Verzin een geschiedenis en win een identiteit


Hoe ontstaan tradities? In Nederland is het vooral belangrijk hoe media en commercie en in hun kielzog de politiek met onderwerpen die leven onder de bevolking omspringen. Zo kent Nederland sinds een paar dagen de nieuwe traditie Black Friday. De hele dag werd je om de oren geslagen met nieuwsberichten en reclameboodschappen om maar niets te missen van wat de mensen beweegt en allerlei fantastische aanbiedingen. NOS Radio1 Journaal sprak van het “Black Friday weerbericht” zodat je weet wat je te wachten staat als je op weg gaat naar het warenhuis vol aanbiedingen. Black Friday is de dag na Thanksgivingsday, wanneer Amerikanen dankbaar zijn voor alles wat ze van de oorspronkelijke bevolking mochten afpakken omdat hun god het zo bedoeld had. De dag erna wordt dan alles wat is overgebleven tegen korting verkocht en worden de winkels onder de voet gelopen. Het is niet de vraag of, maar wanneer Black Friday een plekje krijgt in de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed in Nederland.

In de Rai in Amsterdam hield zaterdag het Forum voor Democratie (FvD) van Thierry ‘vrouwen willen met geweld genomen worden’ Baudet een partijcongres. Voor een uitzinnige menigte van logischerwijs meest mannen (85%), waaronder veel gefrustreerde VVD-ers en teleurgestelde PVV-ers, hield Baudet de menigte voor dat zij de laatste generatie zijn en alleen hij het land nog kan redden van de ondergang. Als zijn FvD niet de meerderheid krijgt en Baudet geen regeringsleider wordt is het over twee decennia over en uit voor Nederland. Hij sprak over een “duizelingwekkend destructieproces” dat zich aan het voltrekken was in Nederland, “Troje brandt!”. Hij vroeg zich af hoe het toch kon dat een land dat eeuwen geleden de zeeën domineerde en rond 1648 vrij en democratisch was nu aan de rand van de afgrond staat. Thierry weet zeker dat als hij premier wordt het tij nog gekeerd kan worden. Hij beloofde een renaissance zodat Nederland weer net zo geweldig kan zijn als 150 jaar of langer geleden.

Voor vrouwen bestaat er nog geen eeuw algemeen kiesrecht, maar soit. Ze waren niet voor niets in de minderheid op het congres. Voor de congresgangers maakte het allemaal niet uit. Ze mochten weliswaar niets inbrengen behalve applaus, ze waren getuige van de geboorte van een zelfbenoemde leider, die je natuurlijk niet moet lastigvallen met kritische vragen of amendementen. Zo ook de enorme blijdschap in de media, dat er na Wilders een nieuwe volksmenner is opgestaan. De Volkskrant sprak over “potentie”. Het NOS Journaal opende zelfs met het partijcongres van Baudet. Het waren beelden vol windmolens, VOC-schepen, koeien, Unox-meisjes die aan de nieuwjaarsduik deelnamen, voetbalsters en schaatsers. Baudets mentor Paul Cliteur, hoogleraar rechtswetenschap aan de universiteit van Leiden, vertelde met een vergiet op zijn hoofd dat het college voor de rechten van de mens moest worden opgeschort. De zaal was uitzinnig.

In de Telegraaf pleitte Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam voor het herstellen van de schandpaal op het dorpsplein voor veroordeelde criminelen. Je moet immers met de tijd meegaan. Op Twitter vertelde Telegraaf-columnist Leon de Winter dat hij een documentaire op Youtube had gezien waarin werd gesteld dat de traditie van sinterklaas en zwarte piet al duizenden jaren oud is en niets met Blackface te maken heeft en de discussie dus voorbij was. Onder aanvoering van Martin Sommer mocht een leger aan boze witte mannen in de Volkskrant en andere media vertellen dat de overheid neutraal moet zijn dus dat een agent met een hoofddoekje toch echt niet kan, maar er niets mis is met politieagenten die zich uitdossen als zwarte piet. Het meest tot de verbeelding sprak wel de voormalige verzetskrant Trouw, waarin Baudet mocht vertellen dat hij werkt aan een grote volksbeweging die de Nederlanders zal doen ontwaken.

Nederland is een enorm rijk land en volgens allerlei onderzoeken zijn de mensen gemiddeld nergens zo welvarend en gelukkig als hier. Toch is een groot deel van de eigen bevolking niet onder de indruk. Men verlangt terug naar een tijd die er nooit is geweest, toen iedereen in een huisje ontworpen door Anton Pieck woonde en er nog geen “negers” of “geitenneukers” in de straat woonden. Dat verlangen is zo sterk dat men bereid is alle rechten en vrijheden op te geven als dat oude, machtige Nederland maar wordt hersteld. In Leiden deelden als zwarte piet verklede antisemieten van Identitair Verzet kleurplaten uit aan kleuters met het opschrift “onze toekomst, onze strijd.” De politie zorgde ervoor dat de verspreiding zonder problemen verliep. De binnenlandse veiligheidsdiensten hadden een paar dagen eerder gerapporteerd dat er geen geweldsdreiging uitging van extreemrechts, maar dat actievoerders tegen racisme potentiële terroristen zijn. Op het congres van de ChristenUnie, ook op zaterdag, werd minister van landbouw Carola Schouten “superherderin van alle kuddes in Nederland” genoemd. Zo’n groot mogelijke onzin over een niet bestaand heden of beter nog verleden zo vaak mogelijk rondpompen, zo ontstaan in Nederland tradities. Dat is wat het volk wil, wat de media doen omdat ze niet anders kunnen en uiteindelijk gewoon overheidsbeleid.

Naschrift. In de oorspronkelijke versie stond “Men verlangt terug naar een tijd die er nooit is geweest, toen iedereen in een huisje ontworpen door Anton Pieck woonde en er nog geen negers of moslims in de straat woonden.” Daarop kwam kritiek en de suggestie het n-woord te vervangen door “zwarte mensen”. Omdat het gaat om uitspraken van personen die menen dat de prenten van Anton Pieck het werkelijke Nederland voorstellen, heb ik het n-woord tussen aanhalingstekens geplaatst en moslims vervangen door het in Nederland gangbare “geitenneukers”. Dat zijn niet mijn woorden, maar illustraties van racistisch Nederland.

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Cultuur, Media, Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Verzin een geschiedenis en win een identiteit

  1. Lehti Paul zegt:

    En intussen wordt een docent NL die een opdracht aan 5 VWO gaf, waarin hij de vraag stelde of FvD tijdverschijnsel is of nog zal groeien, op twitter onder vuur genomen door ander lid FvD. De vraag luidde of de leraar ontslagen moest worden of anderszins gestraft. Want indoctrinatie (docent had term ”enkele witte mannen’ gebruikt in bij beschrijving van wat de hoofdman voor regering wilde). Leraar heeft zich nader verklaard op twitter, Baudet zweeg en in reacties las ik dat men opdracht leraar vaak erger vond dan oproep tot ontslag. Pardon, herstel, het was geen ‘oproep’ maar een ‘vraag’.
    Droevig.

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s