tot nog meer gegevensopslag, de Italiaanse eerste minister wil een EU ‘veiligheids’ dienst.

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s