Zwarte vrouwen, witte mannen


HandHet was weer een week vol ophef. De plaatsvervangende chef digitale redactie van de Washington Post, Karen Attiah, had het gewaagd een kritisch blog te schrijven n.a.v. een publicatie in de NRC van twee weken geleden. In dat artikel werden drie boeken over de rassenkwestie in de VS onder de loep genomen met een de kop waarin het N-word gebruikt werd en een illustratie van blackface stond. De zinsnede waarin het N-word stond was een citaat uit een van de boeken, maar dat was onduidelijk want de richtlijnen voor de vormgeving van de NRC staan niet toe aanhalingstekens te gebruiken. In de VS waar racisme nou niet bepaald een onbekend fenomeen is, rust een taboe op het N-word en blackface. Enigszins geschrokken van de ophef kwam NRC met een verklaring dat men niemand had willen kwetsen en dat er helaas geen aanhalingstekens mochten worden gebruikt. Attiah was overigens hiervoor als reporter voor persagentschap AP gestationeerd op Curaçao, dus had al wat mogen proeven van de Nederlandse standaardhouding.

Natuurlijk schiet een groot deel van Nederland in een kramp als een donkere niet-Nederlandse vrouw het waagt iets te zeggen over het welig tierende racisme in Nederland. Er zijn immers hiphop-artiesten die het N-word ook gebruiken, dus waarom mag een blanke dat dan niet? Sylvia Witteman, de echtgenote van de hoofdredacteur van de Volkskrant, vond de “knieval” van de NRC schandalig en noemde Attiah dom en kleinerend een “redactricetje”. In ‘normale’ werelden telt natuurlijk alleen de stem van de vrouw van de hoofdredacteur van de krant die zichzelf de grootste kwaliteitskrant van Nederland noemt. ‘Ondernemer’ Erik de Vlieger wees Attiah via twitter erop dat zij een baan had dankzij het koloniale verleden van Nederland en postte vervolgens een fotoshoot voor Playboy van zichzelf met twee naakte donkere vrouwen als bewijs dat hij geen racist was. Zelfs personen waarvan je dacht dat ze in staat zijn tot genuanceerd denken vielen van hun voetstuk. Waar bemoeide dat mens zich mee?

In Nederland denken veel mensen dat racisme in Nederland helemaal niet bestaat en als het al bestaat dan is het racisme van de gekleurde minderheid die de superieure blanke meerderheid discrimineert. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat Attiah naar goed Nederlands gebruik werd overstelpt met scheldpartijen, schofferingen, verwensingen en bedreigingen. Ongelijke kansen op de arbeidsmarkt, discriminatie, onrechtmatige arrestaties, slechte behandeling van asielzoekers: in de VN en het Europese hof voor de Mensenrechten liggen stapels documenten en uitspraken waarin de Nederlandse opstelling wordt veroordeeld. De eigentijdse Nederlandse reactie is dan dat mensenrechten maar moeten worden afgeschaft, want die staan succesvol ondernemen in de weg. De Kerwin Duinmeier-herdenking is dit jaar dan ook afgelast omdat men Sail Amsterdam niet wil verstoren.

Ondertussen wordt via de mainstream media de hetze tegen mensen die vluchten voor oorlog verder opgevoerd. Die worden tegenwoordig gelukzoekers, gevaarlijk en crimineel genoemd, net als de joden die in 1938 Nederland niet meer in mochten. Nederlanders die het buitenland alleen kennen van de televisie of een budgetvakantie, weten zeker dat vluchtelingen die moeten betalen om te kunnen vluchten geen echte vluchtelingen zijn. Een echte vluchteling is volgens veel Nederlanders iemand die in lompen rondloopt en geen mobieltje heeft. Onze nationale culturele identiteit wordt niet bepaald door wat we zijn, maar door wat we niet zijn of niet willen zijn. En iedere kritiek op onze gewoontes en cultuur wordt onmiddellijk, begeleid door een enorme hoeveelheid verwensingen en beledigingen aan het adres van de criticaster, naar de vuilnisbak verwezen. In een aanbeveling van het College voor de Rechten van de Mens (vroeger Commissie Gelijke Behandeling) over discriminatie in Nederland, wordt de regering daarom voorzichtigheidshalve slechts opgeroepen de “discussie in goede banen te leiden”. Dat de overheid de taak heeft discriminatie te bestrijden is kennelijk een stap te ver. Of te gevaarlijk?

