Met zijn allen in de herhaling


De gijzelingen in Frankrijk zijn voorbij en Nederland gaat weer over tot de orde van de dag. Er wordt weer geroepen om deportatie, of erger, van Nederlanders die moslim zijn en dat het in brand steken van moskeeën een goed doel dient. Volgens belachelijk veel Nederlanders zijn moslims collectief verantwoordelijk voor de daden van enkele terroristen. Enkele decennia terug vond zo’n beetje iedere Nederlander dat iedere Duitser niet deugde en dacht van zichzelf dat hij in het verzet actief was. Hieraan vooraf ging de in het toen nog vrome, christelijke Nederland waanzinnig populaire opvatting, dat de joden collectief verantwoordelijk waren voor de moord op Jezus. Of deze oer-Nederlandse tradities ook zijn voorgedragen als immaterieel nationaal-cultureel erfgoed is bij het verschijnen van dit artikel niet bekend.

Joden werden ook in Nederland eeuwenlang economisch achtergesteld en harder gestraft voor dezelfde vergrijpen dan christenen. Ze mochten geen lid zijn van gilden en moesten vaak extra belastingen betalen. Nog tot diep in de negentiende eeuw konden joden geen lid worden van een politieke partij en werden als een ander ras gezien. Binnen de vakbeweging en socialistische en communistische organisaties waren veel joden actief. Volgens de echte ariërs en katholieken waren de joden ‘woestijnvolk’, minderwaardig en crimineel en moest het land bevrijd worden. Volgens de nazi’s waren communisme en kapitalisme uitwassen van het jodendom, wat geen religie was maar een ideologie met als doel wereldoverheersing. De jodenhaat kende als hoogtepunt de holocaust. Volgens idioot veel mensen in de decennia daarna hadden de joden dat eigenlijk aan zichzelf te danken.

In Nederland kennen we tegenwoordig ook weer zulke geluiden, maar dan richting moslims. Er wordt geroepen dat de islam geen godsdienst is, maar een ideologie met als doel wereldoverheersing. Er is voorgesteld dat er een ‘kopvoddentaks’ moest komen en dat moslims geweerd moeten worden van de luchthaven Schiphol. Vrijwel dagelijks wordt via politiek en media geroepen dat Nederland moet ‘de-islamiseren’ — vergelijk: Entjuden — en bevrijd moet worden van de islam. De koran moet verboden worden, de islam verspreidt zich via de baarmoeder, moslims zijn ‘woestijnvolk’, minderwaardig en crimineel. De PvdA wordt de Partij voor de Arabieren genoemd en het is de schuld van links en ‘Gutmenschen’ dat er moslims in Nederland zijn. Er zijn zelfs opiniemakers die, met de moed der wanhoop eisen, dat de vermeende vijand volledig moet worden uitgeroeid, ook ver buiten Nederland. Gelukkig leven we in een andere tijd dan 70, 80 jaar geleden, maar net als toen is het vertrouwen in de democratie en rechtsstaat op een dieptepunt en de roep om een sterke autoritaire leider groter dan ooit.

Tegenwoordig is volgens absurd veel Nederlanders nazisme synoniem aan links, terwijl hierboven toch duidelijk zou moeten maken dat het helemaal niets met links te maken heeft. Maar veel mensen vertrouwen literatuur, wetenschap of journalistiek niet meer en gaan af op hun eigen gevoel, niet gehinderd door kennis en feiten. Zo kan het dat in Nederland de moord op de makers van wat meestal ‘extreemlinkse’ satire werd genoemd, gekaapt wordt door een heel scala van mensen met een mening, die zich afficheren als rechtsconservatief, patriottisch of ultranationalistisch. De inhoud van Charlie Hebdo ontgaat ze volledig, maar dat doet er ook niet toe. De aanslag is een perfect middel om de moslimhaat wat verder op te voeren. Zelfs de meest intolerante haatdragende racist heeft zichzelf de avatar van een cartoon van het tijdschrift toegeëigend. Er zijn er zelfs die de cartoonisten als multiculturalisten en de moord op hen zien als het gevolg van multiculturalisme. Zelf schuld dus.

Dat zulke onzin betrekkelijk succesvol is, blijkt uit de oorlogsretoriek van sommige politici en opiniemakers, de opiniepeilingen en de overmatige aandacht voor radicale rechtse standpunten in de media. Er worden wagonladingen deskundigen opgevoerd die allemaal iets vertellen over veiligheid en nog meer veiligheid en zelfs als er feitelijk niks bekend is, ons vertellen wat er aan de hand is. Een radioprogramma als Taalstaat, dat zogenaamd over taal gaat, gunt de hoofdredacteur van Elsevier bij wijze van column ruimte om ons te vertellen dat de PVV gelijk is aan het vrije woord. Geen enkele politicus wordt zo vaak geciteerd in verband met de aanslagen in Frankrijk als Geert Wilders. Zijn grote vriendin Marine Le Pen was vaak het middelpunt van spot in Charlie Hebdo. Voor de aanslag in Parijs werd die spot nog door Wilders demoniseren genoemd, een lot — hij kon het niet vaak genoeg herhalen — dat hij zelf ook moest ondergaan. Maar gelukkig voor hem kan hij profiteren van de aanslagen en nog verder gaan met het zaaien van haat tegen moslims. Niemand houdt hem meer tegen.

