Lekker belangrijk


De Volkskrant kwam gisteren met een van de BBC overgenomen bericht dat de Zweedse kunstenaar Lars Vilks een prijs voor moed heeft gekregen in het Deense parlement. Eerder dit jaar ontsnapte Vilks nog aan een aanslag op een bijeenkomst in een cultureel centrum in Kopenhagen. De prijs werd uitgereikt door de Danish Free Press Society, de moederorganisatie van de International Free Press Society (IFPS). Beide organisaties zijn opgericht door Kurt Hedegaard, een Deense conservatieve journalist die voor ophef zorgde door te beweren dat alle moslims kinderverkrachters zijn. In de adviesraad zitten tientallen strijders tegen de islamisering waaronder Bat Ye’Or en Frank Gaffney, de aanjagers van de complottheorie dat Europa binnen enkele jaren door moslims wordt overgenomen; iets dat ze al jaren roepen. Er zitten in de organisatie naast Europese vertegenwoordigers van extreemrechtse organisaties veel Amerikaanse Tea Party-vertegenwoordigers en neoconservatieve activisten, zoals David Horowitz en Andrew Bostom. In 2009 organiseerde IFPS de campagne om geld op te halen voor de verdediging van Wilders in de rechtszaak die tegen hem aangespannen was. In datzelfde jaar organiseerde en sponsorde IFPS talloze optredens van Wilders in de VS waarin hij waarschuwde voor de ‘islamisering’ en de bijbehorende ondergang van Europa en dat dat allemaal de schuld is van links, iets wat natuurlijk goed valt bij neoconservatieven.

Het Deense parlement had gisteren niets met de prijsuitreiking van doen, anders dan dat het een zaaltje ter beschikking had gesteld. Het zou dan ook correcter zijn geweest om te melden dat de prijsuitreiking had plaatsgehad in het parlementsgebouw i.p.v. het parlement. De IFPS is een parapluorganisatie van talloze anti-islamorganisaties, die — het is vast geen toeval — allemaal uit dezelfde personen bestaan als IFPS zelf. Je telt pas echt mee in die kringen als je een eigen anti-islamorganisatie hebt zodat de personen van andere vergelijkbare organisaties in het bestuur van jouw organisatie kunnen zitten. Meer of minder bekende personen achter IFPS zijn vicevoorzitter Paul Beliën, een paar jaar terug nog de rechterhand van Wilders en echtgenoot van Vlaams Belang parlementariër Sandra Coolen, Ned May, beheerder van Gates of Vienna, Geert Wilders, Robert Spencer, Daniel Pipes; eerder werden ook genoemd de arabist Hans Jansen, tegenwoordig Europarlementariër voor de PVV, en oud PVV-medewerker Ehsan Jami, die eerder de prijs van IFPS heeft gekregen, die Vilks gisteren heeft ontvangen. IFPS is dus ook geen organisatie die staat voor persvrijheid of vrijheid van meningsuiting, maar een club zelfbenoemde deskundigen die het begrip ‘vrijheid’ gebruiken als dekmantel voor het verspreiden van haat tegen moslims, immigranten en de multiculturele samenleving. Het zijn ook de aanstichters van de idee dat het blanke ras door immigratie wordt uitgeroeid en dat moslims eigenlijk nazi’s zijn die homo’s willen doodmaken. Dat Beliën en zijn vrouw Coolen zelf fanatieke anti-homoactivisten zijn wordt natuurlijk zorgvuldig verzwegen.

Het is niet de eerste keer dat de Volkskrant de een of andere prijsuitreiking als prominent voorstelt, zonder de achtergrondinformatie te geven. In 2009 meldde de Volkskrant en vele andere Nederlandse kranten dat Wilders ‘Man van het jaar 2008’ was geworden, een prijs die werd uitgereikt door Front Page Magazine van David Horowitz. Die prijs werd eerder verleend aan twee grenswachten die een ongewapende Mexicaan hadden doodgeschoten en aan Allen West, een ultraconservatieve oud-militair die uit het leger werd ontslagen en een boete kreeg vanwege mishandelingen in Abu Ghraib. West maakt nu furore als een van de kopstukken de Tea Party. Uiteraard worden zulke nare details niet genoemd in de Nederlandse media. Man van het Jaar worden in de VS is natuurlijk uitzonderlijk en nog uitzonderlijker is dat een Nederlander die onderscheiding krijgt. In dezelfde periode ontving Wilders nog twee onderscheidingen, de ‘Hero of Conscience Award’ van de American Freedom Alliance en de ‘Free Speech Award’ van de Florida Security Council, allebei organisaties waarvan het bestuur bestaat uit, hoe kan ook anders, leden van IFPS. Het draagt allemaal bij aan de mythevorming dat Wilders in het buitenland gezien wordt als een enorm belangrijk persoon ondanks de vele uiterst dubieuze relaties. En niet zonder succes. Dankzij de onzorgvuldige en sensatiebeluste Nederlandse media heeft de anti-islam beweging aan legitimiteit gewonnen en is de strijd tegen de ‘islamisering’ in Nederland een van de belangrijkste politieke thema’s. Zelfs bij de aanstaande provinciale verkiezingen.

Dit artikel verscheen eerder op Krapuul, 15 maart 2015

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media, Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Lekker belangrijk

  1. ed zegt:

    Het ‘noborders, no nations’, ‘geen mens is illegaal’-riedeltje van links werkt precies in het straatje van de ondernemers, waar men zich altijd zo tegen zegt af te zetten. Die krijgen namelijk doorlopend goedkope arbeidskrachten aangeleverd, waarna ze weer loonbesparing kunnen doorzetten. -Omdat de overheid volgens het eigen egalitaire vrijheidsbegrip verplicht is, iedereen een menswaardig bestaan te bieden, worden de kosten voor niet-deelname aan het arbeidsproces op de algemeenheid, dus de inheemse werknemers afgewenteld. Links wil ook, dat de inheemse arbeiders verarmen, omdat ze dan afhankelijk worden van een uitkering, en dus minder geneigd zullen zijn om op Rutte of Wilders te stemmen.

  2. tibaert zegt:

    Dit is op tibaert herblogden reageerde:
    Volg Walter. Betrouwbare informatie en nuttige analyses…

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s