Wegkijken voor intellectueel minder bedeelden


testosteronbomFeiten, ze zijn soms lastig. Telegraaf en AD hebben een WOB-verzoek ingediend over het aantal misdrijven en zedenzaken in AZC’s. Naar nu blijkt waren er 55 meldingen van zedendelicten op 47.000 bewoners van AZC’s. Voor het gemak ronden we dat af naar 1 op 1.000 asielzoekers. Landelijk zijn er volgens het Centrum Seksueel Geweld. 100.000 zedendelicten. Op een bevolking van bijna 17 miljoen betekent dat ongeveer 6 incidenten op 1.000 inwoners*. Met andere woorden, onder Nederlanders zijn er gemiddeld zes keer zoveel ‘testosteronbommen’ als onder asielzoekers. Het gaat natuurlijk om aangiften en schattingen, niet om feitelijke veroordelingen. Maar in het geval van asielzoekers vinden veel Nederlanders dat een aangifte voldoende bewijs is van een misdaad.

Ondertussen wordt er in Duitsland melding gemaakt dat veel van de aangiften van aanranding door vluchtelingen verzonnen zijn. In Keulen tijdens oudejaarsnacht is tot nu toe één valse aangifte bekend, maar het onderzoek is nog maar net begonnen. Allerlei fantastische voorstellingen van ontvoeringen en verkrachtingen van voornamelijk minderjarige meisjes door vluchtelingen en asielzoekers worden ijverig gedeeld op Facebook en Twitter. Vaak worden die begeleid door oproepen om naar een Pegida-demonstratie te komen of de wens dat Merkel opgehangen en verkracht moet worden. De politie heeft het er maar druk mee en klaagt dat dit ten koste gaat van serieuze zaken en de aandacht afleidt van de werkelijke slachtoffers van seksueel geweld. De eerste personen die zulke valse aangiften hebben gedaan zijn intussen aangeklaagd.

In Nederland is er een tegenovergestelde ontwikkeling aan de gang. De correspondent voor de NOS in Duitsland Jeroen Wollaars mocht gisteren bij het immens populaire ons-kent-ons-programma De Wereld Draait Door vertellen dat de Duitse (publieke) media politiek correct zijn en dat men de waarheid niet wil vertellen om extreemrechts niet in de kaart te spelen. Dat kwam volgens hem omdat Duitsland geen Fortuyn heeft gekend en het ontbreekt aan websites als GeenStijl en The Post Online. De tafelgasten en publiek reageerden enthousiast op de uitspraken van Wollaars. Eindelijk iemand die de waarheid wilde vertellen. Gelukkig kennen we in Nederland niet de journalistieke veelkleurigheid als in Duitsland.

Ondertussen worden burgerbijeenkomsten van gemeenten over geplande voorzieningen voor asielzoekers afgelast na bedreigingen en intimidaties en wordt de pers geweerd uit angst voor ongeregeldheden. Raadsleden en burgemeesters worden met de dood bedreigd, demonstranten tegen Wilders worden bedreigd, geïntimideerd en uitgescholden onder het toeziend oog van de ordediensten. In Nederland wordt een extremist gezien als representatief voor de groep die hij zegt te vertegenwoordigen, tenminste, als het niet om een ‘echte’ Nederlander gaat. Een ‘echte’ Nederlander daarentegen kan helemaal geen extremist zijn. Als die bedreigt of zelfs dreigt met verkrachting, geweld en moord is dat een normale reactie van een bezorgde burger, niet iets om je verder druk over te maken.

Dit artikel verscheen eerder op Krapuul, 29 januari 2016

* Voetnoot en naschrift, 2 februari 2016

In het artikel werd eerder genoemd dat er jaarlijks 80.000 aangiften zijn van seksueel geweld. Dat is niet correct. In 2013 waren er 8.000 aangiften. Volgens het CBS wordt slechts 11% van de incidenten gemeld en van slechts 3% aangifte gedaan.

Er zijn in Nederland volgens het Centrum Seksueel Geweld jaarlijks naar schatting 100.000 zedendelicten. Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) noemde enkele jaren terug dat 40% van alle vrouwen in Nederland te maken heeft gehad met een vorm van seksueel geweld, waarvan 80-90% van de daders familie of bekenden zijn van het slachtoffer.