Dit artikel verscheen eerder op Krapuul, 10 januari 2015

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Cultuur, Europa, Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Met zijn allen in de herhaling

 1. Sonja zegt:

  “Volgens de echte ariërs en katholieken waren de joden ‘woestijnvolk’”

  Volgens de SP is de islam een “religie voor nomaden en woestijnrovers”. Dat schreef Theun de Vries in een bijlage bij de SP-nota Gastarbeid en Kapitaal (1983). Tot op de dag van vandaag menen prominente SP’ers trots te zijn op die nota.
  https://sptransparant.wordpress.com/gastarbeid-en-kapitaal/

 2. richard kamp. zegt:

  Niet eerder in mijn ondertussen lange leven maakte ik mee hoe gemakkelijk het kennelijk is hetzes te ontketenen.
  Dat wil zeggen, pas vanaf 1993, de moord op Rabin, kreeg ik de anti Palestijnse hetze in de gaten.
  T.a.v. de anti Putin hetze is een lichtpuntje dat velen daar grote vraagtekens bij zetten.
  Maar de anti Islam hetze woekert door, ik zie vrijwel geen nuance.
  Het enige is dan een enkeling die de Drobama moordpartijen ziet, vrijwel niemand heeft door dat tot ongeveer 1500 de Islam het grootste deel van de wereld beheerste, en dat vanaf dat Europa de wereldzeeën ging bevaren dat Europa, en vanaf 1945 de VS,, de wereld ging beheersen.
  Dat anderhalf miljard mensen die overheersing niet meer willen, mij lijkt het begrijpelijk.
  Wat de zaak erger maakt is dat het verzet tegen die overheersing wordt toegeschreven aan de Islam.
  Dat toeschrijven gebeurt op zeer beledigend wijze, vaak is het enige wat arme mensen nog overeind houdt hun eergevoel.
  De Islam speelde geen enkele rol in het verzet in Indochina tegen het westerse kolonialisme.
  Het duurde even voor ik de boeken vond die die intense haat daar verklaarden.
  George Orwell begreep dat al in de dertiger jaren, z’n boek Burmese Days.
  Voor Indochina:
  Paul Bonnecarrère, ´Par le sang versé, La Legion étrangère en Indochine’ , Paris, 1968, 2006
  Voor Algerije:
  Alistair Horne, ‘A savage war of peace, Algeria 1954-1962’, 1972, 2002, New York
  Opvallend is dan dat er geen haatgevoelens blijken bij de Palestijnse Hanan Ashrawi:
  ‘This side of peace’, Hanan Ashrawi, 1995, Simon + Shuster

 3. terrebel zegt:

  Uit oogpunt van welk idealisme dan ook mensen worden vermoord, voor de nabestaanden maakt dat hun geliefden niet minder dood.

  @Sonja: dat is dus volgens Theun de Vries en niet ‘volgens iedereen die lid is of sympathiseert met de SP.’ Zo schreef Breivik als christen een manifest dat leidde tot zijn moord op onschuldige kinderen. Maar dat betekent niet dat elke christen waar ook ter wereld het eens is met de inhoud van dat manifest, toevallig en uitsluitend omdat men ook christen is.

 4. Sonja zegt:

  @terrebel “dat is dus volgens Theun de Vries en niet ‘volgens iedereen die lid is of sympathiseert met de SP.’”

  Jawel. Ik heb dat uitgebreid onderzocht. Dat werd bij Gastarbeid en Kapitaal uitgegeven. En nog niet een SP’er heeft er afstand van gedaan.

 5. @Sonja
  ‘Tot op de dag van vandaag menen prominente SP’ers trots te zijn op die nota’

  Ik meen dat dat cynisch bedoeld is. Want het is precies andersom. De huidige leiding heeft afstand genomen van genoemde brochure van Anton Constandse. Zoals de verwijzing naar SPTransparant overtuigend aantoont. SP-kopstuk Tiny Kok gaf in 2002 toe dat de brochure de opmars van de SP heeft vertraagd. Kortom, prominente SP’ers willen liever niet dat de huidige SP nog wordt geassocieerd met de brochure. Hoe dan ook een interessante episode in de geschiedenis van de SP. Was het anders gelopen met Nederland als de SP eraan had vastgehouden?
  http://vorige.nrc.nl/binnenland/article1548844.ece

 6. Sonja zegt:

  “Het heeft de SP veel schade berokkend, het heeft ervoor gezorgd dat we later in de Tweede Kamer zijn gekomen”, aldus Tiny Kox. “Het was duidelijk dat we er niet doorkwamen, dus zijn we er vanaf 1985 over gaan zwijgen.” En dat zwijgen duurde welgeteld 10 jaar. Daarna stelden prominente SP’ers (op jacht naar PVV-stemmers?) toch weer “trots” te zijn op Gastarbeid en Kapitaal, tot op de dag van vandaag, maar dan met censuur: namelijk zonder de brochure bij naam te noemen.

  Jan Marijnissen (Vrij Nederland, 17 juni 1995):
  “Om eerlijk te zijn: ik ben er trots op dat wij ver voor Bolkestein, maar dan ook heel erg ver voor Bolkestein, dit onderwerp op de agenda hebben gezet. We zijn geweken, terwijl we hadden moeten doorzetten.”
  http://www.janmarijnissen.nl/interviews/langemars.stm

  Emile Roemer (in zijn allereerste persconferentie, 5 maart 2010):
  “Wilders is iemand die de wind mee heeft omdat hij een aantal problemen die onder mensen leven goed weet te verwoorden. Daar moeten wij open voor staan. Daar moeten wij heel voorzichtig mee omgaan. Die zijn problemen die de SP ook al lang – en eigenlijk vér voor Geert Wilders – benoemd heeft.”

  En getuige het grote hiaat: er nooit afstand van hebben genomen.

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s