De vraag is wat de overheid zou moeten of kunnen doen om het tij te keren en van Nederland een beschaafd land te maken. Premier Rutte staat aan de kant van de pro-Zwarte-Piet-aanhangers en meent dat immigranten discriminatie en racisme maar moeten accepteren en zich moeten invechten om een plekje in de samenleving te veroveren. Eerder wist hij na een vraag waarom er zo weinig vrouwen in zijn eerste kabinet zaten te melden dat hij had gekozen voor kwaliteit. Dit vraagt om een tegengeluid. Het probleem zit diep maar we willen het niet weten. Niet alleen immigranten en allochtonen worden gediscrimineerd, maar ook kinderen, vrouwen, gehandicapten, bejaarden, armen, noem maar op. De norm is de rijke westerse witte man en wil je erbij horen en gelijkwaardig behandeld worden dan moet je daar zoveel mogelijk op lijken. Daar zit het probleem. Daarom zitten er nauwelijks vrouwen en allochtonen in besturen en zijn de redacties van media grotendeels wit en mannelijk. Je kunt het misschien niet afdwingen met quota — hoewel dat in andere landen prima blijkt te werken — maar laten we dan eens beginnen de stereotypering in schoolboeken uit te bannen. Als kinderen van jongs af aan met blackfacekarikaturen, zoals Zwarte Piet, en vooroordelen — een juf is voor de kleuterklas — worden opgevoed, wordt ongelijkheid doelbewust in stand gehouden. Doelbewust is hier wel het sleutelwoord: als zelfs in de VS over dit aspect van onze cultuur geschreven wordt, kan niemand meer zeggen dat hij het niet geweten heeft.

Dit artikel verscheen eerder op Krapuul, 15 augustus 2015.

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Cultuur, Media en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Zwarte vrouwen, witte mannen

 1. Robert Kruzdlo zegt:

  Goed dat je het hele verhaal in Nederland houdt. De meeste hebben dat niet gedaan. Thuis is er genoeg te doen. Toch? Groet uit The USA

 2. tibaert zegt:

  Walter, het is nooit anders geweest, maar het past niet in het zelfbeeld van m.n. de “bovenmoerdijkse” Nederlander. En wat de overheid eraan kan doen? Denk terug aan de vorige eeuw, toen werd niet hardop uitgesproken, wat velen dachten. Het model waar Karen Attiah voor staat.
  Met die erfenis zitten we nu opgescheept met wel één zeer positief resultaat, de werkelijk hypocrieten, de linkse hypocrieten, vallen volledig door de mand. Dat wederom verklaart voor een groot deel het succes van… Is nu “het volk” dom, slim, onverstandig? Daar valt zo een, twee, drie geen antwoord op te geven. Het ZP gedoe vind ik wel hoogst onverstandig en het serieus nemen van die PC des te meer. De schone schijn bedriegt, dat weten we toch, daar hebben Hollanders altijd al in uitgeblonken, zeer tot genoegen van hun machthebbers.

 3. tibaert zegt:

  Walter, om misverstanden te verkomen, ik zag jouw stukje pas nadat ik het mijne gepost had: http://filou-maastricht.blogspot.nl/2015/08/jodenstreken-en-negerzoenen.html?view=magazine