De 55 incidenten die door het COA zijn geregistreerd zijn harde cijfers. Daarbij moet worden opgemerkt dat bij het COA letterlijk alles wordt geregistreerd, i.t.t. incidenten in heel Nederland, waarvan het meerendeel dus niet wordt geregistreerd. In een van de 55 incidenten was de dader overigens een Nederlander.

Blijft dat het aantal seksuele delicten in Nederland in verhouding hoger is dan het aantal seksuele delicten in AZC’s. Wat ook blijft is dat Nederlanders de cijfers over seksueel wangedrag van de eigen bevolking minder serieus nemen dan die van immigranten, asielzoekers of allochtonen.

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media, Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

10 reacties op Wegkijken voor intellectueel minder bedeelden

 1. Steven zegt:

  Als we hierin ook meenemen dat in AZC’s er verhoudingsgewijs meer mannen wonen, dat de leefomstandigheden niet om over naar huis te schrijven zijn en dat de zedenincidenten van asielzoekers onder een vergrootglas worden gelegd, dan is het aantal incidenten bijzonder laag.

 2. Dit is op Bitterzoet & zoutzuur herblogden reageerde:
  Bij deze voluit onderschreven!

 3. Als ik u was, zou ik het nieuws in Duitsland eens volgen en de dagelijkse aanrandingen en verkrachtingen door (groepen) asielzoekers (ja, niet allemaal natuurlijk) van vrouwen en meisjes. Ook is het uiteraard zo dat aangiften van zedendelicten door asielzoekende vrouwen niet zo ‘normaal’ is als door Nederlandse vrouwen, wat al laag is. Ook waarschuwt oa Amnesty International dat vrouwen en meisjes die naar Europa vluchten met veel seksueel geweld te maken krijgen. Door smokkelaars, maar ook door mede mannelijke vluchtelingen. Dat zit vast niet in ja analyse. Kortom, je analyse rommelt van alle kanten en doet vrouwen die met seksueel geweld te maken krijgen in AZC’z geweld aan. Ook de andere Europese vrouwen die met dit toegenomen geweld te maken krijgen.

  • wltrrr zegt:

   Ik maak geen analyse. Ik constateer dat Nederlanders sneller opgewonden raken van geruchten van groepen verkrachtende asielzoekers en vluchtelingen en nauwelijks van het veel vaker, ook in verhouding, voorkomende seksueel geweld onder de eigen bevolking. Tot op heden is er geen enkel hard bewijs dat seksueel geweld tegen vrouwen is toegenomen door de toename van asielzoekers en vluchtelingen. Wat wel dramatisch is gestegen is de vreemdelingenhaat, het verspreiden van spookverhalen en het aantal aanslagen tegen asielzoekerscentra.

   Amnesty waarschuwt omdat vrouwen en kinderen kwetsbaar zijn. Veel Nederlanders (en Duitsers) willen juist dat die helemaal geen bescherming of hulp krijgen, omdat, opgehitst door rechts-populisten en hun media, ook die als bedreiging worden ervaren.

   Voor het stimuleren van haat en angst tegen asielzoekers en vluchtelingen zijn genoeg andere websites te vinden.

   Inhoudelijke bijdragen worden gewaardeerd. Valse beschuldigingen, complotverhalen en gescheld worden verwijderd.

   • Nogmaals, dat er minder aangiftes zijn onder asielzoekers betekent niet dat dat ook in werkelijkheid laag is. Om verschillende redenen zullen deze vrouwen, met name, geen aangifte doen en dat is lager dan de NL vrouwen doen. Verdiep je daar eens in, in het aangifte doen zelf en waarom dat zo laag is in de westerse wereld. Vrouwen uit landen waar de schaamte en schuld en eer een nog groter probleem is en politie niet vertrouwen, zullen geen aangifte doen. Vooral ook niet als de dader(s) in hetzelfde AZC verblijven. Je ziet al hoe moeilijk de homoseksuelen het hebben in de AZC’s die zelfs aangemoedigd worden aangifte te doen, dat gewoon niet doen. Veel te gevaarlijk. Hier kijk jij allemaal niet naar.

