Nederlandse banaliteiten


Enkele dagen terug werd een bericht gepost door een in Berlijn gestationeerde columniste van The Post Online, Sietske Bergsma, waarin werd gesteld dat de Hongaars-Amerikaanse filantroop George Soros een derde van het Europarlement in zijn zak heeft. Soros is al jaren geliefd doelwit bij het ondertussen zeer gemêleerde extreemrechts, omdat hij zou hebben gecollaboreerd in WO2 (hij was aan het einde daarvan 14 jaar oud), een jodenhater zou zijn (hij is zelf van joodse afkomst) en het brein zou zijn achter het binnenlaten van miljoenen immigranten en moslims die de superieure westerse cultuur om zeep willen helpen (zijn Open Society Foundation ondersteunt ngo’s en mensenrechten- en hulporganisaties om zo landen zonder democratische instellingen te ondersteunen in het democratiseringsproces).

Het is grofweg hetzelfde verhaal als Hitler die zijn vele fans, ook in Nederland, wijsmaakte dat de bolsjewistische èn kapitalistische joden het superieure Germaanse thuisland wilde overspoelen met inferieure negers. Net als toen zijn er krankzinnig veel mensen die in dit soort waanvoorstellingen de waarheid zien en ontkenning ervan als bedreiging ervaren. Niet toevallig zijn het vaak aanhangers van Baudet en Wilders, die naast hen Trump, Poetin en Orbán zien als de enige echte helden die strijden voor de vrijheid en de horden die alles van ons willen afpakken en ons willen doodmaken buiten willen houden. Dat er af en toe een onderzoeksjournalist van een balkon valt hoort er gewoon bij. Je bent pas echt vrij als je in een dictatuur gewoon je mond houdt.

De gepromoveerde historicus en jurist Baudet en frisse aanvoerder van het Nederlandse alt-right politieke potentieel beweerde onlangs dat internationaal recht helemaal niet bestaat en dat alleen het recht van de sterkste geldt. De orde wordt nou eenmaal door een kleine elite van oligarchen en middels oorlogsvoering gehandhaafd, dus er is niks mis met bombarderen en vermoorden van onschuldige mensen. Dat is gewoon onderdeel van het beschavingsproces. Genocide zorgt gewoon voor orde en als een leider een mandaat krijgt van de bevolking dan is dat per definitie goed. Zulke opvattingen zijn tegenwoordig goed voor 20+ kamerzetels in de peilingen. Nazi’s zijn fout, maar alleen in Nederland zijn het eigenlijk meelopers met goede bedoelingen, wat het dan minder erg maar veel toegankelijker maakt.

Dus dacht de redactie van de Telegraaf er een schepje bovenop te doen door de nationaal-bolsjewist Aleksander Doegin twee pagina’s de ruimte geven via de creatieve opinieredacteur Wierd Duk, die bij gebrek aan antwoord op vragen zelf de invulling van het interview verzorgde. Volgens Doegin staat WO3 voor de deur en daar is niks mis mee, want oorlog schept orde en dat de zwaksten daarbij het meeste kans maken dood te gaan is een natuurwet. In Nederland is er geen ruimte voor Fox News want we hebben al zulke nieuwsmedia èn zonder concurrentie. Doegin trad onlangs op in het blokje ‘de nieuwe wereldorde’ van de filosofische conferentie G10 in de Westerkerk, georganiseerd door Uitgeverij Byblos in Amsterdam. Als je Slavoj Žižek brengt moet je er natuurlijk wel wat tegenover stellen.

In Nederland wordt er ook bij veel nieuwsmedia gedacht zoals bij Fox News. ‘We presenteren ook mensen met verderfelijke ideeën, omdat we het nieuws van alle kanten willen laten horen.’ Het gevolg is dat we tegenwoordig overspoeld worden met rare meningen en verhalen over samenzweringen, waarin bijvoorbeeld Soros wordt afgebeeld als nazi èn marxist tegelijk die met hulp van de EU alle witte Europeanen wil vervangen door minderwaardige mensen die hier niet thuishoren. Het is het eeuwenoude vijandbeeld van de meute, die bij gebrek aan kennis en inzicht overgaat tot geknutselde en versimpelde werkelijkheden rondom een centrale figuur die hen beschermt tegen aanvallen van buiten. Na dagen rondpompen staat ondertussen iedereen die zulke spinsels en geruchten onzin noemt op de loonlijst van ome George.

Tegelijkertijd is er ook afleiding van de grote problemen in de wereld die zoveel Nederlanders in hun greep houden. Zo is er een beetje ophef over een kandidaat-gemeenteraadslid voor de VVD in Almere die zich als een ware, ondernemende liberaal had ingevochten tot hacker en verspreider van naaktfoto’s van bekende Nederlanders. Toevallig is Mitchell van der Koelen ook uitgever van het mannentijdschrift met Instagram-plaatjes ‘Manners’, waar je kunt lezen over lifestyle en dingen voor echte mannen, dure auto’s, dito huizen en natuurlijk vrouwelijk schoon. Alles is immers te koop en te kopen, anders werkt de gedroomde economie niet. Niet ver van Almere wordt al weken onder aanvoering van jagers en het genot van een broodje beenham of een kippenboutje geprotesteerd tegen dierenleed van groot wild in het te kleine natuurgebied Oostvaardersplassen. Van der Koelen is door de VVD geroyeerd zonder integriteitsonderzoek. Banaliteit verkoopt in Nederland altijd nog beter dan het kwaad.

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media, Politiek en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s