“Zie je wel!”


biertjeDe dag nadat in Nederland ophef ontstond over wat er in Keulen tijdens de jaarwisseling was gebeurd. Er worden allerlei vergelijkingen gemaakt om het voor het publiek gemakkelijk te maken. Daders en slachtoffers van verkrachtingen worden gebruikt om de discussie over wat in Keulen is gebeurd richting vluchtelingen, asielzoekers, allochtonen en immigranten te duwen. Politiek en politie proberen tevergeefs het publiek te informeren met de weinige feitelijke informatie over wat er in de bewuste nacht is gebeurd, buiten dat 90 vrouwen in de afgelopen dagen aangifte van aanranding en diefstal hebben gedaan.

De Nederlandse media lukt dat aardig zonder te luisteren naar politici of autoriteiten, die iets zeggen wat men liever niet wil horen. Liever citeert men slachtoffers en het publiek. Op The Post Online, motto: “voorbij het eigen gelijk”, vertelt Twitterlegende Geert Wilders dat wat in Keulen is gebeurd ook in Nederland zal gebeuren als men niet naar Geert Wilders luistert en de grenzen niet dicht gaan voor moslims en vluchtelingen, die allemaal onze vrouwen willen verkrachten. Ook op TPO weet Wierd Duk heel zeker dat het om Noord-Afrikanen en duizend daders gaat, want hij was tenslotte de eerste die op het bericht van Express wees. Bart Schut maakt op Jalta een vergelijking met het Tahrirplein in Caïro, waar men in opstand kwam tegen het regime van Moebarak en waarschuwt tegen miljoenen moslims die ons willen overnemen en verkrachten.

De vergelijking die Schut maakt is dat er tijdens de demonstraties vrouwen werden aangerand en verkracht. Wat hij niet noemt is dat die verkrachtingen plaatsvonden aan de rand van het Tahrirplein, waar in 2011 een kamp ontstond van demonstranten tegen de toenmalige regering. Dat neemt hij als bewijs dat islam verkrachting propageert en moslims verkrachters zijn. Dat de grijpgrage daders ook stomdronken waren en de meeste aangiften diefstal betroffen is niet belangrijk genoeg om te noemen. Omdat de daders waarschijnlijk lid zijn van bendes die vooral uit Algerijnen en Marokkanen bestaan, die al jaren de buurt onveilig maken, trekt hij de lijn van Keulen naar Caïro en weer terug naar Keulen. Het waren verlossende woorden voor hen die al jaren wachten op de protocollen die ze graag willen horen.

In werkelijkheid wordt de omgeving rond het station tegenover de dom van Keulen al jaren geplaagd door criminele bendes die inbreken, zakkenrollen en vrouwen lastig vallen. Daarbij zijn er drugs in het spel en wordt er veel gedronken. Volgens de politie is er geen sprake van duizend verkrachters, maar toch wist de nationale nieuwszender NOS baas Bert Brussen van TPO te strikken, die ons er nog eens op wees dat het toch echt om asielzoekers ging. Een tweet van Jan Roos werd geciteerd op de website van de NOS die er nog maar eens inwreef dat er tot grote schande mensen zijn die wegkijken bij duizend mannen die een vrouw verkrachten, nadat hij vorig jaar op Twitter had gemeld dat hij graag vrouwen verwelkomde die via een DM (direct message) hun borsten met hem wilde delen.

Over de eigenlijke misdaad, seksueel misbruik van vrouwen, heeft men het nauwelijks. Die verdwijnen volgens genoemde ‘opiniemakers’ vanzelf als je de grenzen sluit en de vreemdelingen eruit gooit. Er is in Duitsland veel kritiek op de rol van de politie en de media. De politie in Keulen doet niet meer dan crowd control dan de gewenste misdaadpreventie of -bestrijding. Politici eisen in grote bewoordingen een hardere aanpak en zeggen dat de politie heeft gefaald. Er werd gisteren op het plein voor de dom in Keulen gedemonstreerd door enkele honderden personen tegen geweld tegen vrouwen. Als iedereen zo enorm betrokken is bij het lot van deze vrouwen, waarom stonden daar gisterenavond geen duizenden mensen of meer?

De onduidelijke en stemmige berichtgeving mondde in ieder geval op sociale media uit in een waar volksfeest vol dronken beleving als protest. Aangemoedigd door opiniestukken, gedeelde meningen en ooggetuigenverklaringen op Facebook kon je lekker tekeer gaan tegen de vermeende daders over de ruggen van de slachtoffers. Iedere samenzweringstheorie heeft evenveel recht van bestaan en als je niet PVV stemt ben je tegen Nederland. Andere ‘kritische geluiden’ waren dat iedereen die twijfelt over de georkestreerde berichtgeving medeschuldig was aan de “massale verkrachtingen”. Ook moest Merkel worden verkracht en opgehangen en werden online bedreigingen geuit aan het adres van mensen die graag goed geïnformeerd willen zijn. Voor de slachtoffers zelf is er helemaal geen aandacht. Die zijn slechts een instrument voor het eigen gelijk.

Dit artikel verscheen eerder op 6 januari 2016.

Naschrift 7 jan 2016; 9 uur: Er zijn ondertussen 150 aangiften gedaan waarvan volgens de ene bron een kwart en volgende de andere driekwart van aanranding. Er zijn volgens de politie drie tot zeven verdachten in het vizier. Er is nog niemand opgepakt. Ondanks dat verhalen dat het zou gaan om 1.000 aanranders die vluchtelingen zijn door autoriteiten zijn ontkracht worden dergelijke spookverhalen nog steeds enthousiast door Nederlandse media en in talkshows verspreid. Er is blijkbaar geen enkele behoefte aan feitelijke informatie.

Naschrift 7 jan 2016; 19 uur: De ontwikkelingen gaan nu heel snel. Er wordt (anoniem) bericht over politierapporten die in de dagen na 1 januari zijn geschreven die een ander beeld geven dan de officiële verklaringen tot nu toe. De politie zou wel op de hoogte geweest zijn van aanrandingen, agenten werden gefrustreerd door de massaliteit en noemt te weinig capaciteit en gebrek aan steun van bovenaf. Er circuleren nu ook berichten dat er spraken zou zijn van een militaire organisatie die overal in Europa in de bewuste nacht vrouwen hebben aangerand. Veel blijft onduidelijk, maar de kritiek op politie en politiek neemt toe. De druk op politiebaas Albers wordt steeds groter.

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Cultuur, Media, Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op “Zie je wel!”

 1. Egbert zegt:

  Het getal “1000 daders” of “1000 Noordafrikanen/Arabieren” wat in de eerste dagen rondging blijkt te betekenen: Er waren zo’n 1000 mensen op het plein. De daders waren (zover nu bekend) enkele tientallen daarvan.

  Lodewijk Asscher heeft het op facebook over “De daders – een grote groep jonge Noord- Afrikaanse mannen -“, “Arabieren” wordt dus onverklaard weggelaten. Trouwens knap, voor zijn doen, dat hij de Turken er niet bij betrekt.

 2. Kamiel Choi zegt:

  Bedankt voor je weloverwogen stuk. we hebben intellectuelen als wltr bnjmn juist nu hard nodig

 3. reinejragolo zegt:

  Gelukkig maar dat wij in onze westerse samenleving geen gebruikers van drugs, alcohol en geen aanranders hebben.

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s