    Ook is het zo dat minimaliseren van seksueel geweld tegen asiel vrouwen en kinderen, hen verder onderdrukt. Ook gaat dit ten koste van de veiligheid van NL vrouwen. Ik vraag me af wat je agenda is hiermee? Ik heb geen enkele rechtse NLer gehoord die wil dat asielzoeker vrouwen en kinderen geen betere bescherming krijgen in AZC’s.

    Als je wilt ontkennen dat de situatie in Duitsland voor vrouwen is verslechterd door de migratie golf, dan steek je je kop in het zand. Je ziet dagelijks dat er ernstige problemen zijn bijgekomen voor deze vrouwen en meisjes. En dat redeneer je niet weg met wat cijfers. Hun realiteit is veranderd en voelen zich minder veilig. Ook zelfs in NL is dat het geval. Na Keulen etc voelt 45% van NL vrouwen zich onveiliger, 2/3 kijkt negatiever naar migrante mannen. En dat is realiteit voor ons.

   • wltrrr zegt:

    Naast andere vormen van misdaad is het aantal seksuele misdrijven in de afgelopen decennia enorm gedaald. Dat mensen zich onveiliger voelen wil nog niet zeggen dat het onveiliger is. Dat de situatie verslechterd zou zijn voor vrouwen door de immigratiegeloof wordt niet gestaafd door cijfers. Dat is vooral wat (radicaal-)rechtse media ons willen doen geloven en mensen die elkaar opstoken via sociale media.

    Alles wat in een AZC gebeurt ligt onder een vergrootglas, i.t.t. de rest van Nederland buiten de AZC’s. Er is dus geen enkele reden om aan te nemen dat het (veel) meer dan 55 gevallen zijn. Volgens Centrum Seksueel Geweld zijn er in heel Nederland jaarlijks 100.000 incidenten met seksueel geweld, hoger dus dan de genoemde 80.000.

    In 80-90% van de gevallen van seksueel geweld in Nederland is de dader familielid of bekende van de familie. Naar schatting 40% van alle vrouwen in Nederland hebben te maken gehad met seksueel geweld (WODC). Daar zou ik mee eerder ongerust over maken. Het is volstrekt zinloos seksueel geweld te sorteren op asielzoekers en niet-asielzoekers. Je lost bestaande problemen er niet mee op.

    En zoals Sandra zegt, elke aanranding is er een teveel.

 4. sandra zegt:

  Elke aanranding is er 1 teveel.

 5. Je hebt het mis. In bijv Polen worden veel minder aangiftes gedaan van seksueel geweld naar vrouwen. Maar het seksuele geweld is daar hoger dan hier, dat is ook onderzocht. Verder is het veelzeggend dat je vrouwen, na Keulen, niet serieus neemt. De onveiligheid is toegenomen. Het gaat mij niet zozeer om wie er meer seksuele delicten plegen. Maar dat er veel meer bijkomen door de migranten, die voornamelijk man zijn. En dit zorgt voor onveiligheid voor vrouwen en schendt onze rechten. Jij hebt duidelijk een agenda en ik hoop dat mensen zo slim zijn dat te zien.

  Jij begrijpt niet hoe dat werkt bij vrouwen die te maken hebben met seksueel geweld, dat zie ik aan wat je zegt. AZC’s zijn ook nog vaak onderbemand. Dus daar gaat je punt.

  Dat vrouwen zich onveiliger voelen en migrante mannen negatiever beoordelen, heeft niets met rechtse media te maken, maar gewoon met wat er met Oud en Nieuw in heel Europa is gebeurd met vrouwen, wat ongekend is. Daar hebben we geen media voor nodig. Ook dagelijks (groeps) aanrandingen en verkrachtingen door migrante mannen in oa Duitsland. Nogmaals, je doet vrouwen zeer tekort en gebruikt ze voor je eigen agenda. Heel kwalijk.

  • wltrrr zegt:

   Dit is het laatste commentaar dat ik toelaat, want het glijdt af naar complotverhalen en onzin. Ik heb geen agenda en er zijn geen dagelijkse massa-aanrandingen en -verkrachtingen door asielzoekers in oa. Duitsland.

 6. Rob Alberts zegt:

  Van welke kant ook bekeken, het blijven treurige incidenten.
  Bezorgde groet,

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s