Zomers volksvermaak


hooivorkIn Nederland houdt men van drama. Dat betekent niet dat de theaters en toneelgezelschappen floreren, maar dat er iedere dag een dosis pathetiek in de samenleving geïnjecteerd wordt. Zo was er veel drama in het afgelopen weekend rond afgelaste voetbalwedstrijden en politiestakingen. In Nijmegen werd onder de noemer ‘wij geen voetbal, hun geen staking’ een verkeersplein geblokkeerd door voetbalfans van NEC, met rookbommen en vuurwerk gegooid en werden enkele auto’s beschadigd. De politie is namelijk actie aan het voeren, omdat ze al jaren op de nullijn zitten, slecht betaald worden voor zwaar werk en zij nog meer pensioen moeten inleveren om tot een CAO-akkoord te komen. Men had eerder aangekondigd te gaan staken tijdens de opening van het voetbalseizoen, d.w.z. een uurtje werkonderbreking voor de wedstrijd begint. Desalniettemin aanleiding voor verontruste burgers hun ongenoegen te uiten door anderen met hun ongenoegen lastig te vallen. Er zijn al krachten in de samenleving die het stakingsrecht willen inperken, maar met de steun van voetbalhooligans moet het lukken het recht op staken helemaal af te schaffen. Het recht op politiebegeleiding is voor zulke voetballiefhebbers natuurlijk een fundamenteel recht.

Ook begon de afgelopen dagen zo midden in de zomer de jaarlijkse discussie over Zwarte Piet weer op te borrelen. Warenhuis de Bijenkorf heeft namelijk besloten dat men niet langer met zwarte klim-Pieten, maar met gouden klim-Pieten de Sinterklaasaankopen zal gaan begeleiden. Er werd geroepen dat het een absolute schande was en dat de Bijenkorf was gezwicht voor een extreemlinkse minderheid van weg-met-ons figuren en dat Quinsy Gario, de aanstichter van racisme tegen de superieure blanke meerderheid en bedreiger van hun ‘kinderfeestje’, moest worden opgehangen. Er volgen natuurlijk kamervragen uit de bekende hoek over de knieval voor mensen die hier volgens de hooivorkenbrigade niet thuishoren. Op webfora en Facebook werd geroepen om een boycot of zelfs de totale vernietiging van de Bijenkorf, naast de dagelijkse oproepen om gekleurde medemensen eruit te gooien of iets aan te doen waardoor ze zullen weggaan, zodat Nederland eindelijk de eenpartijstaat kan worden en het voortaan iedere dag Sinterklaas van vreemde smetten vrij zal zijn. En dan te bedenken dat er maar tien filialen zijn van de Bijenkorf en dit soort publiek waarschijnlijk alleen maar in Primark komt omdat de Bijenkorf te duur is.

In het idyllische Santpoort kwam het tot een conflict tussen hulpdiensten en politie en enkele honderden feestvierders. Er was een vijftienjarig meisje onwel geworden nadat iemand GHB in haar drankje had gedaan en sommige feestgangers gingen zich dusdanig met de hulpverlening bemoeien dat hulpverlening onmogelijk werd gemaakt. Toen men probeerde een van de onruststokers te arresteren liep het volledig uit de hand. Men had de hele dag al genoten van keuringen van pony’s, vertolkingen van het levenslied, moddergevechten en buikschuiven en natuurlijk de nodige versnaperingen, maar men had nog behoefte aan een toetje. Hulpverleners en toegesnelde agenten werden bedreigd door een woedende agressieve meute, die hun vreugde over het belemmeren van hulpverlening verstoord zagen. Het gaat om mensen die ook zonder drugs of alcohol niet capabel zijn zelf de helpende hand uit te steken als iemand hulp nodig heeft. Net als bij voetbalrellen moet de gemeenschap daar maar voor opdraaien en moeten ambtenaren het maar opknappen, die door een groot publiek als hinderlijk, lui en incompetent worden ervaren.

En GeenStijl had weer een nieuw dingetje ontdekt dat als bewijs werd opgevoerd dat de Europese Unie niet deugt. Dit keer ging het om de onthulling van een cartoon, die door de EU openlijk verspreid wordt en waarin misverstanden over de EU worden rechtgezet. Dat was natuurljk tegen het nationale zere been. Het was allemaal gelogen en het zoveelste bewijs dat de EU ons wil onderwerpen aan een fascistische dictatuur waar moslims en niet-witten en hun witte communistische handlangers de baas zijn. Eerder probeerden GeenStijl en aanverwanten een niet-bestaand budget voor een niet-bestaande aanschaf van veredeld tafelgoed voor de diplomatieke dienst van de Europese Commissie als wetenschappelijk bewijs voor het niet deugen op te voeren. Zulke volstrekte flauwekul houdt de mensen lekker bezig en is goed voor de omzet. En het schept voldoening voor mensen die zichzelf de hele dag met een plank voor hun hoofd slaan en de plank de schuld geven van hun hoofdpijn of verlies aan hersencellen. In Duitsland had een publiek persoon het gewaagd een lijst samen te stellen met hatelijke reacties op berichten over immigranten en asielzoekers op volgorde van domheid. In Nederland wordt het recht op zulke domheid met alle middelen verdedigd en moet de rest zich maar aanpassen.

Dit artikel verscheen eerder op Krapuul, 11 augustus 2015.

Over wltrrr

No, I'm not Walter Benjamin. But I am interested in current affairs, framing, populism, spin. Also looking for more sarcasm, parodies and satire, politics, art. Alter ego of @wvdc
Dit bericht werd geplaatst in Cultuur, Media, Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Reacties zijn welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s