Nieuw in 2016: Hooivorkbrigadenieuws


hooivorkDe afgelopen dagen hebben we kunnen zien hoe nieuws zich kan ontwikkelen. Het begon met een bericht op 1 januari in de Duitse regionale boulevardkrant Express, die berichtte dat een aantal jonge vrouwen seksueel zou zijn geïntimideerd door een grote groep mannen in de omgeving van het station van Keulen. De krant beriep zich op berichten in sociale media die op nieuwjaarsdag opdoken. Er worden twee voorvallen genoemd nadat een slachtoffer zich bij de krant had gemeld. Zij noemt ook dat ze de politie had aangesproken en dat die met tien man op de groep zou zijn afgelopen, maar wat er daarna is gebeurd wordt niet genoemd.

In de dagen erna werd er lustig verder gespeculeerd op sociale media. Het zou ondertussen gaan om duizend mannen met een Noord-Afrikaans of Arabisch uiterlijk en er zouden tientallen vrouwen zijn aangerand. Daarnaast klonk vooral het verwijt dat er niet door de reguliere media over dit voorval werd bericht. In Nederland kwam Wierd Duk op The Post Online met het ‘nieuws’, met de aanvulling dat de media zo politiek correct waren dat men niet over de misdaden wilde berichten. Dat was ook de strekking van de meeste commentaren op sociale media. De media liegen (zie ook Pegida), de daders waren moslims en/of asielzoekers en het was allemaal de schuld van links.

Ondertussen wordt over het voorval ook bericht in serieuzere media. Der Spiegel spreekt van 60 aangiften die de dagen na 1 januari zouden zijn gedaan. Daarvan zouden er vijftien zijn vanwege aanranding en seksuele intimidatie en er zou één aangifte zijn van verkrachting. De meeste aangiften betreffen diefstal. Een grote groep feestvierders is altijd feest voor zakkenrollers. In de berichten wordt ook gemeld dat de jonge mannen dronken waren en met vuurwerk hadden gegooid naar feestvierders. Er zijn ondertussen vijf mensen aangehouden, maar het is niet bekend of die iets met de genoemde voorvallen te maken hadden.

Screen Shot 2016-01-05 at 06.38.50Maar voor sommigen was dit allemaal niet genoeg. Er ontstond een massale verontwaardiging op sociale media en de bekende rechtse webfora. Het was een schande dat de ‘politiek correcte’ media niet hierover wilden berichten. Men had al jaren gewaarschuwd voor asielzoekers en allochtonen en nu was het toch wel duidelijk dat de grenzen dicht moesten. Coryfeeën als Jan Roos gingen vol op het orgel met tweets als “Wat moet je nou doen als je een linkse policor wegkijker bent en je dochter is net in Keulen door 1000 Noord-Afrikanen aangerand/verkracht?”

Nu vijf dagen na de volgens Nederlandse media ‘massale aanranding’ is er nog weinig concreet bekend, maar het is vandaag topnieuws bij de NOS. De politie was in die nacht massaal aanwezig maar had helemaal niets gezien. Sterker, men wist er pas van nadat er aangiften werden gedaan, volgens de woordvoerder van de politie. Ook hangen er op en rond het station in Keulen honderden bewakingscamera’s maar blijkbaar was niemand wat opgevallen. Je zou denken dat een groep van duizend niet-blanke aanranders toch moet opvallen. Er zou zelfs een politieagente zijn betast. Vandaag is er een crisisoverleg bij de politie in Keulen.

Wat wel duidelijk is is dat er tientallen mensen zijn beroofd, maar de politie nog in het duister tast over precieze aantallen. Het is ook duidelijk dat een aantal vrouwen aangifte van aanranding heeft gedaan, maar als verklaring geeft men dat seksuele intimidatie en aanranding slachtoffers afleiden, die vervolgens hun tas, portemonnee en mobiele telefoon kwijt zijn. De Duitse boulevardkrant Bild komt met een lijst tips hoe je kunt voorkomen dat je en seksueel wordt lastig gevallen en wordt beroofd van eigendommen. In Nederland wordt het voorval ondertussen door sommigen politiek uitgebaat om stemming te maken tegen allochtonen, asielzoekers in het bijzonder.

Ook media en personen die er niet over berichten zijn vervolgens schuldig. Alhoewel volgens de politie van Nordrhein-Westfalen er nog weinig concreet bekend en zeker is en er meer vragen zijn dan feiten heeft een radicaal rechts blok het vonnis al lang klaar liggen. Er wordt een soort showproces gevoerd op sociale media, waar mensen hun legitimiteit enkel aan het volume van hun geschreeuw te danken hebben en de inhoud niet verder reikt dan dat de ander niet deugt en dient te worden buitengesloten. Het opeenvolgende manipuleren van nieuwsfeiten door journalisten is of ingegeven door criminele motieven of onderworpen aan een politiek motief. En vaak sluit het een het ander niet uit en in de extreemste gevallen kunnen ze zelfs niet zonder elkaar.

Dit artikel verscheen eerder op Krapuul, 5 januari 2016.

Naschrift 6 januari 2015. Er is ondertussen iets meer bekend en de ophef heeft nu alle media en de politiek bereikt. Er zijn 90 aangiften gedaan van diefstal en aanranding en er circuleren interviews met ooggetuigen. Politiebronnen spreken van een groep van 40 (dus geen 1.000) personen die systematisch vrouwen hebben omsingeld, betast, aangerand en beroofd. Ook zijn de daders volgens burgemeester Reker geen vluchtelingen. Sommigen bronnen noemen dat dit aan de orde van de dag is en er al jaren criminele bendes actief zijn in het gebied in de omgeving van het station en de dom van Keulen. Er is veel verontwaardiging over de wijze waarop de politie (niet) heeft opgetreden. De politie zegt vandaag dat ze de situatie verkeerd hadden ingeschat en noemde de eerdere verklaring van 1 januari dat de nacht ontspannen was verlopen met de kennis van nu onjuist. Men belooft beter op te letten rond het carnaval over enkele maanden. Zie ook: Der Spiegel van 5 januari 2015.

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Cultuur, Media, Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s