Sjoemeldemocratie


aanvalluhDe democratische rechtsstaat heeft het zwaar te verduren. In het dorp Geldermalsen liep een demonstratie van 1.500 mensen tegen de komst van een asielzoekerscentrum uit de hand. Men voelt zich overvallen door plannen van de gemeente opvang voor 1.500 asielzoekers te creëren. Er was door de gemeenteraad een vergadering belegd waar 60 mensen hun woordje konden doen. Het stadhuis was afgezet, de (vrije) pers mocht niet naar binnen. Volgens de gemeente was dit om meer ruimte te creëren voor burgers. De woordvoerder van de gemeente werd op Twitter geciteerd met “de landelijke pers interesseert ons helemaal niks.” Twee agenten raakten licht gewond, er werden viertien personen gearresteerd. De relschoppers kwamen volgens geruchten van buiten Geldermalsen.

De hekken werden omvergeduwd, er werd met stenen, bierflessen en vuurwerk naar de politie en het gemeentehuis gegooid, de politie loste waarschuwingsschoten. Alhoewel de verkoop en het afsteken van zwaar vuurwerk is verboden werd de vergadering begeleid met voortdurende knallen. Uiteindelijk werd het gemeentehuis ontruimd en hing er rook in de vergaderzaal. De rellen werden toegejuicht door tegenstanders van de democratische rechtsstaat. Als men niet wil luisteren naar relschoppers dan moet men het maar voelen, zo is de strekking. Blijkbaar is het volgens hen zo dat als ze hun zin niet krijgen er geen sprake is van democratie. Veel mensen zijn tegen de komst van asielzoekers want die plegen volgens hen geweld. Cynischer kon het bijna niet.

Ondertussen werd in Den Haag vergaderd over de nasleep van de deal die toenmalig Officier van Justitie, oud-staatssecretaris van Veiligheid en Justitie en nu Kamerlid Fred Teeven (VVD) had gesloten met drugsbaron Cees H. Die had van het OM de ruimte gekregen om via Luxemburg miljoenen wit te wassen en mocht zijn met crimineel geld verworven vermogen buiten het zicht van de fiscus behouden. In de vijftien jaar daarna werden kosten noch moeite gespaard om de deal in de doofpot te houden. Dat ging begin dit jaar mis toen bleek dat er volgens de bewindslieden een bonnetje zoek was dat kort daarna helemaal niet zoek bleek te zijn.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid werd sinds 2010 geleid door Opstelten en Teeven. De VVD voerde ook dit jaar verkiezingscampagne met harder straffen en criminelen niet laten lopen. Toen bleek dat Opstelten en Teeven de Kamer verkeerd hadden geïnformeerd over een deal met een topcrimineel en moesten opstappen, werden hun posities ingenomen door twee Kamerleden van de VVD. Nu wil het toeval dat dezen, Van der Steur en Dijkhoff, op de hoogte waren van de juiste informatie terwijl de rest van de Kamer, waarschijnlijk met uitzondering van de VVD-fractie, moedwillig verkeerd werd geïnformeerd. Een parlement hoort de uitvoerende macht te controleren, maar blijkbaar wordt daar bij de VVD anders over gedacht.

Gisteren kwam het Sociaal-Cultureel Planbureau (SCP) met een publicatie waaruit bleek dat Turkse en Marokkaanse jongeren helemaal niet massaal sympathiseerden met Daesh/IS en Syrië-gangers. Het onderzoek vond plaats nadat minister van Sociale Zaken Asscher een eerder onderzoek van het onderzoeksbedrijf Motivaction in twijfel had getrokken. Volgens Motivaction in 2014 steunde 90% van genoemde jongeren het geweld van Syriëgangers en Daesh/IS. Naar nu blijkt is precies het tegenovergestelde het geval. 92% keurt geweld af en heeft helemaal geen begrip voor Syriëgangers. Waarom Motivaction dat onderzoek zo presenteerde en wie hen heeft geïnstrueerd valse informatie naar buiten te brengen is onduidelijk.

Het helpt in ieder geval die media en politici die baat hebben bij angst, vreemdelingenhaat en racisme dat volgens Rutte gewoon bij Nederland hoort. Er worden voortdurend berichten de wereld ingeslingerd die suggereren dat vluchtelingen criminelen en verkrachters zijn. Zonder dat daarvoor bewijzen zijn worden zulke berichten geloofd en enthousiast gedeeld en worden volksvertegenwoordigers en hulpverleners met de dood bedreigd. De PVV van oud-VVD-er Wilders roept dagelijks op tot verzet tegen de hulp aan vluchtelingen. De rellen in Geldermalsen tonen aan dat zulke oproepen niets meer zijn dan uitlokking van en aanzetten tot geweld. En zolang een sjoemelende VVD het gecorrumpeerde ministerie voor Veiligheid en Justitie in handen heeft zal dat niet veranderen.

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media, Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Sjoemeldemocratie

 1. jelle vd wal zegt:

  Naar mijn mening werd de democratische rechtsstaat in 2005 opgeheven, toen de politieke ‘elites’ besloten de referenda over de EU grondwet te negeren.
  Op 12-12-2012, de datum is gemakkelijk te onthouden, vestigden zich EU ambtenaren in Den Haag om op onze begroting toezicht te houden.
  Het vrij verkeer van personen, volgens ex communist Barroso ‘een hoeksteen van de EU’ stuit al heel lang op verzet.
  Cameron wil daar nu in feite vanaf.
  Als dan een Duitse mevrouw met Napoleon ideeën roept ‘dat de Islam bij Duitsland hoort’, en dat de door haar opgeroepen migranten ‘Duitsland voor altijd zullen veranderen’, en alleen de O Europese landen verzet aantekenen, dat dan de vlam in de pan slaat, mij verbaast het niet.
  Geen regime kan eindeloos de gevoelens van een groot deel van de bevolking blijven negeren.
  Als wij een fatsoenlijke anti EU partij hadden, Wilders steunt m.i. indirect de EU, zoals FN of Ukip, dan kreeg die m.i. nog veel meer stemmen dan de PVV nu.
  Eens kijken of ditwordt geplaatst, de vrijheid van meningsuiting.

 2. terrebel zegt:

  Mensen die vluchtelingen in elkaar slaan en vervolgens met nog de knuppel in de hand roepen dat door de schuld van vluchtelingen er steeds meer geweld in Nederland komt vind ik stiekem eigenlijk heel erg grappig. Of niet kunnen spellen en dan roepen dat iedereen die niet goed Nederlands schrijft het land uit moet en ik reageer met ‘Wanneer ga je?’. Dat dus. Maar het is een ander soort lachen dan het weglachen dat Rutte zo graag doet.

 3. terrebel2.0 zegt:

  prank

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s