 4. In het proces-verbaal van verleden jaar tijdens de Sinterklaas intocht schrijft de politie het volgende:
  “Wij hielden ons op tussen het podium van Sinterklaas en de media. Wij zagen hier gezinnen met hun kleine kinderen staan en daartussen mensen, die opvielen door hun afwijkende uiterlijk met betrekking tot het beeld van mensen met gezinnen. Hun uiterlijk zou je kunnen typeren als links georiënteerd. Wij spraken deze mensen aan en hoorden dat zij geen antwoord gaven op eenvoudige vragen als: ‘Waar komen jullie vandaan en wat komen jullie hier doen of wat is jullie intentie?’ Wij zagen ook meerdere mensen met een negroïde uiterlijk zich tussen het genoemde podium en de opstelling van de pers begonnen te verzamelen. Sommige van hun hadden grote rugzakken en andere droegen t-shirts met teksten tegen racisme. Dit beeld gaf ons een onrustig gevoel van veiligheid voor de aanwezige gezinnen.”———————————————
  Ongetwijfeld is dit bericht uit NRC door velen gelezen. Mij kwam het vandaag onder ogen. Wat dat betreft is Twitter en de alerte deelnemer daaraan een bron van blijvende informatie.
  In tegenstelling tot wat de reguliere media beweren heeft Twitter wel degelijk een grote meerwaarde. Ik schrik niet van de rechtse oriëntatie en het algemeen doorgegeven racisme bij de politie. Ik citeer hier een persoonlijke uitspraak die ik te vaak heb moeten aanhoren’ ‘ Kom kijken wat er bij ons in de cellen belandt en zie dat het voor 90% Marokkanen en Antilianen zijn. Zelfs die waarheid? heeft een achtergrond waar discriminatie aan ten basis ligt. Nee, waar ik van schrok is dat het facistische denkpatroon als rapportage opgeld doet in de proces-verbalen.
  Dat huidskleur, de lengte van je neus of de kleur van je haar/ogen en de maat van je schedel bepalend is geworden voor de Politienorm, om afwijkingen in politiek denken en gedrag vast te stellen. Dan zijn we nog slechts een stap verwijderd van reactionaire raszuivering.
  Ruim 70 jaar geleden ontstond een internationale samenwerking om dat de kop in te drukken.
  Het proces-verbaal bewijst het tegendeel. Het facisme en het racisme zijn in elkaar op gegaan. Voor velen ook op Twitter is het ok iemand vanwege zijn/haar afkomst en huidskleur te schofferen. Zij zijn heimelijk of openlijk voorstander van de kampen waarin ieder naar zijn afkomst de Jodenster de Roze Driehoek of de Zwarte Kraai moet dragen als teken dat zij Untermenschen zijn. Ongemerkt zijn we beland in de eeuw van verduistering.

 5. En daar zit je dan, als bovenmoerdijkse, witte man van bijna 50, blijk je het rolmodel van een racist te zijn. Kan me ook gediscrimineerd voelen, kies daar niet voor. Ik kies niet eens voor mijn eigen gelijk. Zit er in mij die verscholen racist? Denk het wel: de argumenten, ook hier genoemd, zijn veelal sterk en onderbouwd. Merk het eerlijk gezegd ook wel: op basis van ras heb ik vooroordelen, cultuurverschillen en onbegrip. Ben ook met de stereotype blackface opgegroeid (zwarte piet, Sjimmie, Asterix, Suske en Wiske…ben gek op stripboeken), zag er toen niks bijzonders in, zag niet een overeenkomst met onze Indonesische en Surinaamse buren. Nog steeds niet, maar het wereldbeeld van anderen leert mij dat een radicaal ander beeld breed gevoeld wordt. Schuldgevoel met terugwerkende kracht, tsja, zou wellicht moeten, maar kan er niks mee. Toch: rampen komen door deze jeugd: lees WOIII in de commentaren. Waakzaamheid is geboden.
  Mijn wording: door de polarisaties van het eigen gelijk wordt vaak de meest voor de hand liggende oplossing gepasseerd: ik werd bewust van mijn vooroordelen, ik denk na, luister naar anderen en evolueer. Hard gelijk werkt niet, niet voor mij. Ik kan de geschiedenis, mijn geschiedenis, niet veranderen. Wel mijn ontwikkeling en, een beetje, die van mijn omgeving. Door die bewustwording groei ik, ben ik niet meer naïef, zelfkritisch. Zie nu dat zwarte piet net zo goed groen kan zijn, zie Sjimmie veranderen in een leuke tiener en zie nog steeds de humor in van Baba, de Noorman in de Asterix-serie, die altijd tot zinken gebracht wordt. Zo langzamerhand verander ik en mijn omgeving naar een meer neutrale kijk op rassen. Polarisatie en hard gelijk: nodig om bewustwording te creëren, overbodig en zelfs schadelijk als echte verandering gewenst is. De vraag is of de bewustwording al genoeg aanwezig is dat we zonder kunnen. Ik wel, maar ja, wie ben ik?

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s