Deze zomer: moreel failliet


strijkbout_140x140Vier jaar geleden vermoordde Anders Breivik 77 mensen. 69 werden door hem doodgeschoten op het eiland Utøya waar op dat moment een jongerenkamp plaats vond, georganiseerd door de Noorse sociaal-democraten. De overigen stierven in het regeringskwartier van Oslo, waar Breivik zelfgemaakte bommen tot ontploffing bracht. Breivik ziet zichzelf als eigentijdse kruisridder die strijdt tegen islam, immigratie, niet-witte mensen, communisten en de EU. Om dat te onderbouwen schreef hij een manifest van 1.500 pagina’s waarin veelvuldig bekende en minder bekende kopstukken van de extreemrechtse beweging van anti-Islamisten worden genoemd, zoals Geert Wilders, Robert Spencer, Srđa Trifković en Pamela Geller. Allemaal personen die zeggen dat ze er niks mee te maken hebben, terwijl ze zich beroepen op hetzelfde gedachtegoed als Breivik.

Het spreekt voor zich dat op de misdadige aanslagen van Breivik destijds met veel verontwaardiging werd gereageerd. Er waren natuurlijk uitzonderingen. Aanvankelijk werd er het bericht rondgestuurd dat het zou gaan om aanslagen van Islamisten. Toen duidelijk werd wat er precies was gebeurd werd op allerlei rechtse fora enthousiast gereageerd op het bloedbad. Toen nog PVV-raadslid Arnoud van Doorn suggereerde op Twitter dat de aanslag was gepleegd tegen een organisatie van socialistische terroristen. Parool-columnist Theodor Holman kon het allemaal wel begrijpen. In een interview op De Dagelijkse Standaard van oud-Sarah Palin-adviseur Joshua Livestro zei hij een jaar later zelfs: “Breivik denkt zoals ik.” Ook Wilders’ boezemvriendin en sponsor Pamela Geller wond er geen doekjes om en vergoelijkte de aanslag door er op te wijzen dat er op het jongerenkamp meer Midden-Oosterse of gemengde rassen waren dan zuivere Noren.

Nu vier jaar later is het besef van wat er destijds is gebeurd zover afgekalfd dat Lara Rense op Radio 1 Journaal verbaasd vraagt of er echt mensen zijn die Breivik steunen. De alsmaar toenemende dagelijkse oproepen tot geweld, moord en brandstichting op de vele bekende webfora en aanverwante digitale ontmoetingsplaatsen, zoals Steun de PVV op Facebook, worden blijkbaar weinig waargenomen door journalistiek en politiek Nederland. Ook justitie doet er weinig aan, ondanks dat die fora vol staan met strafbare feiten. Bij het Openbaar Ministerie is men blijkbaar bekeerd tot Ruttes adagium, dat discriminatie en racisme er gewoon bij horen en dat je als vreemdeling je moet invechten om opgenomen te kunnen worden in de gemeenschap van Nederlanders, die je nooit voor vol zullen aanzien.

Ondertussen zijn de politie en hun fans een social media offensief begonnen na allerlei negatieve berichten over politieoptredens, zoals personen die overlijden gedurende de arrestatie. Blijkbaar zijn de 3 miljoen euro, die het vfonds (veteranenfonds) sinds 2012 ieder jaar besteedt aan een campagne om het imago van de politie op te vijzelen, onvoldoende. Er werd via GeenStijl 15.000 euro bijeen gesprokkeld voor een politieagent, die onrechtmatig een inbreker had beschoten en door de rechter was veroordeeld tot het betalen van smartengeld. En er was verontwaardiging dat een andere agent twee jaar gevangenisstraf had gekregen, omdat hij in paniek en tegen de richtlijnen een bijrijder van een vluchtauto had geraakt. Voormalig hippisch advocate en Kamerlid voor de PVV Lilian Helder zei dat haar partij achter de agent zou blijven staan, die volgens haar niets verkeerd had gedaan.

Ook individuele agenten lieten zich niet onbetuigd en kwamen naar buiten. Nadat een motoragent een geboeide 13-jarige getinte verdachte aan een touwtje liet meerennen en hiervoor veel lof in de bekende rechtse media oogstte voor zijn actie, postte agent Jan Janssens op Facebook zijn verontwaardiging over de verontwaardiging. Vroeger werden boeven immers ook achter het paard van de ordedienst naar het gevang vervoerd, dus vanwaar die ophef? Meneer Janssens vertelt in zijn LinkedIn profiel dat hij werkt als hoofdagent bij de politie Midden-Brabant en zich bezig houdt met overlast van bromfietsen en jeugdgroepen. Zijn profieltekst eindigt met: “Het credo is: het moet wel een hobby blijven, dit werk.” Op GeenStijl werden de tweets van agent Frank Meissen toegejuicht. Die stelde dat de rechtsstaat failliet is omdat een rechter recht had gesproken en hij het niet met het oordeel eens was.

Dit artikel verscheen eerder op Krapuul, 22 juli 2015

[redactietip: lees ook de artikelen op Frontaal Naakt van Pyt van der Galiën over Breivik: De wereld volgens Anders Breivik, De wereld volgens Anders Breivik: racisme en antisemitisme en De wereld volgens Anders Breivik: Nieuw Conservatisme]

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Media, Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Reacties zijn welkom