Rusland is een vrij land zonder papieren vliegtuigjes


Eergisteren werd Maria Alyokhina van Pussy Riot veroordeeld tot 100 uur taakstraf. Ze had het gewaagd papieren vliegtuigjes naar het hoofdkwartier van de geheime dienst (FSB) te werpen in protest tegen het verbod op het gebruik van Telegram in Rusland, het Russische alternatief voor WhatsApp. De Russische overheid, zeg maar Poetin en zijn oligarchen, had namelijk bedacht dat versleutelde berichten op Telegram de nationale veiligheid in gevaar zouden kunnen brengen en dus zijn private, geheime berichten, als in waar zij geen toegang toe hebben, ongrondwettig. Je ziet Rutte III bij zo’n bericht helemaal wegsmelten. De ‘sleepwet’ die geheime diensten in Nederland min of meer hetzelfde gunt als hun Russische collega’s wordt in Nederland per 1 mei ingevoerd. Poetin en zijn Rusland zijn enorm populair bij conservatief en extreemrechts Nederland, omdat immigranten en vrije, onafhankelijke media, kunst, wetenschap en kritiek geweerd en verboden worden.

Volgens de Telegraaf en het enorme contingent rechtse opiniemakers, dat Nederland ondertussen rijk is, is Poetin’s Rusland een heel vrij land waar het prettig wonen is. Veel beter dan in Nederland; dat wordt voortdurend bedreigd door nazistische communisten, Soros, de Europese Unie en immigranten. Ook in Hongarije onder Orbán is het veel beter vertoeven. Eigenlijk is heel Oost-Europa veel beter dan Nederland. Dus trok Wierd Duk voor de Telegraaf erop uit voor een reportage over de lokroep van het oosten, over een Nederlandse allochtoon, die er met zijn Poolse verloofde van droomt van Nederland naar Polen te kunnen emigreren, omdat hij gek wordt van de politieke correctheid en de multiculturele samenleving hier is doorgeslagen. Een andere Nederlander emigreerde naar het platteland van Hongarije omdat Nederland onvrij is geworden.

Het is het soort verhalen dat je dag in en dag uit in veelvoud op Twitter en Facebook kunt lezen. Sommige mensen hebben een enorme hekel aan buitenlanders en hun buren en maken daarvan hun levensinstelling. Anderen zien overal een complot, in een televisieprogramma, het aanbod in de supermarkt, in immigratie, in de Oostvaardersplassen, de Europese Unie, de Verenigde Naties, universiteiten en scholen en natuurlijk in de politiek. Er is voor alles wel een complot te bedenken. Ook populair is de opvatting dat we door links in alle facetten van het leven worden geregeerd en gedicteerd en alle problemen daarop terug te voeren zijn. Fictie en werkelijkheid lopen moeiteloos in elkaar over en herhaling doet de rest. Het meest opmerkelijke zijn de tienduizenden negatieve berichten over moslims en vluchtelingen, allemaal met de ondertoon dat je zulke berichten nergens zult lezen omdat die worden gecensureerd en we in een dictatuur leven die erop gericht is ons te vervangen door mensen die hier niet thuis horen.

In Rusland, Polen en Hongarije heb je van zulke onverkwikkelijkheden helemaal geen last, zo wordt er gesuggereerd. Dat klopt in zoverre dat je in die landen enorm zult opvallen als je niet wit bent. Corrupte autocraten en oligarchen trekken er aan de touwtjes die hun landen van vreemde smetten vrij willen houden, omdat ze zo tegemoet komen aan de publieke opinie. En geen zin hebben in kritiek, waar vrije media en NGO’s worden verboden en mensenrechtenactivisten worden opgesloten en journalisten worden vermoord uit louter goede bedoelingen. Het gevolg zijn samenlevingen waarin haat tegen de ander en angst voor het vreemde de politieke koers bepalen, iedereen elkaar wantrouwt en verdacht is en men bij iedere straathoek vijanden meent te zien. Logisch dat voor zulke leefomgevingen veel waardering bestaat bij Nederlanders die weg willen uit het rijke, vredige en welvarende en pluriforme Nederland. Gelukkig kunnen ze hun droom om zich buiten Nederland te vestigen waarmaken, in een land waar ze niet werkelijk vrij zijn, maar gevrijwaard zijn van waar ze een hekel aan hebben. Juist dankzij de EU, maar dat hebben ze zelf waarschijnlijk niet in de gaten.

Nu is het natuurlijk niet zo dat in Nederland geen politieke corruptie bestaat. Integendeel, de grootste fractie in de Tweede Kamer, VVD, is ook de grootste leverancier van criminelen met politieke ambities. Je wordt in Nederland niet rijk met hard werken, maar met speculeren en winstbejag en het opzoeken van de grenzen van de wet. De pakkans is klein als je over de juiste contacten beschikt. Lokale gemeenschappen in Noord-Brabant en Limburg hebben problemen criminaliteit buiten de lokale politiek te houden. Grote ondernemingen als Shell hebben meer invloed op wat er in Nederland gebeurt dan welke grote coalitie van politieke partijen dan ook. Het is overal allemaal ongeveer hetzelfde. Wat Nederland anders maakt is dat ik dit stukje kan schrijven en u dit stukje kunt lezen, zonder dat we bang hoeven te zijn voor een autoriteit en hun burgers, die niet willen dat ik een vliegtuigje van papier uit onvrede en in protest naar deze maatschappij gooi.

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media, Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Rusland is een vrij land zonder papieren vliegtuigjes

 1. ghurabalbayn zegt:

  Zoals ontevreden moslims naar het kalifaat konden, zo kunnen ontevreden niet-moslims naar Oost-Europa. Later moeten we die dan terughalen — of laten we ze daar?

  • Rob Alberts zegt:

   De vergelijking is confronterend.

   Want laten wij die vluchtelingen daar?

   Waarbij ik vind dat wij open grenzen moeten hebben voor alle andere vluchtelingen uit oorlogsgebieden.

   Een Hongaarse vluchteling leerde ik jaren terug kennen. Nu begrijp ik niets meer van deze man. Fervent volger van de pvv is hij tegen elke buitenlander.

   Vrijheid blijft een moeilijk goed.
   Soms moet het blijkbaar bevochten worden?

   Wel ben ik mij steeds meer bewust dat ik bevoorrecht ben in Nederland.

   Vriendelijke groet,

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s